2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS - 2016-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG

Pontosan mi is történt a Szerbia–Albánia mérkőzésen?

Újrajátszás vagy döntés a zöldasztalnál? Ha ez utóbbi, akkor kinek a javára?

– Kedden 20.45-kor elkezdődött a Szerbia–Albánia mérkőzés, amelyre a két szövetség és az UEFA egyezsége szerint nem mehettek volna albán drukkerek, de a hírek szerint pár százan mégis elutaztak a találkozóra.

– A találkozó 41. percében a stadionba egy quadrokopter vagy más néven drón repült be, amelyre egy Nagy-Albánia zászló volt erősítve, amelyen két személy, az Albánia függetlenségét 1912. november 28-án kikiáltó Ismael Qemali és a 20. század elején az albán függetlenségért küzdő Isa Boletini képe is látható volt.

Martin Atkinson játékvezető félbeszakította a meccset a pálya fölé irányított zászló miatt, amelyet először Stefan Mitrovićnak, a szerb csapat védőjének sikerült lehúznia a levegőből. Úgy tűnt, hogy a pályáról való eltávolítása a célja, de tettét néhány albán játékos provokációnak fogta fel, és odaszaladtak hozzá, a csatár Bekim Balaj ragadta magához.

– Ekkor szabadultak el az indulatok. Nenad Tomović megpróbálta visszavenni a zászlót az elszaladó Balajtól, de a pályára rontó szerb huligánok közül az egyik egy székkel fejbe vágta az albán csatárt. Lorik Cana, az albánok leghíresebb játékosa és csapatkapitánya ököllel esett neki a drukkernek, a földre is leteperte. Néhány rendfenntartó keze is eljárt az albánok kárára.

– Teljes káosz lett úrrá a pályán, megjelent többek között a híres genovai incidens egyik fő kiváltója, Ivan Bogdanov is, drukkerek rohangáltak a pályán, a szerb játékosoknak kellett az albánok védelmére kelniük.

– Az albán csapatot az öltözőkbe vezető folyosóig mindenfélével meghajigálták a nézők, az egyik albán játékost hasba is rúgta egy szerb szurkoló a játékoslejáró bejáratánál. Megállapítható, hogy a biztonsági szervek nem voltak a helyzet magaslatán. Taulant Xhakát Aleksandar Kolarov kísérte le a folyosóra, az albán játékosnak vérzett a homloka.

– A találkozó félbeszakadt, hosszabb ideig nem lehetett tudni, hogy folyatódik-e. Közben az RTS stábja az egyik lelátón vendégeivel beszélgetett, de vélhetően biztonságiak nélkül maradtak, mert a žarkovói Igor Mikić, a Szerb Radikális Párt tagja többször is bedugta a fejét a kamera elé, majd teljes életnagyságban oda is ugrott, és végig a miniszterelnököt, Aleksandar Vučićot sértegette.

– Csaknem egy óra várakozás után a játékvezető a találkozó végleges megszakítása mellett döntött, a meccs utáni sajtótájékoztatón a mérkőzés ellenőre, a holland Harry Been elmondta, hogy a találkozó sorsáról az UEFA dönt majd: „Rövid leszek, mert sajnáljuk mindazt, ami itt történt. A találkozó félbeszakadt, a körülmények olyanok voltak, hogy nem lehetett folytatni. Ezt mindannyian láthatták, mint ahogy mindazt, ami történt. Nem hibáztathatunk senki, nem hozhatunk döntést, hogy ki a hibás és ki nem, a döntés az UEFA fegyelmi bizottságának kezében van.”

Cana a következőket nyilatkozta: „Azért jöttünk, hogy focizzunk, de fizikai támadás ért bennünket a szerb szurkolók részéről, ezért nem tértünk vissza a pályára. Szerettük volna elvenni a zászlót, és minden ellenőrzés alatt állt volna, ha a biztonságiak megakadályozzák, hogy a szurkolók bejussanak a pályára. Védtem a csapattársaimat, sérülések vannak az arcomon, aholgyTaulant Xhakáén is. Megkérdezték tőlünk, hogy folytatnánk-e kiürített stadionban a meccset, de nem éreztük jól magunkat a sérüléseink miatt. A szerb csapatkapitány, Branislav Ivanović egy pozitív példa. Ő már a meccs előtt is bejött hozzánk, és mondta, hogy ez csak egy focimeccs.”

– A találkozó végeztével Branislav Ivanović, a szerb csapatkapitány így emlékezett az eseményekre: „A részleteket most nem tudnánk elemezni. A legfontosabb számunkra, hogy mi mint csapat szerettük volna folytatni a mérkőzést, és minden pillanatban az albán játékosok mellett álltunk. Szerettünk volna focizni. Az albánok azt mondták, hogy fizikai és pszichikai értelemben is képtelenek a folytatásra. Marad a sajnálkozás, hogy nem a labdarúgás áll az első helyen. Nehéz most a benyomásokról beszélni. Mi focizni akarunk, a többit nem szeretnénk kommentálni.”

* * *

A Szerbiai és az Albán Labdarúgó-szövetség is bízik a számára kedvező UEFA-döntésben. A szerb sajtó négy opcióról beszél:

– mivel a rendező nem tudta biztosítani a megfelelő feltételeket, Albánia 3:0-ra megnyeri a találkozót;

– a szerb szövetségnek sikerül bebizonyítania, hogy az albánok miatt történt az incidens, ebben az esetben Szerbia 3:0-ra nyerne;

– a mérkőzést egy semleges pályán újrajátsszák;

– a találkozót ismét Belgrádban rendezik meg, de nézők nélkül.

Függetlenül attól, hogy melyik döntés születik, az biztos, hogy az FSS-t a mulasztásokért, a szervezési hiányosságokért pénzbüntetéssel sújtja az UEFA fegyelmi bizottsága, amely jelezte, hogy jövő szerdáig a szerb és az albán szövetségnek is választ kell adnia a vádakra, s az ügyben döntés október 23-án, csütörtökön várható.