2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS

Dárdaival biztonság és nyugalom is érkezett

A katasztrofális rajt után (Magyarország–Észak-Írország 1:2) a magyar válogatott két idegenbeli mérkőzésén négy pontot gyűjtött. Előbb Bukarestben Romániával szemben sikerült kiharcolni egy döntetlent, majd a Feröer szigetek elleni minimális győzelem következett. Habár az első, 29 nevet tartalmazó válogatottkeretbe még nem került be, az új szövetségi kapitány, Dárdai Pál a 24-es keretbe már meghívta, és a két mérkőzésen egy-egy félidőt végigjátszott a zentai Nemanja Nikolić, aki remek formában van, hiszen a magyar bajnokságban tíz mérkőzésen tizenkétszer talált be az ellenfelek kapujába.

Pintér Attila menesztése után Dárdai Pál ült le a magyar válogatott kispadjára, aki három mérkőzésre vállalta a kapitányságot. Az északírekkel és a románokkal vívott találkozón a magyar válogatott teljesítményét figyelembe véve nagy volt a különbség. Min változtatott Dárdai?

– Az északírek elleni meccs után senki nem bízott abban, hogy kedvező eredményt érhetünk el Romániával szemben, Dárdai érkezésével azonban biztonságot és nyugalmat kapott a csapat. Ezt az ő személye hozta, mivel valamennyien tudjuk, hogy Németországban megbecsülték, tekintélyt harcolt ki magának. Egy hét alatt meggyőzött bennünket arról, ha bátran játszunk, akkor sikerülhet jó eredményt elérnünk Bukarestben. Elhitette és megértette velünk, hogy nem egy világverő együttes ellen lépünk pályára, hanem egy olyan csapat ellen, amely ellen igenis van keresnivalónk. A románokkal és a feröeriekkel vívott mérkőzésen négy pont begyűjtése volt a cél, amit teljesítettünk.

Egy hősiesen kiharcolt egy pont Bukarestben és egy kiszenvedett győzelem a Feröer szigetek ellen. Miből adódott ez a nagy különbség?

– Mindenki tudta, hogy a románok elleni egy pont csak akkor ér valamit, ha a Feröer szigeteket legyőzzük. A szombati és a keddi mérkőzés között óriási volt a különbség. Bukarestben 65 ezer ember előtt játszottunk, egy felfokozott érzelmekkel tarkított találkozón, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy ezen a meccsen mindenki igyekezett erőn felül teljesíteni, s akár meg is nyerhettük volna a mérkőzést. A Feröer szigetek ellen egy egészen másmilyen találkozó következett: 5000 néző, műfüves pálya és a tudat, hogy a győzelem kötelező. A mai labdarúgásban sokkal ritkábban fordulnak elő nagyarányú győzelmek, mint korábban. Aki azt hitte, hogy a magyar válogatott majd idegenben 5-6 góllal nyer, az nem ért a mai focihoz. Példaként elég felhozni az olaszokat, akik alaposan megszenvedtek a tíz emberrel küzdő Máltával, s csak 1:0-ra nyertek. Vagy ott vannak a hollandok, akiket az izlandiak lefociztak… A célunk az volt, hogy minél előbb gólt, gólokat lőjünk, de csak egyet sikerült, de ez is győzelmet ért.

Finnország ellen milyen mérkőzésre számít?

– Egészen másmilyenre, mint amilyen a feröeriek ellen volt. Saját közönségünk előtt lépünk majd pályára, ami pluszmotiváció. A tervezett négy pont megvan, de ehhez hozzá kell még tenni a finnek elleni hármat.

Először kimaradt a válogatottból, utána a szűkített keretnek tagja lett, majd pályára is lépett.

– Örültem annak, hogy bekerültem a 24-es keretbe, annak meg még inkább, hogy az egyhetes felkészülés alatt, amelyen nagyon igyekeztem, sikerült kiharcolnom, hogy pályára is lépjek. Köszönöm a lehetőséget a szövetségi kapitánynak, aki már a románokkal vívott, fontos mérkőzésen a teljes második félidőre bizalmat szavazott, Feröerrel szemben pedig már a kezdőcsapatban kaptam helyet. A bukaresti mérkőzésen 0:1-nél mentem be, s szerintem sikerült egy kis változást hoznom a csapat játékába, többen meg is dicsértek a meccs után.

Ha csak a pályán eltöltött perceket vesszük figyelembe, akkor nincs változás, hiszen Pintérnél is 45 percet kapott az északírek ellen…

– Azon a találkozón egész más felfogásban lépett pályára a válogatott: én egyedül voltam elöl, öt védővel a nyakamon. Ez a pozíció nem felelt meg nekem, de nem akarok most mentséget keresni, miért nem sikerült jobban játszanom, mert a magyarázkodás nem az én műfajom. Már a románok elleni meccs előtt is mondtam, nem alibit kell keresnünk, hanem a megoldást. Úgy vélem, ezt megtaláltuk, s Bukarestben bizonyítottuk is.

A románok és a feröeriek ellen is volt egy helyzete, ám abból sem született gól. Aggasztják a kimaradt helyzetek?

– Nem sokon múlt, hogy két góllal zárom a két meccset, de egyik helyzetből sem sikerült a kapuba találni. Ezen azonban nem idegeskedek, nem nyomasztanak a kimaradt helyzetek, mivel a lényeg, hogy a pályán legyek, hogy játsszak, és akkor a gólok sem maradnak majd el.