2024. augusztus 5., hétfő

Utánpótlás és pénz nélkül nincs foci

Az AFK, az adai labdarúgóklub felnőttcsapata játékosok hiányában kilépett a Szabadkai Ligából, és megszűnt

Az AFK első csapata nem lépett pályára októberben a moholi Bácska és a Bajsa elleni mérkőzésen, miután azt bojkottálta az edző és a játékosok. Ezzel az együttes kizárta magát Szabadkai Ligából, focisták hiányában pedig az első csapat is megszűnt. Az első elmaradt meccs után lemondott a klubvezetőség, Mészáros Tibor klubelnök pedig még augusztus végén benyújtotta lemondását. A januári tisztújító közgyűlésig, az új vezetőség kinevezéséig Kabók Edekon vállalta el az AFK képviseletét. Kabók Edekon szerint több oka volt az első csapat kilépésének és megszűnésének, mégpedig: az elmúlt másfél évben nyolc adai játékos vándorolt ki külföldre a jobb élet reményében, az utánpótlás hiánya miatt, valamint a rosszul strukturált pénzügyek miatt a klub nem bírta el a tizen-egynéhány vidéki játékos utaztatási költségét.

A nyáron sok adai kötődésű játékosát elveszítette az AFK. Mindezt amiatt, hogy aki nem boldogul a szülőföldön, az kivándorol. Az elmúlt másfél évben nyolc játékosunk hagyta el a klubot. Elmentek külföldre dolgozni, élni és focizni, akár a német kilencedik ligába is – magyarázta Kabók Edekon. – Sajnos, az utánpótlás strukturáltsága sem megfelelő, mivel az elmúlt években a pionírok után nem volt kadétcsapat. Így nem volt honnan pótolni játékosokkal az első csapatot. A meglévő hat-hét adai focista mellé hoznunk kellett vidékről játékosokat. Emiatt rákényszerültünk, hogy tizenhárom-tizennégy játékost utaztassunk Zentáról és Csókáról, ami rengeteg pénzbe került. A moholi Bácska elleni mérkőzés előtt, pénteken ki lett fizetve az útiköltség a játékosoknak. A zentai Matók Róbert edzőnek 1-1,5 havi elmaradott bérrel tartozott a klub. Az edző jelezte a játékosoknak, hogy nem kíván megjelenni a mérkőzésen. A játékosok pedig úgy döntöttek, ha az edző nem jön, akkor szolidaritást vállalnak vele, ezért nem jöttek el a Mohol elleni meccsre. Az adai játékosok pedig önállóan nem tudtak kiállni. A klub vezetősége elkövette azt a hibát, de a helyzet is úgy hozta, hogy a vidéki játékosok túszai lettünk. Ekkor mondta az elnökség több tagja, hogy most kell megállni. Amíg nem lesz tizenöt adai játékos, addig kár folytatni az egészet, mert ez a helyzet előfordulhat három hét múlva és két év múlva is. Ha lesz tizenöt adai játékosunk, akkor szerződtetünk melléjük három-négy kiemelkedő képességű vidékit. De amíg az utánpótlást nem reformáljuk meg, és nem helyezzük egészséges alapokra a klubot, addig kár bármilyen első csapatos versenyzésről beszélni. A bajnokságtól való visszalépésnek a legnagyobb oka, hogy jelenleg nincs megfelelő játékoskerete az AFK-nak, nincs elegendő adai játékos – nyilatkozta a fociklub képviselője.

Az AFK anyagi helyzete sem a legbiztatóbb a felhalmozott adósság miatt. Kabók Edekon megjegyezte: a klubnak az év végéig nem lesz nagy tartozása, de meglepné, ha nem negatív pénzügyi eredménnyel zárnák a 2014-es esztendőt. Az egyesületnek Ada község önkormányzata 1,1 millió dinár költségvetési támogatást szavatol, amiből 100 000 dinár céleszköz, és a gondnok fizetésére kell fordítani.

A klub idei költségvetése 1 millió dinár volt, jelentős magántámogatások ebben az évben nem voltak. Sajnos az eredménytelenség és a klub körüli vitás helyzetek azt eredményezték, hogy a magánvállalkozók elhagyták a klubot. A klubnak nem volt magántámogatója, és kizárólag abból a pénzből gazdálkodott, amit az önkormányzat, illetve a két adai helyi közösség biztosított számára. Ebből az idén még 283 000 dinárt kell, hogy megkapjon – közölte Kabók Edekon, aki hozzátette, hogy a labdarúgó-szövetségeknek kifizették a tartozást, így az utánpótlás versenyeztetése nincs veszélyeztetve. Az egyesületben ugyanis az elkövetkező években kizárólag az utánpótlás-neveléssel kívánnak foglalkozni:

A januári tisztújító közgyűlésig meg kellene, hogy alakuljon egy szakértői csoport, amely kidolgozza a következő öt évre szóló, kizárólag az utánpótlás-neveléssel foglalkozó tervet. Jelenleg 75 gyerek futballozik az AFK-ban. Ezt szeretnénk 100-110 főre feltornázni. Szeretnénk elérni azt is, hogy két éven belül legyen kadétcsapatunk, majd ez három-négy éven belül játékosokat adjon az első csapatnak. Addig, amíg ez nem lesz meg, kár az első csapatról beszélni. A terv az, hogy rendbe tegyük az utánpótlást. Minden korosztályt versenyeztetni akarunk, hogy a fiatalabb korosztályokból állandó legyen az idősebb generációk feltöltése – jelentette be Kabók Edekon.