2024. augusztus 5., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Dárdai türelmet kér a közönségtől

Ha a magyar válogatott nyer Finnország ellen, lehet, hogy posztján marad a kapitány

Az északírektől elszenvedett hazai vereség miatt még inkább fontos mérkőzés előtt áll pénteken a magyar labdarúgó-válogatott, amely az Európa-bajnoki selejtezők 4. fordulójában Finnország ellen lép pályára. A nyitófordulóban elszenvedett 2:1-es bukás Pintér Attila állásába került, utódja, Dárdai Pál egyelőre veretlen, hiszen Romániában 1:1-es döntetlent ért el vele a csapat, majd kiszenvedett egy 1:0-s sikert a Feröer szigeteken.

A finnek sem állnak jobban, ugyan a feröeriek otthonában 3:1-re nyertek, Görögországgal pedig otthon 1:1-et értek el, Romániától viszont 2:0-ra kikaptak Helsinkiben.

A mérkőzés Dárdai Pál szempontjából is sorsdöntő lehet, a kapitány négy mérkőzésre vállalta el a munkát (ő irányít még a keddi, oroszok elleni barátságos összecsapáson is), de ha sikerülne nyerni, és a három Eb-selejtezőn meglenne az általa tervezett hét pont, akkor elképzelhető, hogy maradásra lehetne bírni.

Csak ma este tudom megmondani, hogy a Jóisten velünk lesz-e a pénteki, finnek elleni meccsen. Azt szeretném kérni a közönségtől, hogy legyen velünk türelmes, mert nem fogunk nekirontani az ellenfélnek, és nem támadunk ki feleslegesen. Nem a labdabirtoklással fogunk győzni, hanem a párharcok megnyerésével” – nyilatkozta a kapitány. Dárdai elmondta, bár a mentális erő nagyon fontos egy ilyen tétmeccsen, de ezúttal a fizikális felkészítés még lényegesebb lesz, hiszen jó erőben kell lenni ahhoz, hogy megjöjjön a magabiztosság.

Ha nyerünk, és meglesz a tervezett hét pont, akkor sem tudom, milyen lelkiállapotban leszek, és milyen nyomás nehezedik majd rám a folytatást illetően” – tette hozzá. A keretben egyelőre nincsenek sérültek, így a többiekkel készül a Videoton kétszeres gólkirálya, a zentai születésű Nemanja Nikolić is.

A két válogatott legutóbbi öt egymás elleni mérkőzése magyar szempontból nem éppen számított diadalmenetnek, a négy évvel ezelőtti helsinki győzelem mellett (amikor Dzsudzsák Balázs az utolsó percben lőtte a győztes gólt) háromszor is döntetlen született, a legutóbbi, márciusi, győri összecsapáson viszont Finnország 2:1-re nyert.

A vendégek keretéből hiányzik a Kaiserslautern középpályása, Alexander Ring, de nem kerettag Berat Sadik, a svájci Thun csatára sem, hiába szerzett 15 bajnokin eddig nyolc gólt. „Nincsen semmi problémám vele, azt hiszem, töretlen a fejlődése, előbb-utóbb itt lesz a majd a csapatban. Eddig is benne volt a bő keretben – indokolta mellőzését Mixu Paatelainen, a finnek kapitánya. – A legutóbbi két selejtezőn mindössze egy pontot szereztünk, de nincs veszve semmi. A magyar csapat várhatóan arra törekszik majd, hogy uralja a játékot, ezért óvatosnak kell lennünk, és figyelnünk kell az egyéniségeikre. Ha csapatként egységesek leszünk, akkor kiegyenlítetté tehetjük a játék képét. Alakul a csapatunk, van önbizalom és egészséges összetartás. Ám ha ez nem lenne elég a franciaországi Európa-bajnoksághoz, akkor majd kijutunk az oroszországi vébére” – tette hozzá.