2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS – EB-SELEJTEZŐK

Kötelező a győzelem a hollandoknak és a bosnyákoknak

A hétvégén az Európa-bajnoki selejtezősorozatban jó néhány érdekes összecsapást játszanak, amelyeken egyes csapatok a részvétel szempontjából létfontosságú pontokért játszanak, másoknak egy győzelem akár jelentős lépés is lehet a csoportelsőség felé.

Utóbbi eset igaz az angol válogatottra, amely az E csoportban Szlovéniát fogadja, és győzelem esetén akár hatpontos előnyre is szert tehet a tabella élén, ha a már két vereséget begyűjtő Svájc esélyeshez méltóan nyer Litvánia ellen. Ha a papírforma érvényesül, és Észtország is nyer San Marinóban, ebben a csoportban Angliának négy forduló után maximális 12, négy követőjének pedig egyaránt 6 pontja lenne.

A C csoportban az Eb-címvédő spanyolok a szlovákok elleni vereség után sorozatban harmadik győzelmükre hajtanak a beloruszok ellen, Szlovákia egy esetleges macedóniai pontszerzéssel maradhat a csoport élén, míg Ukrajnának kötelező a győzelem Luxemburgban. A szlovák, a spanyol és az ukrán csapat szombaton komolyan megléphet a csoport további három csapatától.

A G csoport rangadóját Bécsben játsszák, a sógorok vendége Oroszország. Ha az osztrákok nyernek ezen a meccsen, komoly favorittá lépnek elő a csoportelsőséget illetően. Érdekfeszítő meccs várható Podgoricában is, ahol a négypontos Montenegró az öt ponttal álló Svédországot fogadja, és győzelem esetén megelőzi a tabellán, vendégsiker esetén viszont nagy ponthátrányba kerülhet.

Vasárnap az A, a B és a H csoport mérkőzései szerepelnek a programban. Az A jelű hatosban a háromból két selejtezőt elvesztő Hollandiának a lettek ellen kötelező a győzelem hazai pályán ahhoz – ugyanez igaz a kazahokat fogadó, mindössze egy ponttal álló törökökre –, hogy megkezdhesse a felkapaszkodást a két százszázalékos együttes, Izland és Csehország mögé. Utóbbi két csapat közül ellenben esetleg csak egyiknek maradhat meg a makulátlan mérlege, elvégre Prágában egymással küzdenek meg a felek – ha valamelyik válogatott megnyeri ezt a találkozót, jelentős lépést tesz az Eb-részvétel felé.

A B csoportban a csoport első két helyezettje találkozik egymással, az első helyen álló Wales Belgiumba látogat. Az egy győzelemmel álló Ciprus megszerezheti második sikerét, elvégre Andorrát fogadja. Nehéz vendégszereplés vár viszont Bosznia-Hercegovinára, Edin Džekóék ugyanis Izrael ellen játszanak Haifában, és mivel a három eddigi mérkőzésükön mindössze két pontot gyűjtöttek, ha nem szerzik meg a teljes zsákmányt a két meccsből két győzelmet jegyző ellenféllel szemben, szinte kilátástalan helyzetbe kerülnek az Eb-kvalifikációt illetően.

A H csoport rangadójára Milánóban kerül sor, az előző Eb-n ezüstérmes Olaszország Horvátországot fogadja. Mivel mindkét együttes százszázalékos teljesítményt nyújtott az előző három fordulóban, ezen a meccsen a csoportelsőségért vívnak meg a felek. Ha nem döntetlennel zárul a találkozó, az Azerbajdzsánba látogató és jelenleg hatpontos Norvégia pontszámban beérheti a vesztest.