2024. augusztus 5., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Menni vagy maradni?

Dárdai Pál csak négy meccset vállalt, és visszatér Berlinbe. Vagy mégsem?
Dárdai Pál: A családom, a gyerekeim, a Hertha és a magyar válogatott érdekeit is figyelembe kell vennem, amikor meghozom a döntést (fotó: MTI)

Dárdai Pál: A családom, a gyerekeim, a Hertha és a magyar válogatott érdekeit is figyelembe kell vennem, amikor meghozom a döntést (fotó: MTI)

Még csak négy mérkőzést játszott az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban a magyar labdarúgó-válogatott, de már két edző is ült a kispadon. A nagy kérdés, ami a magyar szurkolókat foglalkoztatja, az, hogy érkezik-e harmadik szakember, vagy sikerül megtartani Dárdai Pált.

A helyzet kétségkívül érdekes. Egervári Sándor távozását követően a magyar szövetség öngólt rúgott Pintér Attila kinevezésével. Nem azért, mert látszott, hogy ez meghaladja a Győr és a Fradi korábbi edzőjének képességeit, egyszerűen Pintért saját megnyilatkozásai tették alkalmatlanná a feladatra.

Az északírek elleni vereség után kényszerhelyzetbe került az MLSZ, külföldi kapitányt nem akart/tudott kinevezni, a magyar szakemberek között pedig kevés olyan akadt, aki fiatalos lendületével akárcsak ideiglenes megoldást is jelentett volna. De akadt, így került a kispadra Dárdai, aki maga mellé vette ilyen-olyan szerepkörben Szabics Imrét, Sallói Istvánt, sőt Nyilasi Tibort, ígért három tétmeccsen hét pontot, és ezt a vállalást be is tartotta. És a magyar futball jelenlegi helyzetében ennyi elégnek bizonyult egy őszinte, vagány, fiatal szakembertől.

Megkockáztatom, ha Pintér Attilával jön össze egy bukaresti iksz és két nyögvenyelős siker a feröeriek és a finnek ellen, akkor sajtóhadjárat indult volna ellene a kilátástalan helyzet miatt. Dárdai aurája és PR-ja ennyivel jobb. Ami az egyiknél kudarc, a másiknál megváltás. És amíg egyik kapitányt átkozták a rutintalan hazai játékosok szerepeltetésével, addig a másik esetében teljesen természetes, hogy Lang Ádám, Fiola Attila, Kalmár Zsolt vagy Simon Krisztián a kezdőcsapatban kapott helyet.

De hogyan tovább? Dárdai bevallása szerint négy mérkőzésre vállalta el a feladatot beugróként, a Hertha honlapján azt mondta, szerződése van a klubbal, folytatni akarja edzői tanulmányait, így visszatér Berlinbe. Az oroszok elleni keddi, 2:1-es vereséget követően már bizonytalanabbnak tűnt. „A családom, a gyerekeim, a Hertha és a magyar válogatott érdekeit is figyelembe kell vennem, amikor meghozom a döntést. De ha nem is maradok, belül sírni fogok. Sajnos, olyan megoldás nincsen, amely mindenki számára jó, egy fenékkel nem lehet több lovat megülni” – nyilatkozta. De vajon melyik lóval szeretné folytatni az utat?

A magyar NB I. közben a 15. fordulójához érkezik, az már biztos, hogy a Videoton lesz az első féltávnál, kérdés, mekkora előnnyel. A fehérváriak a Ferencvárost fogadják, ez lesz az utolsó mérkőzés a régi Sóstói Stadionban, de lehet, hogy Nemanja Nikolić is ezzel búcsúzik a fehérvári közönségtől. A zentai születésű csatárra a görög másodosztály éllovasa, a szebb napokat is megélt AEK Athén vetett szemet, és bár a finnek ellen nem sok értékelhető megmozdulása volt, az oroszok elleni szép góljával lehet, végleg meggyőzte a kérőket.

A Fradinál sem könnyű az élet, egy hete, a ZTE elleni ligakupameccset követően Thomas Doll edző azt mondta, hogy a télen majd át kell gondolniuk a dolgokat, mert néhány játékos hozzáállása és teljesítménye nem megfelelő. De nem tudni, hogy ezt a Fradi-vezetőség még a német edzővel beszéli-e meg.

Az őszi második MTK a Diósgyőrrel játszik, amennyiben nyer, még inkább leszakíthatja a borsodiakat, és kétesélyessé sorvaszthatja a bajnokságot. Rangadó lesz Győrben is, ahol a Debrecen vendégszerepel. A tavalyi bajnokság két legjobb csapata a középmezőnyben vergődik, az ETO edzőt keres, és teljesen logikus lenne, ha felvennék a vezetők a kapcsolatot a Kolozsvárról távozó Miriuta Lászlóval. Más kérdés, hogy román források szerint az egykori válogatott középpályás éppen a Debrecen edzője lesz. Bár erről Kondás Elemér még biztosan nem tud.

A 15. forduló programja

November 21., péntek: Kecskemét–Újpest (19 óra)

November 22., szombat: MTK–Diósgyőr (14 óra), Dunaújváros–Paks (16 óra), Puskás Akadémia–Haladás (16 óra), Nyíregyháza–Pécs (18 óra), Pápa–Honvéd (20 óra)

November 23., vasárnap: Videoton–Ferencváros (16.30), Győr–Debrecen (18.30)