2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

A római Kis Herceg

Egyéves volt, amikor a család Boszniából Luxemburgba költözött: Miralem Pjanić a luxemburgi utánpótlás-válogatottak után a bosnyák felnőtt nemzeti együttest választotta. Habár 18 évesen már a Chelsea, a Barcelona, a Real Madrid is érdeklődött iránta, szerinte jól döntött, hogy annak idején a Lyonba igazolt.

A hétvégén a Roma 2:1-re vezetett az Inter ellen, de a vendégek az 57. percben Osvaldo találatával másodszor is egyenlítettek. Ekkor azonban színre lépett mai írásunk főhőse, a bosnyák válogatott Miralem Pjanić, akinek 60. percben lőtt góljával ismét a Roma ragadta magához az előnyt, amit többször nem is engedett ki a kezéből, sőt sikerült növelnie is, Pjanić ugyanis a ráadás második percében szépségdíjas szabadrúgásgóllal beállította a 4:2-es végeredményt.

A találkozó után a meccs emberének megválasztott Pjanić Tuzlán született 1990. április 2-án, Fahrudin és Fatima gyermekeként, de Boszniáról sok gyermekkori emléke nem maradhatott, egyéves korában ugyanis a család a háború elől menekülve Luxemburgba költözött. A fiatal Miralem apjától örökölte a futball szeretetét, Fahrudin ugyanis az egykori jugoszláv harmadosztályban védett, a brčkói Jedinstvo és a zvorniki Drina színeiben, majd Luxemburgban is futballozott. 2004-ben a francia Metz ajánlatát fogadta el, így ifikorát ennél a klubnál töltötte. Még csak 17 éves volt, amikor 2007. augusztus 18-án, a PSG elleni 0:0 során bemutatkozott a francia élvonalban. A következő idény végén Pjanić remek teljesítménye ellenére a Metz kiesett a Ligue 1-ből, az ifjú középpályás pedig a Lyonba igazolt, annak ellenére, hogy európai topcsapatok, az Arsenal, a Chelsea, a Barcelona, a Real Madrid, a Milan és az Inter is érdeklődött iránta. „18 évesen Münchenbe mentem az odaszerződésemről tárgyalni, de úgy gondoltam, hogy még nem vagyok kész arra, hogy egy akkora klubban játsszak, mint a Bayern, ezért a Franciaországban maradás mellett döntöttem. Ismertem már a nyelvet, az emberek ismertek engem, így a Lyon tűnt a legjobb megoldásnak. Nem is sajnálom, hogy így döntöttem.”

Ötéves szerződést írt alá, a Metz 7,5 millió eurót kapott érte. A Lyon jól járt a szerződtetésével, Pjanić pedig részese volt a története legjobb európai kupaszereplését a 2009/2010-es idényben nyújtó együttesnek, amely a Bajnokok Ligájában egészen az elődöntőig menetelt, ahol a későbbi ezüstérmes Bayern Münchennel szemben vérzett el. Pjanićnak nagy szerepe volt az elődöntő kivívásában, ugyanis a Real Madrid elleni negyeddöntős párharc első meccsén, Lyonban elért 1:0 után idegenben a 75. percben egyenlített, amivel a francia együttes kiejtette a királyi gárdát a versenysorozatból. Pjanić így emlékezett legnagyobb klubsikerére: „Motivált bennünket az arroganciájuk, ahogy viszonyultak a mérkőzéshez.”

Még egy idényt lehúzott a Lyonban, majd 11 millió euró ellenében a Romához szerződött, ahol azóta a klub egyik fő erősségévé nőtte ki magát, a drukkerek csak a római Kis Hercegnek nevezik.

Fiatal korában a luxemburgi korosztályos válogatottakban játszott, felnőttként viszont már a bosnyák nemzeti csapatot erősíti, amelyben 2008-as bemutatkozása óta 56 meccsen 9 gólt lőtt, és kiosztott 14 gólpasszt is. A nemzeti csapat része volt Bosznia történetének első vb-részvételén, a nyári világbajnokságon azonban a Sárkányok már a csoportkörben búcsúzni kényszerültek.

Pjanić a Roma egyik legtechnikásabb játékosa, akit a szakemberek általában régimódi irányítóként jellemeznek, akinek az erősségei közé a passzolás, a cselezés, a kreativitás, a játék átlátása tartozik, illetve szabadrúgás-specialistának is számít, s igazi csapatjátékos. A hétvégi siker után a következőket nyilatkozta: „Tudtuk, hogy a Juventus legyőzte a Torinót, de mi mégis a saját meccsünkre koncentráltunk. A bajnokság nem ért véget az Inter elleni meccsel, még nagyon sok van hátra, hogy tartsuk a lépést a Juvéval. Nagyon jól játszottunk, megérdemelten nyertünk. Van még bőven javítanivaló a játékunkban, de azt várom, hogy egyre jobbak leszünk.”

NÉVJEGY

Név: Miralem Pjanić

Születési idő: 1990. április 2.

Születési hely: Tuzla (Bosznia-Hercegovina)

Poszt: középpályás

Klubjai: Metz (2007–2008), Lyon (2008–2011), Roma (2011–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 269/36/51

Válogatott: Luxemburg U17 (4/5), Luxemburg U19 (3/1), Bosznia-Hercegovina (56/9/14)