2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS

Karácsonyig döntenek a szerb és az albán fellebbezésről

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fellebbezési testülete kedden megkezdte a Szerb (FSS) és az Albán Labdarúgó-szövetség (FSHF) fellebbezésének megvizsgálását, amelyet a két szövetség az október 14-én félbeszakadt Szerbia–Albánia mérkőzés utáni UEFA-döntés elleni tiltakozásul nyújtott be.

Az UEFA az albánok elleni találkozót 3:0-s hivatalos eredménnyel Szerbia javára döntötte el, de a nézőtéren és a pályán történtek miatti büntetésként a győzelemért járó három pontot levonta, illetve a szerb válogatottat további megrovásként két hazai mérkőzés publikum nélküli lejátszására kötelezte, a két szövetségre pedig további 100-100 ezer eurós büntetést szabott ki. Mind az FSS, mind az FSHF fellebbezést nyújtott be a büntetés enyhítése céljából, a végső döntés legkésőbb december 25-éig születik meg.

A Novosti nem hivatalosan úgy értesült, hogy az UEFA lehetséges döntési opcióként tekint a Szerbia–Albánia mérkőzés semleges pályán és nézők nélkül történő lejátszására is.

Az üggyel kapcsolatban megszólaló FSS-főtitkár, Zoran Laković kifejtette, hogy a két fél panaszai több mint ezer gépelt oldalt tesznek ki, illetve hogy szerb szövetségnek joga van részt venni minden meghallgatáson, amelyekre a félbeszakadt találkozó játékvezetőjét, az angol Martin Atkinsont, ellenőrét, a holland Harry Beent, az FSS biztonsági felelősét, Milivoje Mirkovot és az UEFA fő biztonsági emberét, a skót Kenneth Scottot idézte be. „Amennyiben újra számunkra kedvezőtlen döntés születik, jogunk van panaszt tenni a Lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, mert mi a kezdetektől úgy gondoljuk, hogy a fegyelmi bizottság döntése jogilag megalapozatlan és összeegyezhetetlen az UEFA szabályzatával. A fellebbezés anyagát hosszan és pontosan készítettük el, még néhány svájci jogásszal is konzultáltunk közben” – nyilatkozta Laković.

Szerbia a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság selejtezőiben három meccs után mindössze egy ponttal áll, az I csoportban érdekelt válogatott a kvalifikációs sorozat végéig még kétszer játszik Portugáliával (2015. március 29-én idegenben, és 2015. október 11-én hazai pályán), illetve egyszer-egyszer Dániával (2015. június 13-án idegenben), Örményországgal (2015. szeptember 4-én) és Albániával (2015. október 8-án).