2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS - EURO2016

Az UEFA mindkét fellebbezést elutasította

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fellebbezési bizottsága, miután meghallgatta mindkét felet, és figyelembe vett minden csatolt dokumentumot, elutasította a szerb és az albán szövetség óvását is az október 14-én, 0:0-s állásnál félbeszakadt Szerbia–Albánia Európa-bajnoki selejtező kapcsán, így a korábban kiszabott büntetések érvényben maradnak. A döntést írásban legkésőbb december 25-éig kapják meg az érintettek, a kézhezvételtől számítva 21 napjuk lesz arra, hogy fellebbezzenek a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.

Csak emlékeztetőül: az említett mérkőzés 41. percében egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót magával húzó drón repült be a Partizan stadionjába, amitől elszabadultak az indulatok, az albán játékosokat szurkolók és biztonságiak is bántalmazták, így a találkozó félbeszakadt. Az UEFA fegyelmi bizottsága Martin Atkinson játékvezető és Harry Been ellenőr meghallgatása után a találkozót 3:0-s hivatalos eredménnyel Szerbia javára írta, de a győzelemért járó három pontot levonták a válogatottól, és két hazai meccs üres lelátók előtti lejátszására is kötelezték, illetve a szerb és az albán szövetséget is 100 ezer eurós büntetéssel sújtották.

A szerb delegáció Zoran Laković FSS-főtitkár vezetésével vett részt a Nyonban megtartott ülésen, és a főtitkár állítása szerint még előtte igyekezett meggyőzni az albán felet, hogy egyezzen bele a találkozó újrajátszásába, de nem járt sikerrel: „A szóbeli meghallgatás előtt az UEFA illetékes szerveivel való egyeztetés és a beleegyezésük után a delegációnk megbeszélést folytatott az albán szövetséggel. Mivel minket mindig az vezérelt, hogy a sportszellemhez illő döntés szülessen, és hogy a futball nyerjen, felajánlottuk egy új mérkőzés lejátszását. Annak ellenére, hogy az elsőfokú döntés az I csoport többi tagjának előnyére vált, az albán szövetség képviselői elutasították az ajánlatunkat.”