2024. július 17., szerda
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Akiről Mourinho valótlanságokat állított

A második legtöbb kulcspasszot – hatvankettőt – osztotta ki az idényben Európában, a harmadik legtöbb gólpassz – tizenegy – köthető a nevéhez, a Bundesligában mindkét mutatóban a legjobb. A hétvége sztárja, a Wolfsburgban játszó belga válogatott támadó középpályás, Kevin De Bruyne nemcsak a Bayern München ellen pénteken 4:1-re megnyert meccsen lőtt két góljával és egy asszisztjával tűnik ki, hanem a Chelsea-ből történt nyári átigazolása óta folyamatosan remekül teljesít.

Kulcsjátékosa a Farkasoknak, 18 bajnokin 5 góllal és 11 gólpasszal járult hozzá ahhoz, hogy hétpontos előnnyel álljon a csapat a tabella második helyén. Még jobb benyomást kelt, ha hozzátesszük, hogy csapatával továbbjutott az Európa-liga H csoportjából, hat meccsen három góllal és két gólpasszal vette ki a részét a menetelésből – a nemzetközi kupaszíntéren február 19-én és 26-án, a Sporting elleni párharcban bizonyíthat legközelebb. A goal.com számításai szerint ősz óta Európa legkreatívabb középpályásai közé tartozik, a fent említett 62 kulcspassz azt jelenti, hogy ennyiszer hozta helyzetbe csapattársait, nála több kulcspasszot, 78-at csak a Marseille francia középpályása, Dimitri Payet statisztikájában találhatunk.

Kevin De Bruyne a belgiumi Drongenben látta meg a napvilágot 1991. június 28-án. Futballozni szülővárosában kezdett hatévesen, de ragyogó tehetsége korán megmutatkozott, így nyolcévesen a közeli nagyváros, Gent csapatának utánpótlás-iskolájába került, ahonnan hatéves pallérozódás után a Genk akadémiájára távozott. Keményen dolgozott az ifik között, aminek 2008-ban a felnőttkeretbe történő felhívás lett az eredménye, még 18 éves sem volt, amikor 2009. május 9-én, a Charleroi elleni 3:0-s vereség során bemutatkozott a belga élvonalban. A 2009/2010-es idényben már állandó kerettag volt, 2010. február 7-én szerezte első gólját felnőttbajnokin, a Standard Liège elleni derbi egyetlen találatát. A 2010/2011-es idényben már kirobbanthatatlan volt a csapatból, 32 meccsen 5 góllal és 16 gólpasszal segített a bajnoki cím megszerzésében. A következő idényben 28 találkozón 8 gól és 14 gólpassz volt a mérlege, a Chelsea már szezon közben, 2012. január 31-én megvette 7 millió fontért, de a bajnokság végéig Belgiumban hagyta.

Később sem Londonban futott be karriert, a Chelsea-ben mindössze kilencszer lépett pályára, egy gólpasszig jutott, de nem is töltött ott igazából csak egy fél szezont, mert a Stamford Bridge-re érkezése után rögtön kölcsönadták a Werder Bremennek, ahol a 2012/2013-as Bundesliga során 33 meccsen 10 góllal és 9 gólpasszal véste be magát a menedzserek noteszeibe, amelyekbe ezen mutatói mellett erényként a gyorsaságát, a cselezőkészségét és a sokoldalúságát jegyezhették fel – támadó középpályásként a leghatékonyabb, de jobb- és balszélsőként is képes klasszis teljesítményre. 2013 nyarán visszatért az angol fővárosba, ahonnan a Wolfsburg 2014. január 18-án vásárolta meg, a goal.com szerint 17 millió, a transfermarkt.co.uk szerint 22 millió euróért.

A játékos egyébként nem is érezte túl jól magát Londonban, eligazolása előtt úgy nyilatkozott, hogy hiányzik neki a bizalom: „Nem azért hagyom el a Chelsea-t, mert ott akarok lenni a világbajnokságon, hanem azért, mert elvesztettem a vidámságom.” A fő indok a Chelsea portugál edzője, José Mourinho volt, aki De Bruyne elmondása szerint valótlanságokat állított róla: „Elég pitiáner dolog egy sajtótájékoztatón arról beszélni, hogy nem dolgoztam jól az edzéseken. Ez nem én vagyok. Mindig is az a játékos voltam, aki edzéseken is 100 százalékon pörög. A megjegyzései rossz képet festettek rólam. A bukaresti sajtótájékoztató után elkezdtem még keményebben edzeni, még a pihenőnapjaimon is. Három kilót fogytam, és két testzsírszázalékot is lefaragtam, de a helyzetem nem változott, ezért kértem, hogy engedjen elmenni.” Végül Wolfsburgban kötött ki, de úgy fogalmazott, hogy előző nyáron nevesebb klubok is érdeklődtek iránta: „A nyáron Mourinho rábeszélt, hogy maradjak, annak ellenére, hogy az asztalon ott hevert egy remek ajánlat a Dortmundtól. Az Atlético Madriddal is tárgyaltam, az is jó opciónak tűnt.”

Az éves statisztikái és jelenlegi formája alapján is remek befektetésnek tűnik, aki még elég fiatal ahhoz, hogy igazi csillaggá nője ki magát, ráadásul a remekül összeérő belga válogatottal – amelyben 30 meccsen 8 gól, 12 gólpassz a mérlege – is esélye lehet a kiugró eredményre valamelyik nagy tornán a következő évtizedben.

NÉVJEGY

Név: Kevin De Bruyne

Születési idő: 1991. június 28.

Születési hely: Drongen, Belgium

Poszt: Támadó középpályás

Klubjai: Genk (2008–2012), Chelsea (2012–2014), Werder Bremen (2012–2013, kölcsönben), Wolfsburg (2014–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 198/38/68

Válogatott: 30/8/12