2024. augusztus 4., vasárnap
LABDARÚGÁS - ADA

Új vezetőség az AFK-ban

Az adai klubban egyelőre csak az utánpótlás-neveléssel kívánnak foglalkozni, de azzal alaposan
Kabók Edekon, az adai AFK Labdarúgóklub elnöke: Ha az utánpótlás-nevelésre megfelelő figyelmet fordítunk, akkor nem történik meg az a csúfság, hogy az adai labdarúgás felnőttcsapat nélkül marad

Kabók Edekon, az adai AFK Labdarúgóklub elnöke: Ha az utánpótlás-nevelésre megfelelő figyelmet fordítunk, akkor nem történik meg az a csúfság, hogy az adai labdarúgás felnőttcsapat nélkül marad

Az ideiglenes vezetőség helyére március derekán Adán új klubvezetőséget választott az AFK közgyűlése. Az új elnök Kabók Edekon lett, aki néhány évvel korábban már betöltötte ezt a tisztséget, illetve az elmúlt időszakban ideiglenes megbízottként igazgatta az egyesültet.

Az ifjú elnök mellett jórészt szintén fiatalokból álló tíztagú elnökség látja el majd a teendőket az egyesületben. Az elnökség tagja lett Tóbiás András, akit egyben a klub tiszteletbeli elnökévé is választottak, továbbá Budai Zoltán, Koós Árpád, Kiss Roland, Varsi Csaba, Rohacsek Aurél, Tóbiás Endre, Morvai Szabolcs, Zaj Zoltán és Szeredi Csaba. Megválasztották a felügyelőbizottságot is, amelynek tagja Berec Csaba, Bicskei Imre és Józó Tibor.

Az AFK új vezetősége a felnőttcsapat hiányában egyelőre kizárólag az utánpótlás-neveléssel kíván foglalkozni, növelve a fiatal játékosok, az edzők és a korosztályos csapatok számát – mondta Kabók Edekon elnök.

– Az AFK-nak jelenleg 68 igazolt fiatalkorú játékosa van. Ezeket a labdarúgókat szeretnénk megtartani, illetve szeretnénk százra növelni a számukat, hogy öt korosztály tudjon működni az egyesületben, úgyhogy elég sok a tennivalónk – magyarázta Kabók. – Reményeink szerint, ha az utánpótlás-nevelésre megfelelő figyelmet fordítunk, akkor nem történik meg az a csúfság, hogy az adai labdarúgás felnőttcsapat nélkül marad, mert mi a helyi utánpótlásból szeretnénk kinevelni a saját felnőttcsapatunkat. Ez önellátó rendszer lenne, aminek eddig is működni kellett volna, de sajnos ez objektív és szubjektív okok miatt sikertelen volt. A klubban három edző, Budai Zoltán, Árok Attila és Nyári Róbert dolgozik a fiatal korosztályokkal. Számításaink szerint azonban legalább öt licences edző kellene az utánpótláshoz. Még két edzőt keresünk, aki a nyári időszaktól vagy esetleg egy éven belül be tudnak kapcsolódni a megfelelő színvonalú munkába, ugyanis a fiataloknál még fontosabb a jó edző kiválasztása, mert a fejlődésben lévő szervezetnek a terhelése és a gyerekek képzése szakembert kíván. Adán van akkora potenciál, hogy a klub akár öt-hat edzőt is tudjon alkalmazni. Ehhez nem kell máshonnan edzőket hozni, de megfelelő képzést kell biztosítani az edzőinknek, amire igény is van a részükről, illetve szükségét is látja a klubvezetés, hogy továbbképzésre küldjük őket. Más klubok is egykori játékosaikat bízzák meg az utánpótlás-neveléssel. Ez Adán sem kell, hogy másként legyen. Van rengeteg olyan helyi játékos, aki alkalmas lenne edzőnek megfelelő képzéssel – nyilatkozta az elnök, aki hozzátette: a múlt év végén a klub adósságának 80 százaléka ki lett fizetve, ami jelenleg elenyésző.

– Papírra vettetünk minden költséget, és a pénzügyi terv azt mutatja, hogy a teljes utánpótlás-nevelés a sportkomplexum fenntartásával körülbelül ugyanannyit tesz ki, mintha az első csapatot is működtetnénk. Szerintem 1,1 millió dinár fedezné a klub éves működését. Ha a jövőben nem a szülők viszik a gyerekeket a mérkőzésekre, a mi feladatunk pedig az edzők fizetésében merül ki, akkor nagy lépést tettünk előre. Ha a támogatást teljes egészében az utánpótlásra tudjuk fordítani, az hosszú távon gyümölcsöző lesz az adai labdarúgás számára. A klubban jelenleg három utánpótláscsapat működik. Nyári Róbert edző irányítja a 2006–2008-as generációhoz tartozó legfiatalabb csapatot, amely a Futbal 7-ben versenyez. Akárcsak a 2004–2005-ös korosztályhoz tartozó középső csapat, amelyet Árok Attila edző vezet. Ez a generáció a nyáron átkerül az újonc korosztályhoz, ami egyelőre nincs az egyesületben. A legidősebbekből álló pionírcsapat az 1999–2003-as korosztályt öleli fel Budai Zoltán edző vezetésével. A terveink szerint a nyártól az 1998–2000-es generáció a kadétligában fog versenyezni. Amint a feltételek adottak lesznek, azt szeretnénk, ha minden korosztályunk versenyezne a labdarúgó-szövetség megfelelő korosztályos bajnokságában. A célunk az, hogy legyen kadét-, pionír- és újonccsapatunk, valamint két csapatunk szerepeljen a Futbal 7-ben.