2024. augusztus 4., vasárnap
LABDARÚGÁS

A Böködi-kupára készülnek

Az adai klub legfiatalabb játékosai megállták a helyüket a téli Mini Maxi Ligában
Az adai csapat Nyári Róbert edzővel

Az adai csapat Nyári Róbert edzővel

Az adai AFK Labdarúgóklubban jelenleg három utánpótláscsapat működik, köztük legfiatalabb a tizenhat fiút tömörítő gárda, amelyet Nyári Róbert edző irányít. A csapat télen a nagykikindai Mini Maxi Ligában szerepelt, jelenleg barátságos meccseket játszanak a környékbeli korosztályos csapatokkal, és készülnek a várhatóan júniusban Adán megrendezésre kerülő utánpótlás Böködi-kupára:

A csapatot a 2006-os, 2007-es és 2008-as születésű gyerekek alkotják. Mindhárom generációból kevés gyerek van, korosztályonként öt-hat. Így vegyíteni kellett a játékosokat. Viszont a Mini Maxi Ligában, ahol versenyeztünk, egy csapatban nem játszhat három külön korosztályhoz tartozó gyerek. Ezért a 2006-os és 2007-es korosztályú focistákat tudtam az egyik csoportban versenyeztetni, illetve a 2007-es és 2008-as születésű gyerekeket pedig a másik csoportban – magyarázta Nyári Róbert. – A Mini Maxi Liga az őszön kezdődött és márciusban fejeződött be. Az idősebb csapattal bekerültünk a legjobb nyolc közé, de a döntőbe jutásért kikaptunk. A csapat viszont megállta helyét és tökéletesen lejátszotta azt, amit kértem tőlük. A ligában sok kisebb gyerek szerepelt, ezért a szervezők felajánlották, hogy ők is versenyezzenek és ne csak a harmadik félidőt játsszák. Így végül versenyezhettek a 2007-es és 2008-as korosztályhoz tartozó gyerekek is, akikkel bejutottunk a döntőbe, ahol 3:1-re kikaptunk és másodikak lettünk. Ők is megállták a helyüket – közölte az edző, aki hozzátette, hogy kevert korosztályú csapatok játszottak a ligában, ahol az első két félidő végeredményét vették számításba, viszont a harmadik félidőben a sportszerűséget osztályozták, figyelembe véve az edzők, a szülők és a gyerekek viselkedését a pályán és a lelátón. Ezek összesítése alapján határozták meg, hogy mely csapatok kerülhetnek a döntőbe. Nyári Róbert megjegyezte, hogy az adai csapatban az idősebbek játszották le az első két félidőt, amikor már nem futottak az eredmény után, akkor a harmadik félidőben viszont már mindenki játszott.

Hetente három edzésünk van a focipályán. Kedden erőnléti edzés van, szerdán technika és kisfoci, illetve pénteken a foci mellett a támadások és az akciók begyakorlása. Az edzés végén 10–15 perc marad labdarúgásra, de nem szoktam félbeszakítani, néha fél órán át is rúgják a labdát. Jó nézni őket, ahogyan játszanak, belejöttek és ismerik egymást, valamint egyre jobbak a passzok, a cselek és a labdakezelés. A csapatnak minden hétre szervezünk egy-egy barátságos mérkőzést. A hétvégén Orommal játszottunk, csütörtökön Padéval, a jövő héten játszunk talán Kanizsával. Hivatalosak vagyunk Zsablyára és Beodrára, csak még az időpont nem egyeztettük. Azt szeretném, ha minden héten lenne egy meccsük, hogy minél többet játszanak. A nyáron a Böködi-kupán még ez csapat szerepel, de utána szétszedik. Az AFK ugyanis öt korosztály versenyeztetését tervezi, emiatt muszáj lesz átszervezni az utánpótláscsapatokat. Ha bekövetkezik az átszervezés, akkor úgy egyeztünk meg a klubelnökkel, hogy a 2007-es és 2008-as korosztállyal folytatom a munkát a következő években is, ameddig csak lehet. Számukra nincs külön liga, ezért őszre a Mini Maxi Ligában folytatjuk a versenyzést Nagykikindán vagy Szabadkán, amiről a gyerekek szülei döntenek. A klubba várjuk azokat a gyerekeket, akik szeretnének focizni. Ez egy jó közösség, ahol nagyokat lehet játszani, nevetni és barátkozni. A legnagyobb gond, amit már mondtam a szülőknek és a vezetőségnek is, hogy fizetni kell a tagsági díjat. Ez máskor nem volt, szerintem több gyerek is volt. Nem sok a 600 dinár havonta, de van olyan család, amelynek ez is sok a minimálbérből. Vannak tehetséges gyerekek, de a szülők ezt sem engedhetik meg maguknak. Azt kellene elérni, hogy ne legyen tagsági díj, utána valószínűleg több gyerek lenne, és máshogyan is fociznának – mondta Nyári Róbert.

A csapat tagjai: Maróti Máté, Pesti Lénárd, Mihalek Viktor, Varsi Ádám, Sándor Csanád, Cvitkó Attila, Vlasity Egon, Pozsgai Dávid, Bognár Dániel, Mikus Ádám, Gali Zoltán, Turányi Róbert, Magó Balázs, Lipinszki Máté, Horváth Csongor, Nyári Trisztán.