2024. július 17., szerda

„Távozom, de egyszer még visszatérek a Vidibe”

A magyar válogatott Nemanja Nikolić még nem tudja, hol folytatja pályafutását, de abban reménykedik, hogy a nemzeti csapat nyerni tud majd Finnországban

A zentai származású Nemanja Nikolić bajnok és gólkirály lett idén a székesfehérvári Videotonnal, de nap mint nap arról hallani, hogy távozik a klubtól. A jelenleg a Litvánia elleni barátságos és a Finnország elleni Eb-selejtező mérkőzésre készülő magyar válogatottal edző csatárt megkerestük, hogy megtudjuk, merre folytatja a pályafutását, erre azonban még nem tudott konkrét választ adni. A bajnoki idényt viszont kiértékelte, illetve a nemzeti csapat mérkőzései kapcsán is elmondta elvárásait.

Bajnoki és gólkirályi címmel zártad a NB I. 2014/2015-ös idényét, miközben arról hallani, hogy távozol a klubtól. Ez volt az utolsó székesfehérvári idényed?

– Nem mondanám, hogy az utolsó, mert ahogy azt már jeleztem a vezetőségnek, szeretnék majd egyszer visszajönni, mert a legszebb éveimet a karrierem során itt töltöttem, amit soha nem fogok elfelejteni. A Kaposvárnak is hálás vagyok, hogy megadta nekem évekkel ezelőtt az esélyt, hogy az NB I.-ben játsszam, és úgy gondolom, hogy éltem is ezzel a lehetőséggel. Fantasztikus volt a Kaposváron töltött másfél évem, de amit a Videotonnál éreztem, azt még soha, sehol előtte. Annyi szeretetet kaptam a szurkolóktól, az emberektől a városban, amit előtte sehol nem tapasztaltam. Rendkívül hálás vagyok mindenkinek, öt és fél évet töltöttem Székesfehérváron, de eljött az idő, hogy kipróbáljam magam külföldön. Úgy gondolom, hogy amit klubcsapattal lehetett, elértem itt, Magyarországon, bajnokságot, szuperkupát, ligakupát nyertünk, háromszor lettem gólkirály, második vagyok a góllövők között az örökranglistán a Vidinél. Ez egy nagyon nagy elismerés, csak pár gól hiányzik, hogy az élre törjek, remélem, hogy egyszer visszatérek, és ledolgozom ezt a hátrányt.

Mennyire vagy elégedett az idénnyel?

– Elégedettek lehetünk, hiszen tavaly csak a negyedik helyen zártunk a bajnokságban, ezúttal viszont simán nyertük az NB I.-et, és a kupában is döntőbe jutottunk. Nagyon jól teljesítettünk, a bajnokságban már a 25. fordulóban bebiztosítottuk az első helyünket, és én is fantasztikus idényt futottam, hiszen 25 meccsen 21 gólt szereztem, amivel megvédtem a gólkirályi címem.

Sokat hallani arról, hogy a varsói Legia komolyan érdeklődik irántad, illetve a menedzsered szerint több országból is megkerestek. Azt lehet-e már tudni, hogy hol folytatod a pályafutásod?

– Az igaz, hogy a Legia is azon klubok között van, amelyekkel tárgyalunk a menedzserem és én, de egyelőre annyit tudok mondani, hogy pár napon belül el fog dőlni a sorsom. Nem titkoltam, hogy egyszer szeretném magam külföldön is kipróbálni, de a Videotonnál megtaláltam azokat a dolgokat, amikért egy futballistának érdemes harcolnia. Minden évben harcban voltunk a bajnoki címért, 2012-ben bejutottunk az Európa-liga csoportkörébe is, ami szintén hatalmas teljesítmény volt. Idény közben tárgyaltam a klubbal, szerettem volna egy hosszú távú szerződést, de sajnos nem tudtunk megegyezni, és én már akkor jeleztem a sportigazgatónak, hogy akkor én inkább távoznék a szezon végén.

Szombaton Litvánia ellen barátságos, jövő vasárnap Finnország ellen pedig Eb-selejtező mérkőzés vár a magyar válogatottra, amelynek a keretében te is ott vagy. Mire számítasz ezeken a mérkőzéseken?

– A litvánok elleni mérkőzés arra lesz jó, hogy gyakoroljuk azokat a dolgokat, amikkel ezen a héten foglalkozunk az edzéseken. Természetesen ezen a meccsen is a győzelemre fogunk törekedni, de a fontosabb mindenképpen a finnországi mérkőzés. Jó úton járunk, hogy megvalósítsuk a céljainkat, egy esetleges finnek elleni győzelemmel bebiztosíthatnánk a harmadik helyet a tabellán, és nagy eséllyel közelebb léphetnénk az első kettőhöz. Nem lesz egyszerű, de már mi is megmutattuk, hogy Dárdai Pállal a kispadon bárkit megszorongathatunk. Ő nagyon jól ért a játékosok nyelvén, mindannyian bízunk benne, hiszem, hogy bárki is fog játszani, a maximumot fogja nyújtani.