2024. július 17., szerda

„Reálisan értékelve nagy előrelépés a lengyel bajnokság”

Nemanja Nikolić a tízszeres lengyel bajnok varsói Legiába szerződött

Vége a találgatásoknak, végre kiderült, hogy az NB I. háromszoros gólkirálya, a zentai Nemanja Nikolić Lengyelországban, a varsói Legiában folytatja pályafutását. A tízszeres lengyel bajnok, tizenhétszeres kupagyőztes együttes 2013-ban és 2014-ben az Ekstraklasa élén zárt, a mostani idényt a második helyen zárta, tavaly csak zöldasztalnál vesztette el a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében rendezett, Celtic elleni párharcot, majd az Európa-ligában is remekül helytállt. A 27 éves csatárnak Európa több országából és Ázsiából is voltak megkeresései, lapunknak azonban elárulta, hogy miért a Legia mellett döntött, mesélt a múlt hétvégén, a litvánok ellen lőtt góljáról, illetve arról is, hogy mire számít a finnek elleni Eb-selejtezőn.

A világ több szegletéből is voltak érdeklődők Ön iránt. Miért a varsói Legiát választotta?

– Sok országból, sok klubból kerestek, tárgyaltunk is jó néhánnyal, voltak érdeklődők Törökországból, Koreából, Spanyolországból, Franciaországból is. Nem az motivált, hogy minél több pénzt keressek, habár az anyagiak is fontosak voltak, de nem ez állt a fontossági sorrend első helyén. Sokat gondolkoztunk a menedzseremmel, és olyan klubot próbáltunk találni, ahol hétről hétre képes lehetek olyan teljesítményt nyújtani, mint a Videotonnál. Emellett igyekeztünk olyan klubra fókuszálni, ahol ugyanazokért a célokért küzdhetek, mint Székesfehérváron. A Legia ebből a szempontból maximálisan jónak tűnő választás, hiszen minden évben a bajnoki cím, a kupagyőzelem és az európai kupaporondon való szereplés a céljuk. A körülmények is fantasztikusak, a város gyönyörű, a klubnak rengeteg szurkolója van, akik mindig a csapat mellett állnak, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújthassak. Reálisan kellett értékelnem a dolgokat, figyelnem kellett arra is, hogy az NB I.-ből nehéz megcélozni egy bundesligás vagy egy Premier League-ben szereplő csapatot. Érzésem szerint számomra ez egy nagy előrelépés, jó csapatba kerültem. Az is fontos volt és jólesett, hogy a Legia is nagyon akart engem, kitartóan próbáltak odacsábítani.

Mit várnak Öntől a lengyel klubnál?

– Ahogy minden csapatnál, egy csatárt azért szereznek meg, hogy gólokat lőjön. Ez az én erősségem is, de nagyon sokat kell majd dolgoznom azért, hogy kiharcoljam a helyem a kezdőcsapatban. Remek csapatról van szó, kiváló játékosokkal, sok jó csatárral a keretben, úgyhogy nem lesz könnyű dolgom, de mindent meg fogok tenni azért, hogy olyan eredményes legyek, mint a Videotonban. Nem is vagyok az a típus, aki évről évre váltja a csapatokat, ezért is kötöttünk hároméves szerződést, amit meg is hosszabbítok, ha jól érzem majd magam a klubban.

Előrelépésnek értékeli, hogy Lengyelországba szerződött. Erősebb a lengyel élvonal, mint pl. az NB I.?

– Meglátásom szerint előrébb tart a lengyel bajnokság, mint a magyar. Pontosan még nem tudom fölmérni, hogy mennyivel erősebb az Ekstraklasa, mint az NB I., mert még nem tapasztaltam meg testközelből, de a visszhangok azt sugallták, hogy mindenképp előrelépésnek számít odaszerződni. Az infrastruktúra nagyon jó, sok néző van a stadionokban, ráadásul sok jó csapat szerepel az élvonalban, amelyek közül bármelyik győzhet bármelyik ellen, ami meggyőződésem szerint annak a mutatója, hogy erős az első osztály. Kíváncsian várom, hogy milyen élményekkel gazdagodom ott.

Igazán gyönyörű gólt lőtt a litvánok elleni barátságos mérkőzésen. Tervezi megismételni a finnországi Eb-selejtezőn?

– Remélem, hogy sikerül betalálni, de igazából a remek csapatteljesítménynek volt köszönhető a győzelmünk.

Hogy látja, mi a finnek erőssége, illetve mi lehet az, amivel a magyar csapat előnybe kerülhet velük szemben?

– Jó meccset játszottunk ellenük hazai pályán, Gera Zoli utolsó percekben szerzett fejes góljával nyerni is tudtunk. Az is egy nehéz meccs volt, most is arra számítok. Sok jó játékosuk van, elég, ha Jeremenkót említem, aki egészen hihetetlen dolgokat tud a labdával, és rendkívül veszélyes is. De ha ők most nem nyernek, akkor kiesnek a játékból, így rajtuk sokkal nagyobb nyomás lesz. Rajtunk is van nyomás, mert ha nyerünk, elérhető közelségbe kerül a csoport második helye. Ez viszont egy pozitív teher, biztos vagyok benne, hogy tudunk is majd élni a lehetőséggel. Ki kell használnunk, hogy a finnek valószínűleg nem játszanak majd kivárásra, hanem kitámadnak. Bízom Dárdai Pálban, nyugodt vagyok, amíg ő van a kispadon, mert remekül fel tud bennünket készíteni ezekre a mérkőzésekre.

Takács marad Diósgyőrben, a többiek még egyezkednek

Nemcsak Nemanja Nikolić sorsa érdekli lapunkat, igyekszünk a többi, Szerbiában játszó, illetve a magyar első vagy másodosztályban szereplő vajdasági származású futballista jövőjéről is érdemleges információt szerezni, de egyelőre sok fejleményről nem számolhatunk be. A Diósgyőrben játszó hajdújárási Takács Tamástól származik talán a legbiztosabb hír, hiszen úgy fogalmazott, hogy nagy valószínűséggel marad mostani klubjánál. Az eddig Kecskeméten szereplő, zentai felmenőktől származó Kitl Miklóst a magyar lapok összeboronálták a Ferencvárossal, és arról is lehetett olvasni, hogy edzője, Bekő Balázs szívesen vinné magával Diósgyőrbe, ám a középpályás szerint még semmi konkrétum nem történt az ügyében. Ugyanilyen helyzetben van a magyarkanizsai Fejős Áron, a másodosztályú Kaposvár támadója is, illetve a moholi Könyves Norbert, a Paks csatára is.

A szabadkai Spartacust erősítő zentai Farkas Dánielt a magyar másodosztályból keresték, még tart az egyezkedés, konkrétumot még ő sem tudott mondani.

A jövő hétre várhatóan mindannyiuk jövőjét illetően részletesebb információkkal tudunk szolgálni.