2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

Egy világbajnoki cím alkotóelemei

A szerb futball legnagyobb sikerét érte el a szombaton Új-Zélandon megszerzett világbajnoki címmel az U20-as válogatott, amely a fináléban hosszabbítást követően 2:1-re legyőzte Brazíliát. Sorozatos bravúrok vezettek a világbajnoki trófea égbe emeléséig, hiszen a csapat a D csoport első fordulójában jó játéka ellenére 1:0-s vereséget szenvedett Uruguaytól, mégis a kvartett élén zárta a csoportkört, mivel Mali és Mexikó ellen is győzött 2:0-ra.

A kieséses szakaszban jött a ráadás, a szerb válogatott ebben a fázisban mind a négy meccsén hosszabbításra kényszerült – és ez új rekord –, a negyeddöntőben az Egyesült Államokat 0:0 után tizenegyespárbajban múlta fölül, a nyolcaddöntőben Magyarországot, az elődöntőben Malit és a döntőben Brazíliát 2:1-re győzte le. Mindannyiszor kitartott a Veljko Paunović szövetségi kapitány által csak „21 oroszlánnak” nevezett társaság, volt hite, erőnléte és higgadtsága a legkiélezettebb szituációkban, mindezeket figyelembe véve teljesen megérdemelt a végső diadala is.

Követve a torna meccseit, a szerb csapat teljesítményét, kijelenthető, hogy jó néhány olyan faktor közrejátszott a sikeres szereplésben, amelyek egyformán döntőnek bizonyultak a torna végkimenetelét illetően is. Ezeket csokorba szedve próbáljuk keresni a vb-győzelem receptjét, az általunk legfontosabbnak vélt négy faktor köré fonjuk gondolatainkat.

A KAPUS

A szerb csapat hét meccse alapján egyértelmű, hogy Predrag Rajkovićnak, a Crvena zvezda és a válogatott kapusának óriási szerepe volt ebben a menetelésben, hiszen már a csoportmeccseken is remekül teljesített, majd a kieséses szakaszban parádézott, tizenegyesölő volt az amerikaiak ellen, bravúrt bravúrra halmozott Malival szemben és a döntőben, a brazilokkal szemben is. Kiválóan irányított hátulról, magabiztossá tette a védelmet, amely mindössze négy gólt kapott. Egy-két bizonytalanságon kívül nem róhatunk fel neki semmit, ráadásul a futballvilág is felfigyelt rá, a vb előtt még a Brugge alkudozott az áráról a Zvezdával, most viszont már a Milan élére nemrég kinevezett Siniša Mihajlović kínál érte 3-3,5 millió eurót – az akkori ár többszörösét.

AZ EDZŐ

Veljko Paunović játékosként elismert támadó középpályás volt, akinek pályafutása a Partizanból indult, 1994-től 2011-ig tartó karrierje során megfordult a Marbellában, az Atlético Madridban, a Mallorcában, az Oviedóban, a Tenerifében, a Hannoverben, a Getaféban, a Rubin Kazanyban, az Almeríában és a Philadelphia Unionban is. Edzői karrierjét a szerbiai korosztályos futballban kezdte, 2012-től az U18-as, 2013-tól az U19-es válogatottat irányította, majd tavaly átvette az U20-as keret irányítását. A Ljubinko Drulovićtyal 2013-ban U19-es Eb-győztes csapatból a legjobbakat meghívta ebbe a csapatba is, a korábbi évekből már ismerte is a merítési lehetőségeket, okosan hosszú felkészülést tartott. A játékosok úgy fogalmaztak, hogy majdnem egy hónapot voltak együtt sülve-főve, összeszoktak, megismerték egymást, egységes csapat lettek, amelynek tagjai küzdenek egymásért a végsőkig. Remek húzás Paunovićtól, hiszen amellett, hogy a keret tagjai összecsiszolódtak, volt idő a gyakorlásra, a taktikai elemek elmélyítésére, a tartalmas felkészülésre. Egy különösen fontos tulajdonságát ne hagyjuk ki: hihetetlen motivátor, minden nehézség közepette képes hitet önteni játékosaiba.

A GERINC

Paunovićnál említettük, hogy a 2013-as U19-es Eb-győztes csapat legjobbjaira az U20-as vb-keretben is számított, és kivétel nélkül mindnyájan húzóembereknek bizonyultak. Ez egy ötfős társaság, akiket nyugodtan nevezhetünk a csapat magjának is. Külön faktorként korábban már kiemeltük Rajkovićot, mellette Miloš Veljković, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović és Sergej Milinković-Savić volt alapembere az Eb- és a vb-győztes válogatottnak egyaránt, ők mindkét tornán meghálálták a beléjük vetett bizalmat. A vb-n ötük közül csak Milinković-Savić hagyott ki egy találkozót, Veljković, Rajković és Maksimović Szerbia minden meccsét végigjátszotta. Rajković a torna aranykesztyűse lett, Veljković a védelem oszlopaként egy gólpasszt is kiosztott, Maksimović a középpályát irányította, rúgott és előkészített két gólt, Milinković-Savićot a torna harmadik legjobb játékosának választották meg, a sikerhez egy góllal és egy gólpasszal is hozzájárult, Gaćinovićot afféle jolly jokerként használta a szövetségi edző.

A vb-győztes keret tagjai

Név

Poszt

Születési idő

Klub

Predrag Rajković

kapus

1995. október 31.

Crvena zvezda

Vanja Milinković-Savić

kapus

1997. február 20.

Vojvodina (Man. Utd.)

Filip Manojlović

kapus

1996. április 25.

Crvena zvezda

Nemanja Antonov

hátvéd

1995. május 6.

OFK Beograd

Srđan Babić

hátvéd

1996. április 22.

Vojvodina

Milan Gajić

hátvéd

1996. január 28.

OFK Beograd

Miloš Veljković

hátvéd

1995. szeptember 26.

Tottenham

Vukašin Jovanović

hátvéd

1996. május 17.

Crvena zvezda

Miladin Stevanović

hátvéd

1996. február 11.

Partizan

Stefan Milošević

hátvéd

1995. április 7.

Spartacus

Radovan Pankov

hátvéd

1995. augusztus 5.

Vojvodina

Saša Zdjelar

középpályás

1995. március 20.

OFK Beograd

Nemanja Maksimović

középpályás

1995. január 26.

FK Asztana

Sergej Milinković-Savić

középpályás

1995. február 27.

Genk

Mijat Gaćinović

középpályás

1995. február 8.

Vojvodina

Andrija Živković

középpályás

1996. július 11.

Partizan

Marko Grujić

középpályás

1996. április 13.

Crvena zvezda

Filip Janković

középpályás

1995. január 17.

Catania

Staniša Mandić

csatár

1995. január 27.

Čukarički

Ivan Šaponjić

csatár

1997. augusztus 2.

Partizan

Stefan Ilić

csatár

1995. április 7.

Spartacus

AZ ERŐNLÉT

Az eredményekre visszagondolva nem mehetünk el szó nélkül a válogatott erőnléte mellett, mert elképesztő volt, amit a kieséses szakaszban véghez vittek, hiszen négy meccset is a hosszabbításban vagy utána nyertek meg. Magyarország ellen a nyolcaddöntőben volt elég erő bennük, hogy emberhátrányban egyenlítsenek a 89. percben, majd a kétszer 15 perc végén – emberhátrányban – a továbbjutást is kiharcolják. Az Egyesült Államok ellen is végigbírták a csatát, és megint csak a remek erőnlétnek köszönhetően a tizenegyesek során is koncentráltabbak tudtak maradni. Mali ellen az elődöntőben már sokszor rogyadozni látszottak a térdek, de a legfontosabb momentumokban volt még elegendő energiatartalék. A döntőben aztán mindezt még megfejelték, a villámléptű brazilok ellen is bírták szuflával, és ahogy a magyarok ellen, a 118. percben ekkor is be tudták venni a kaput. Az edzői stáb és a fizioterapeuták remek munkát végeztek, a kiváló kondíció önbizalmat és hitet adott, a koncentrációt és a küzdőszellemet pedig nagyon magas szintre emelte.