2024. augusztus 3., szombat
LABDARÚGÁS – MAGYAR VÁLOGATOTT

Zárt kapus meccs Feröer ellen

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bejelentette, hogy a Magyarország–Románia Eb-selejtezőn történt szurkolói bekiabálások miatt zárt kapuk mögött kell lejátszani a Magyarország–Feröer szigetek selejtezőt, amelyet október 8-án 20.45-től rendeznek meg. Az UEFA a csütörtöki döntését – a stadionbezárás mellett 70 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabott az európai szövetség – alapvetően a FARE (Football Against Racism in Europe) nevű szervezet anonim megfigyelőinek jelentése alapján hozta meg, akik a mérkőzés során három esetben dokumentáltak rasszista bekiabálásokat.

A magyar szövetség mindezek alapján az UEFA határozatát szabályszerűnek, de kifejezetten aránytalannak, az MLSZ törekvéseit semmibe vevő, a sportszerűen drukkoló magyar szurkolóknak kimondottan rossz üzenetet küldő döntésnek tartja. Az UEFA döntése egy kisebb csoport – az MLSZ által is elítélt – viselkedése miatt a sportszerű többséget sújtja. A szövetség természetesen él a fellebbezés lehetőségével, és bízik abban, hogy érvei a nemzetközi szövetségben meghallgatásra találnak.

* * *

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtöki döntése szerint a román válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania a Finnország elleni, október 8-i Európa-bajnoki selejtezőt szurkolóinak a magyarok és a görögök elleni mérkőzésen tanúsított viselkedése miatt.

Az UEFA emellett 50 ezer és 60 ezer eurós, azaz összesen 110 ezer eurós büntetést is kiszabott - olvasható a román szövetség honlapján. A magyarok elleni szeptember 4-i, budapesti találkozón a román szurkolók tiltott transzparenst helyeztek ki a lelátóra, pirotechnikai eszközöket használtak, nem tisztelték a magyar himnuszt, az elhangzásakor hátat fordítottak a pályának. A szimpatizánsok három nappal később, a bukaresti, görögök elleni Eb-selejtezőn ugyancsak pirotechnikai eszközöket vetettek be.