2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

„A legfontosabb, hogy ne kapjunk gólt Oslóban”

Nemanja Nikolić a múlt héten még betegeskedett, de a pótselejtezőn már pályára léphet a magyar válogatottban

A zentai Nemanja Nikolić remek formában és bizakodva várja a norvég–magyar Európa-bajnoki pótselejtezős párharc mai, első mérkőzését, amelyen elmondása szerint az a legfontosabb, hogy a csapat megőrizze a kapuját a góltól. A varsói Legia magyar válogatott csatára vezeti a góllövőlistát a lengyel bajnokságban, csapata 31 góljából 16-ot ő lőtt, az alapszakasz felénél második helyen állnak a tabellán, de az éllovast még fogadják decemberben. Nikolić a félszezon válogatottjába is bekerült, háromszor is a hónap legjobbjának választották meg, neve hétszer szerepelt a forduló legjobb tizenegye között. Az Európa-ligában is vitézkedik együttesével, a kupában is jól szerepel, de úgy fogalmaz, hogy pályafutása egyik legfontosabb meccse lesz az oslói, hiszen a magyar válogatott 30 éves szünet után juthat ki ismét egy labdarúgó-világeseményre. Meglátása szerint, ha okosan játszanak, és a csapatot jól felkészítik mentálisan, akkor a visszavágón, Budapesten, hazai közönség előtt kiharcolható a 2016-os franciaországi kontinenstornán való részvétel.

A múlt héten betegség miatt nem lépett pályára az Európa-ligában, de a hétvégi bajnokin már szerepelt. Most már minden rendben az egészségével?

– Szerdán az út előtt éreztem, hogy hányingerem van, és a közérzetem sem túl jó, de elutaztam a csapattal Brugge-be, mert reménykedtünk benne, hogy rendbe jövök. A meccs napján már jobban voltam, meg is csináltam a reggeli edzést a csapattal, de az edző úgy döntött, hogy sok mérkőzést játszottam, itt az idő, hogy pihenjek. Vasárnap ráadásul derbit játszottunk a lengyel bajnokságban, ami most sokkal fontosabb nekünk, mint az Európa-liga. Vasárnap már 75 percet játszottam, úgyhogy most már jól érzem magam, minden rendben.

A Pogoń Szczecin elleni rangadót végül megnyerték 1:0-ra, második helyen állnak az Ekstraklasában az alapszakasz felénél. Hogyan értékelné az eddigi szezont?

– Ez volt számunkra az egyik legfontosabb mérkőzés, főleg azért, mert ez után a győzelem után már csak egyedül vagyunk másodikok, eddig a Pogońnyal azonos pontszámmal álltunk a táblázaton. Eddig jónak ítélem meg az idényt, hiszen bejutottunk az Európa-ligába, a lengyel kupában is állunk még, meg is nyertük a negyeddöntő első meccsét, egy lépésre vagyunk az elődöntőtől, míg a bajnokságban második helyen állunk. Igaz, hogy nyolc ponttal le vagyunk maradva az éllovastól, de nem szabad elfelejteni, hogy Lengyelországban playoffot játszanak, aminek a kezdetén a pontok, ezzel együtt a különbségek is feleződnek. Decemberben pedig épp játszunk az éllovas Piast Gliwicével Varsóban, hazai pályán, úgyhogy még csökkenthetünk is a hátrányon.

Fél szezon alatt nem lehet sok mindent csinálni, de nekem végül is sikerült, hiszen 16 góllal vezetem a góllövőlistát, minden hónapban engem választottak meg a legjobb játékosnak, a 15 fordulóból hétszer kerültem be a forduló válogatottjába. Habár még hátravan 22 mérkőzés, a hab a tortára az lenne, ha végül megnyernénk, ugyanis idén 100 éves a Legia, nagy ajándék lenne, ha idén bajnokok lennénk.

A pótselejtezők által jó hosszúra nyúlt az Eb-selejtezősorozat. Tudna-e olyan mérkőzést, momentumot mondani, amikor megérzése szerint elúszott a közvetlen kvalifikáció a válogatott számára?

– Esetleg az észak-írországi döntetlen lehet ilyen meccs. Ha ott győzünk, akkor lehet, hogy a Feröer szigetek elleni meccs döntött volna a kijutásunkról, de szerintem most már fölösleges ezzel foglalkozni, visszatekintgetni.

Hogy érzi, jobb-e így, hogy az első meccset játsszák idegenben?

– Persze, mindenképpen sokkal jobb idegenben kezdeni. A legfontosabb az első meccsen az lenne, hogy ne kapjunk gólt. Ha rúgnánk gólt, az fantasztikus lenne, hiszen az idegenben lőtt gól nagyon sokat számíthat. Ha megkapom a lehetőséget, mint mindig, ezúttal is mindent megteszek majd azért, hogy betaláljak a kapuba.

Hogy készül a mérkőzésre?

– Attól függetlenül, hogy karrierem egyik legfontosabb mérkőzése, nem készülök másként, mint a többi meccsre. Úgy gondolom, hogy az is nagy dolog, hogy 30 év után van esélyünk a kijutásra, két lépésre vagyunk Franciaországtól. Okosan kell játszani, mentálisan jól fel kell készíteni mindenkit erre a párharcra. Az első meccsen nem fog eldőlni semmi, a legfontosabb, hogy higgadtan, okosan játsszunk, és abban bízok, hogy aztán hazai pályán, a második meccsen bebiztosítjuk az Eb-részvételt.

Jelenleg is mindenki csinálja a saját feladatát, és remélem, hogy ez a munka meghozza majd az eredményét.

Mit gondol az esélyekről?

– 50-50 százalék az esély a kijutásra meglátásom szerint. Egy jó csapat ellen fogunk játszani, de mi sem vagyunk rosszak, jó ellenfelekkel szemben bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk felvenni a versenyt szinte bármelyik válogatottal.