2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS – EB-PÓTSELEJTEZŐ

Kilencven percre a nagy álomtól

A magyar válogatott inkább a Dárdai Pál kapitánykodása alatt megszokott szilárd védelmének, mintsem hathatós támadójátékának köszönhetően legyőzte Norvégiát 1:0-ra idegenben csütörtökön este, az Eb-pótselejtező első felvonásán, és ha nem is nagy, de jelentős előnnyel várja a vasárnapi visszavágót.

A nemzeti tizenegy jelenlegi szövetségi kapitánya, a német Bernd Storck mindenki számára váratlan húzása bejött, az idén még a klubcsapatában sem szereplő Kleinheisler László megszolgálta a bizalmat, és első válogatottmeccsén győztes gólt szerzett, ráadásul végig bátran futballozott, volt még egy remek lövése, és az első félidő végén kétszer is remekül találta meg Elek Ákost, aki a második esetnél akár a második magyar gólt is megszerezhette volna, ha kicsit pontosabban fejel. A mérkőzés másnapján is csak nehezen tudtuk elhinni, hogy tényleg nyert a válogatott Norvégiában, és nagy haditett küszöbén áll, de ugyanígy volt ezzel a fiatal középpályás is: „Gólt szereztem, szenzációs élmény, nem tudom elhinni. Bernd Storckék egy U21-es mérkőzésen láttak játszani, megadták a lehetőséget, s úgy gondolom, hogy éltem vele. Nagyon szépen köszönöm a stábnak, legfőképp a szövetségi kapitánynak, hogy bízott bennem. Amikor lecseréltek, már alig bírták a lábaim, de akkor is nagyszerű élmény volt. Gratulálok a csapatnak. Végig küzdöttünk, mindent megtettünk a győzelemért.”

Az oslói meccset végigjátszó, a visszavágót sárga lapjai miatt kihagyni kényszerülő Gera Zoltán két tényezőben látta a siker kulcsát: „Ahogy eddig, most is az volt a kulcs, hogy szervezetten játszottunk, ez az erősségünk. Emellett pluszmotivációt jelentett a csapat számára az a nagyon rossz hír, amit reggel kaptunk szegény Fülöp Marciról. Ilyenkor az ember jobban értékeli az igazán fontos dolgokat az életben. Ma a pályán Marciért is küzdöttünk.” Tudniillik a magyar futballközeget a meccs napján rendkívül szomorú hír rázta meg, a válogatott korábbi kapusa, Fülöp Márton hosszú betegség után 32 éves korában elhunyt, amiről mérkőzés előtti és utáni megnyilatkozásaikban a játékosok közül senki sem feledkezett meg. A meccsen több bravúrt is bemutató és több szakportálon a mérkőzés legjobbjának járó címet is elnyerő, nem mellesleg 100 válogatottságig jutó Király Gábor úgy fogalmazott hivatalos oldalán, egykori poszttársa is segített odafentről a csapatnak: „Az 1:0-s előny jó kiindulópont a folytatáshoz. Remélem, hogy jó hangulatban, jó fizikai állapotban tudjuk otthon folytatni a norvégok elleni párharcot. Ez volt a századik válogatottmeccsem, az biztos, hogy az első találkozóm és ez is emlékezetes, mert egy keretet ad a pályafutásomnak. Fülöp Márton halála nagyon nagy fájdalom az egész labdarúgásra nézve. A csapat átérezte ennek súlyát, és érte is küzdöttünk a pályán. Én úgy hiszem, bármelyik kapus is védett volna, a magyar kapu ezen a találkozón érintetlen kellett, hogy maradjon. Marci tiszteletére…”

A norvégok a találkozó után is igyekeztek derűlátók maradni, legtöbbjük azt mondta, hogy ha ugyanannyi helyzetük lesz Budapesten is, mint hazai pályán, meglehet számukra a továbbjutás. A magyar kapitány is arra igyekezett figyelmeztetni mindenkit az M4-nek nyilatkozva, hogy türelmesnek kell maradni, az Eb-részvételről nemcsak egy, hanem két meccs dönt, amiből a második még hátravan: „Nem vagyunk még ott Franciaországban! Még nagyon hosszú kilencven perc vár ránk vasárnap. Nagy siker ez, de a visszavágóra kell összpontosítanunk. Fegyelmezetten játszottunk, az elején szerencsések voltunk, Király Gábor nagyot védett, és aztán belejöttünk a játékba, szép gólt szereztünk. A második félidőben nagy nyomás alá kerültünk, de szervezettek voltunk, néha előre is tudtunk építkezni, fantasztikusan teljesített a csapat!”

A magyar csapat vasárnap 20.45-kor játssza a visszavágót a budapesti Groupama Arénában, az 1986-os vb – tehát kereken három évtized – után először juthat ki nagy nemzetközi tornára, Európa-bajnokságon pedig 1972-ben szerepelt legutóbb a válogatott.

A statisztika a magyarok mellett szól

A magyar labdarúgó-válogatottnak a statisztikák alapján óriási esélye van arra a norvégok elleni pótselejtező 1:0-s oslói sikere után, hogy kijusson a jövő évi Európa-bajnokságra. A kontinensviadalok történetében az 1996-os angliai tornát megelőzően játszottak először pótselejtezőt, és azóta csak egyszer fordult elő, hogy az első mérkőzésen vesztes válogatott kiharcolta a továbbjutást. A 2004-es portugáliai Eb selejtezősorozatának rájátszásában a hollandoknak sikerült ez a bravúr: az Oranje az első meccsen 1:0-s vereséget szenvedett Glasgow-ban, az Amszterdamban rendezett visszavágón azonban a triplázó Ruud van Nistelrooy vezetésével 6:0-ra kiütötte Skóciát. Összesen 13 Eb-pótselejtezőre került sor eddig. A statisztikákkal foglalkozó Infostrada sports kimutatása alapján Bernd Storck együttesének 88,6 százalék az esélye arra, hogy a vasárnapi visszavágón kiharcolja a továbbjutást, míg a norvégok sikerére 11,4 százalék az esély.