2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS – EURO 2016

Magyarország ellenfelei: Ausztria, Izland és Portugália

Szombaton kora este Párizsban megtartották a jövő évi, franciaországi kontinenstorna csoportjainak sorsolását, amelyen Magyarországhoz igen kegyes volt Fortuna istenasszony, hiszen közepes erősségű csoportba került, az 1. kalapból például a legnagyobb esélyes németeket, spanyolokat és franciákat is elkerülte, helyettük megkapta a portugálokat, de a 2. és a 4. kalapból is kaphatott volna nehezebbnek tűnő ellenfelet Ausztriánál és Izlandnál.

A kontinenstorna június 10-én 21 órakor kezdődik a Franciaország–Románia mérkőzéssel, a magyar csapat először június 14-én az osztrákok ellen lép pályára, a 2. fordulóban, június 18-án Izlanddal találkozik, majd június 22-én következik a portugálok elleni mérkőzés.

A magyar csapat mérlege két csoportellenféllel szemben pozitív, eggyel szemben viszont negatív. Ausztria, avagy a sógorok a magyar válogatott történetének leggyakoribb ellenfele, amellyel eddig összesen 136 mérkőzést vívott, a mérleg 66 magyar siker, 30 döntetlen és 40 vereség. Legutóbb 2006-ban játszott a két csapat, Grazban 2:1-re nyert a magyar válogatott – az első gólt a most is kerettag Gera Zoltán szerezte.

A sors pikantériája, hogy pár hónappal ezelőtt a 2018-as vb-selejtezők sorsolása során is egy csoportba, a B jelű hatosba került Portugália és Magyarország. A luzitán csapat igazi mumusa a magyar csapatnak, eddigi 10 összecsapásukon mindössze három döntetlenre futotta, hétszer a portugálok diadalmaskodtak. Legutóbb vb-selejtezőn találkozott a két együttes, a portugálok Lisszabonban 3:0-ra nyertek 2009 októberében.

Izland ugyan sokat fejlődött az utóbbi években, Magyarországnak ellenük pozitív a mérlege, hiszen a tíz korábbi találkozóból hetet nyert meg és hármat vesztett el. Legutóbb 2011 augusztusában, felkészülési meccsen Koman Vladimir, Rudolf Gergely, Dzsudzsák Balázs és Elek Ákos góljával 4:0-ra győzött a magyar csapat a Puskás Stadionban.

Mint írtuk, a magyar csapat háza táján elégedettek lehetnek, hiszen elkerülték a halálcsoportokat, mert annak ígérkezik mind a D, mind az E jelű kvartett: a D-ben kapott helyet a spanyol, a török, a cseh és a horvát együttes, míg az E-ben található a belga, az ír, a svéd és az olasz nemzeti tizenegy.

A csoportellenfelek örültek annak, hogy Magyarországgal játszhatnak együtt, a nyilatkozatok szerint mindhárom országban úgy vélik, hogy verhető ellenfelet kaptak. A magyar csapatkapitány, Dzsudzsák viszont úgy véli, bárki ellen lehet esélyük, ha azt az akaratot és formát hozzák Franciaországban, amit a norvégok elleni pótselejtezőkön. „Nem kell tartanunk az ellenfeleinktől, a portugálokon kívül nincsen olyan csapat köztük, amelyik tele lenne tűzdelve világsztárokkal. Az a fontos, hogy júniusra az egész csapat csúcsformába kerüljön, és akkor remélhetőleg sikerül meglepetéseket szereznünk” – fogalmazott a balszélső.

A 2016-os Európa-bajnokság csoportbeosztása:

A csoport: Franciaország, Albánia, Románia, Svájc, B csoport: Anglia, Wales, Szlovákia, Oroszország, C csoport: Németország, Észak-Írország, Lengyelország, Ukrajna, D csoport: Spanyolország, Törökország, Csehország, Horvátország, E csoport: Belgium, Írország, Svédország, Olaszország, F csoport: Portugália, Izland, Magyarország, Ausztria.

Az F csoport időbeosztása:

1. forduló: Ausztria–Magyarország (2016. június 14., 18.00, Bordeaux), Portugália–Izland (2016. június 14., 21.00, Saint-Étienne), 2. forduló: Izland–Magyarország (2016. június 18., 18.00, Marseille), Portugália–Ausztria (június 18., 21.00, Párizs), 3. forduló: Izland–Ausztria (2016. június 22., 18.00, Saint-Denis), Magyarország–Portugália (2016. június 22., 18.00, Lyon).