2024. augusztus 7., szerda

„A játékvezetők ténykedése katasztrófa”

Soha ennyi vitatott és – mint az ismétlésekből kiderült – téves döntés nem született a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, mint amennyit a legrangosabb európai kupasorozat negyeddöntős párharcai során láthattunk. Tizenegyes helyett sárga lap a játékvezető szerint színészkedő csatárnak, dupla lesállás után továbbjutást érő gól a 90+3. percben... a sorozatos tévedések azt eredményezték, hogy két csapat is panaszt tett az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) a bíráskodásra.

Egy csokorba gyűjtöttük a négy párharc mérkőzésein tapasztalt bírói tévedéseket, amelyeknek a csökkentésére Arséne Wenger a technika segítségét kéri.

Bayern München–Juventus (2:0, 2:0)

A legsimábban a müncheni Bayern harcolta ki a részvételét a négy között, hiszen gólt sem kapva, kétszer is legyőzte a Juventust. A dolog szépséghibája, hogy az első találkozón a bajorok második gólját les előzte meg: Gustavo lövésénél Mandžukić lesen volt, s a Buffon által kiütött labdát ő továbbította Müllernek, aki az üres kapuba gurított. A torinóiak kicsit morogtak, de nem vitték túlzásba a dolgot, ami érthető is, hiszen nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak az odavágón. A találkozón az angol Mark Clattenburg fújta a sípot.

Málaga–Borussia Dortmund (0:0, 2:3)

A legtöbbet szóba hozott negyeddöntős párharcot a dortmundi Borussia úgy nyerte meg, hogy a visszavágó 82. percében a Málaga 2:1-re vezetett a németek otthonában, s Jürgen Klopp tanítványainak két gólt kellett rúgniuk a továbbjutáshoz.

Ez sikerült is nekik a bírói ráadás első és harmadik percében. A dolog szépséghibája azonban, hogy a Dortmund harmadik gólja két lesállás után született: előbb Lewandowski középre ívelését engedte tovább a bíró, majd Santana gólját is megadta, pedig a gólvonal előtt álló játékos lesen volt, amikor a csereként beállt Schieber odapöckölte elébe a labdát. A németek ezzel a góllal jutottak tovább, a 2:2-es végeredmény a Málagának kedvezett volna. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a spanyolok második találata is lesből született: Eliseué picivel előbb volt, mint a védője, amikor Baptistától kapta a labdát. A második mérkőzésen a skót Craig Thomson volt a játékvezető.

PSG–Barcelona (2:2, 1:1)

A Barcelona vezetősége nem tudta szó nélkül hagyni, hogy a párizsi együttes az első mérkőzésen először úgy egyenlített, hogy Ibrahimović kétméteres lesen volt. A katalánok írásban jelezték az UEFA-nak, hogy a német Wolfgang Stark nem alkalmazta megfelelően a labdarúgás szabályait, és ezalatt nemcsak a lesgólt értették, hanem azt is, hogy amikor a katalán együttesből Alba és Mascherano egyszerre szorult ápolásra az első félidőben (a szabályok szerint ilyenkor a focistákat nem kell levinni a pályáról, hogy az ellenfél átmenetileg ne legyen kettős emberelőnyben), a svéd válogatott csatárának teljesítve az óhaját, levitette mindkét játékost, így a PSG kettős emberelőnyben rúghatott szögletet. Az UEFA játékvezetői bizottsága ezután úgy döntött, hogy ebben az idényben nem vezet több meccset a Bajnokok Ligájában Wolfgang Stark. Az Esport3 televíziós csatorna úgy értesült, az UEFA illetékes testületének vezetője, az olasz Pierluigi Collina a katalán klub írásos panaszára elismerte, hogy a német bíró többször hibázott.

Real Madrid–Galatasaray (3:0, 2:3)

A bírói ténykedésről alkotott véleményét Fatih Terim sem rejtette véka alá: a Galatasaray edzője két tizenegyest kért számon a norvég Oddvar Moenen, aki valóban tévedett, amikor Khedira kezezése után nem mutatott a fehér pontra, s a második félidőben is inkább Ylmaznak adott sárga lapot színészkedésért, mintsem a török csapatnak büntetőt. A spanyolok első gólja után Benzema fejbe rúgta Semih Kayát: ugyanilyen szabálytalanságért nem sokkal korábban Nani (Man. Utd.) pont a Real Madrid elleni visszavágón kapott piros lapot. A francia játékos még sárga lapos figyelmeztetésben se részesült (nem mellékes, hogy ő rúgta csapata második gólját).

A visszavágón Khedira beadásánál Ronaldo lesen volt, de – mivel a partjelző nem jelzett – a portugál élt az alkalommal, s el is döntötte a továbbjutást.

Wenger: a technika segítsen a játékvezetőknek

A már említett Terim, valamint Vicente Casado, a Málaga vezérigazgatója is hasonló véleményen volt: a Bajnokok Ligája a legszínvonalasabb európai kupasorozat, ahol az ókontinens legjobb csapatai játszanak, s a negyeddöntős teljesítményekhez a játékvezetők tevékenysége nem nőtt fel, nem ütötte meg az elvárt szintet. Nem kell csodálkozni a kijelentésen, hiszen csak az UEFA által kiosztott pénzdíjból az elődöntőbe jutott csapatok egyenként 4,9 millió eurót kapnak (és hol vannak még a reklámbevételek, a belépőből származó összegek, stb.). Nem beszélve arról, hogy a BL-újonc Málaga és a Galatasaray is a klub fennállásának legnagyobb sikerét érhette volna el.

Összeesküvési elméletekről kár beszélni, mivel, ha ki akarták ejteni a Málagát, akkor nem adták volna meg a második góljukat. Ha pedig valaki nagyobb összegben fogadott volna arra, hogy a Dortmund a Manchester United 1999-es BL-győzelmét másolva, a bírói ráadásban szerez két gólt, abból már címoldali hír lett volna a bulvárlapokban.

Hibák mindig voltak és lesznek is, azonban a BL-negyeddöntője ezúttal rávilágított arra, hogy szükségesek a változások, mivel óriási pénzekről van szó, s nagyon nem mindegy, hogy valamely csapat a negyeddöntőben vagy az elődöntőben búcsúzik. A négy párharc során öt lesgólt adtak meg a bírók. A súlyos tévedések arra késztették Arséne Wengert, hogy ismét felemelje szavát a változások mellett:

– A Bajnokok Ligájában történt óriási hibák elfogadhatatlanok a labdarúgásban. Ha valaki elemzi a negyeddöntős párharcokat, akkor láthatja, hogy a bírók nagyon sok téves ítéletet hoztak. A BL-ben a ténykedésük katasztrófa – mondta Wenger, aki szerint az, hogy jövőre már a Premier League-ben is alkalmazzák a gólvonal-technológiát, egyet léptünk előre az igazságos labdarúgás felé, de az edző véleménye szerint a bíróknak még több segítségre van szükségük: – Olyan esetekben, amikor egy gól dönti el, hogy melyik csapat jut a BL elődöntőjébe, azt szeretném, ha a játékvezetőknek lenne lehetőségük leellenőrizni, hogy a gól szabályos volt-e. Itt az igazságról van szó, a bíróknak segítség kell, minél nagyobb, annál jobb.

Szinte biztos, ahogy a gólvonal-technológia esetében, a lesállás és a vitás szabálytalanságok esetében előbb vagy utóbb alkalmazni fogják majd a technika adta lehetőségeket. Csak győzni kell kivárni, míg a labdarúgást irányítók megszavazzák a változtatást, ez azonban nem vigasztalja azokat a kis csapatokat, amelyeket egy-egy bírói tévedés a klubtörténelem legnagyobb sikerétől fosztott meg...