2024. augusztus 7., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Klopp: még nem jutottunk be a döntőbe

Balotelli a barátnőjét ajánlotta fel a madridi játékosoknak, Webb februárban a dortmundi szurkolók segítségével repült Donyeckbe – Beckenbauer szerint a Barcelona piszkos trükköktől sem riad majd vissza, Thiago pedig azon a véleményen van, hogy a fociban minden megtörténhet. Majálisi fociizgalmak: ma Real Madrid–Borussia Dortmund, szerdán Barcelona–Bayern München.

A Real Madridnak ma három-, a Barcelonának szerdán négygólos előnyt kell ledolgoznia ahhoz, hogy két spanyol csapat találkozzon a Bajnokok Ligája döntőjében, amelyet május 25-én rendeznek meg a londoni Wembley-stadionban. Ha ez egyik csapatnak sem sikerül, akkor két német együttes, a müncheni Bayern és a dortmundi Borussia találkoznak a fináléban.

Madridban még reménykednek, amit az is bizonyít, hogy a csapat alapemberei (köztük Iker Casillas is) videoüzenetben hangzatos jelmondatokkal igyekeznek feltüzelni a szurkolókat. A spanyolok motiválásához Mario Balotelli, a Milan és az olasz válogatott csatára is hozzájárult: ő azt ajánlotta a madridi játékosoknak, hogy barátnőjével, Fanny Negueshsel tölthetnek el egy éjszakát, ha bejutnak a BL-döntőbe. Ami az elődöntő visszavágójának komolyabb és érdemi részét illeti, szinte biztos, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó s az Atlético Madrid elleni, 2:1-re megnyert városi rangadót emiatt ki is hagyó Cristiano Ronaldo már az első perctől kezdve a pályán lesz a Borussia ellen. Mourinho csapatának védelmébe visszatér az eltiltását letöltő Arbeola, aki az első mérkőzésen a Lewandowski őrzésével megbízott Pepe helyett kap majd helyet az együttesben. A német újságok Jürgen Klopp, a dortmundiak edzőjének szájába adták azt a mondatot, hogy „Mourinho távozik Madridból, és a Chelsea edzője lesz”, valamint „már bejutottunk a döntőbe”. Klopp cáfolta, hogy ezeket mondta volna, s hozzátette: „Teljesen érthető, hogy a madridi szurkolók segítségével a Real bízik a hátrány ledolgozásában. A döntőbe jutásig még hosszú percek állnak előttünk.”

Eddig a BL kieséses szakaszában egy csapatnak sikerült 1:4-ről továbbjutnia: a spanyol Deportivo La Coruña 2004-ben Milánóban szenvedett 4:1-es vereséget, a visszavágón azonban 4:0-ra nyert a Milan ellen, s bejutott az elődöntőbe. Madridban a napokban a média többször is megszólaltatta a királyi gárda legendás csatárát, Santillanát. A Realban 1971 és 1988 között közel 800 meccset játszott támadó a klub történetében az egyik legemlékezetesebb „feltámadás” kulcsfigurája volt. A madridiak 1975-ben a Derby Countyval találkoztak a legrangosabb európai kupában (BEK), s Angliában 4:1-re kikaptak, majd hazai pályán hosszabbítás után nyertek 5:1-re. A ráadásban Santillana szerezte a mindent eldöntő találatot.

A mérkőzés játékvezetője Howard Webb lesz, akinek a dortmundi szurkolókkal pozitív kapcsolata van. A brit bíró február közepén a Sahtar Donyeck–Borussia Dortmund mérkőzésen kellett hogy bíráskodjon, ám a repülőgépnek Münchenben le kellett szállnia, mivel túlsúlyossá vált az erős havazás miatt. A Lufthansa 10 utast kért meg arra, hogy hagyja el a repülőgépet, hogy az tovább tudja folytatni útját. Az ódzkodó utasok közül végül tíz Dortmund-szurkoló szállt le, akik 400 eurós kártérítést kaptak a német légitársaságtól, plusz egy jegyet egy szerdai járatra Donyeckbe.

Szerdán a sokak által már az első mérkőzésen eldőlt párharc második felvonása következik: a Barcelona saját közönsége előtt fogadja a müncheni Bayernt. A bajorokra nem jellemző, hogy elbíznák magukat, függetlenül attól, hogy hány gólos előnnyel utaznak egy visszavágóra. Ezt Franz Beckenbauer szavai is alátámasztják, aki a Bildnek a következőket nyilatkozta:

– A Barcelona nem fog fehér zászlóval pályára lépni. Minden trükköt bevetnek majd, hogy ledolgozzák a hátrányukat. Nem fognak habozni, hogy a játékszabályoknak megfelelő trükköket alkalmazzanak, még akkor is, ha azok már provokációnak minősülnek majd. Kemény összecsapásokra számítok, s a müncheni labdarúgóknak igyekezniük kell elkerülni a személyes párharcokat.

És hogy mennyire igaza van a Császárnak – abban legalábbis, hogy a Barcelona nem fogja feladni –, azt az a nyilatkozat is bizonyítja, amelyet Thiago, a katalánok 22 éves középpályása adott a klub hivatalos honlapjának adott:

– Sikerülhet a hátrány ledolgozása. Jó erőben vagyunk, s ez az együttes mindig nyerni akar. A labdarúgásban minden megtörténhet.

Barcelona–Bayern München

Az első mérkőzésen:

1:4

Helyszín:

Camp Nou Stadion, 99 787 férőhely

Kezdés:

szerda, 20.45

Játékvezető:

Damir Skomina (szlovén)

Tv:

SZRTV1, HRT2, Arena Sport 3, Digi Sport 1, OBN

Barcelona:

Valdés, Alves, Abidal, Piqué, Alba, Song, Xavi, Iniesta, Messi, Pedro, Sánchez.

Bayern München:

Neuer, Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba, Martinez, Schweinsteiger, Müller, Robben, Ribéry, Mandžukić.

Real Madrid–Borussia Dortmund

Az első mérkőzésen:

0:4

Helyszín:

Santiago Bernabéu Stadion, 85 454 férőhely

Kezdés:

kedd, 20.45

Játékvezető:

Howard Webb (angol)

Tv:

Arena Sport 1, Sport1

Real Madrid:

López, Arbeloa, Ramos, Varane, Coentrão, Khedira, Alonso, Di María, Özil, Ronaldo, Higuaín.

Borussia Dortmund:

Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Gündogan, Bender, Błaszczykowski, Götze, Reus, Lewandowski.