2024. július 21., vasárnap
EURÓPAI KUPAPOROND

Villant a francia, de nem dőlt el semmi

A PSG és a Real Madrid szuperrangadójával elrajtolt a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza. A párizsi nyolcaddöntő-odavágón hatalmas hazai fölény érvényesült, ám drámai körülmények között az utolsó pillanatokig nem volt biztos, hogy milyen részeredménnyel utaznak a felek Madridba. A számos-számtalan éles akció közül ugyanis a PSG egyetlen alkalommal sem tudott betalálni, ezek közül pedig a 62. percben maradt ki a legnagyobb lehetőség, amikor Carvajal buktatta a tizenhatos bal oldalán betörő Mbappét, ám a megítélt büntetőt Messi nem túl határozottan a jó irányba mozduló Courtois-ba lőtte. Már úgy tűnt, hogy a Királyi Gárda – amelynek egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt – értékes gól nélküli ikszet hoz le, amikor egyetlen villanás mindent megváltoztatott: a bírói ráadás utolsó, negyedik percében Mbappe balról indulva szép csellel verekedte át magát a védelmen, majd ellőtt a belga hálóőr alatt.

A Real Madridot irányító Carlo Ancelotti dicsérte is a győztes gólt szerző franciát: „Megpróbáltuk kontroll alatt tartani, Militao remekül dolgozott, de Kylian mindig képes a semmiből váratlan dolgokat kitalálni. Ezt most az utolsó percben tette meg. Jól védekeztünk, de nem voltunk elég agresszívak. Támadásban valami hiányzott, amikor nálunk volt a labda, nem passzoltunk eleget és sok energiánkat felemésztette, hogy kijöjjünk a letámadásukból. A látottak ellenére optimista vagyok, de a második találkozón jobban kell játszanunk. A PSG előnyben van, ám nem kell aggódnunk amiatt, hogy idegenben kaptunk gólt” – elemzett Ancelotti.

A párizsiakat irányító argentin Mauricio Pochettino kollégájával ellentétben elégedetten nyilatkozott a mérkőzést követően: „A játékosok sokat dolgoztak, megérdemelték ezt az eredményt. A szerzett gól ellenére nehéz mérkőzés vár ránk a madridi visszavágón. Jól működött a letámadásunk, ellenfelünk pont úgy szenvedett, mint ahogyan mi a Manchester City ellen”, Mbappé pedig hozzátette, „a visszavágón sem szabad beállnunk védekezni, mennünk kell előre”.

A kedd esti játéknap másik meccsét Lisszabonban rendezték, ahol a Manchester City az elvárásoknak megfelelően nem hagyott kétséget továbbjutása felől. Pep Guardiola fiai 5:0-val léptek túl a Sportingon, és puszta formalitássá tették az angliai visszavágót. A gólokon – amelyekből négy már az első félidőben megszületett – Mahrez, Bernardo Silva (kétszer), Foden és Sterling osztozott, úgy, hogy még nagyobb arányú is lehetett volna a kiütés, hiszen Silva mesterhármast jelentő harmadik gólját a második félidő elején les maitt érvénytelenítették.

A párharcok visszavágóit március 9-én rendezik.

Eredmények, BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések: PSG–Real Madrid 1:0, Sporting–Manchester City 0:5. Angol bajnokság, pótlás a 18. fordulóból: Manchester United–Brighton 2:0. Az élcsoport (25 forduló után): Manchester City 63, Liverpool (-1) 54, Chelsea (-1) 47 pont stb. Olasz bajnokság, a 25. fordulóban: Spezia–Fiorentina 1:2. Az élcsoport: Milan 55, Inter (-1) 54, Napoli 53 pont stb. Spanyol bajnokság, a 24. fordulóban: Mallorca–Athletic Bilbao 3:2. Az élcsoport: Real Madrid 54, Sevilla 50, Betis 43 pont stb. Szuperliga, a 22. fordulóban: Spartacus–Radnik 0:2, Vojvodina–Napredak 1:0. Az élcsoport: Partizan 62, Crvena zvezda 57, Čukarički 38 pont stb.

EURÓPA- ÉS KONFERENCIA-LIGA

Döntőnek is beillő viadal Barcelonában

A Bajnokok Ligájával párhuzamosan az alacsonyabb rangú európai kupákban is kezdetét veszi az egyenes kieséses fázis. Az Európa-ligában már a nyolcaddöntőbe jutásért olyan csata első felvonását rendezik meg Barcelonában, amely semmi kivetnivalót nem hagyna maga után, ha a finálé párosításaként látnánk, hiszen a katalánok az olasz bajnoki címre esélyes Napolit fogadják. A Barcát irányító Xavinak fontos lenne, hogy a Messi távozása után újraszerveződő gárda életben maradjon legalább ebben a sorozatban, miután a bajnoki címről szinte biztosan lemondhat, és a BL-ből való búcsú is fájó seb lehet – igaz, a fent említett körülmény miatt vélhetően nagyobb az edző felé a tolerancia. A Crvena zvezda csoportgyőzelme okán kihagyja ezt a kört.

A Konferencia-ligában viszont már fellép a másik belgrádi csapat, a Partizan a prágai Sparta gyepén kezdi meg szereplését a legjobb 16 közé kerülésért. A párharc teljességgel kiszámíthatatlannak tűnik, bár a csehek soraiban meglehetősen sok a hiányzó betegség vagy sérülés miatt. Aleksandar Stanojević fiai a szenzációs őszi szuperligás szezon után ugyanott folytatták a menetelést, ahol decemberben abbahagyták, Nišben egyoldalú meccsen verték a Radničkit, mindezek fényében pedig jó esélyük van arra, hogy reményteli eredményt hozzanak haza a cseh fővárosból.