2024. július 28., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Egy papírforma siker és egy bravúr kell

A magyarok az azeriek ellen még pontot sem veszítettek, Wales viszont kemény feladat lesz

Felemásan kezdte meg az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar labdarúgó-válogatott, amely márciusban előbb sima 2:0-s vereséget szenvedett Szlovákiában, majd a budapesti Groupama Arénában 2:1-re nyert a világbajnoki ezüstérmes horvátok ellen. Ahhoz, hogy a továbbjutás esélyeiről négy forduló után is érdemes legyen beszélni, két újabb bravúr kell: június 8-án, szombaton Bakuban Azerbajdzsán, június 11-én, kedden hazai pályán Wales lesz az ellenfél.

Marco Rossi szövetségi kapitány májusi bő kerete okozott némi meglepetést, hiszen újoncként meghívást kapott a debreceni Ferenczi János és Pávkovics Bence. Gazdag Dániel, Vida Krisztopher és Zsótér Donát ugyan szerepelt már korábban a bő keretben, de pályára még nem lépett a nemzeti mezben, míg Gróf Dávid, Eppel Márton és Fiola Attila hosszabb idő után térhettek vissza a legjobbak közé.

Pávkovics és Ferenczi eddig nem voltak még kerettagok, és tőlem Bódi Ádám is először kap meghívót. Figyeljük őket egy ideje, és úgy vélem, az utóbbi időben jól teljesítettek az OTP Bank Ligában. Ferenczi ráadásul balhátvéd, ami ugyebár egy olyan poszt, melyen szoktak lenni nehézségeink” – indokolta döntését Rossi.

A keret másfél hete kezdte meg a közös munkát, a szabadságát töltő két Bundesliga-játékos, Gulácsi Péter és Willi Orbán vasárnap, az amerikai MLS-ben érdekelt Baráth Botond és Németh Krisztián pedig most kedden csatlakozott. Ami a többieket illeti, Kádár Tamás és Bese Barnabás sérülését az egészségügyi stáb kezeli, és remélni lehet, hogy hamarabb a szakvezetés rendelkezésére állnak majd. A másik, korábban sérüléssel bajlódó játékos, Kleinheisler László viszont egészséges. Rossz hír, hogy Zsótér Donát egy szerencsétlen mozdulat következtében bokasérülést szenvedett, így az Újpest jó formában lévő játékosára nem számíthat Marco Rossi.

Az azeriek játékát már elkezdtük kielemezni, és egy pillanatig sem mondhatjuk azt, hogy könnyű ellenfeleink lesznek. A papírforma ugyan talán mellettünk szól, de pont a mi horvátok elleni győzelmünkből tudhatjuk, hogy a papírforma nem mindig igazolódik be a pályán” – nyilatkozta az MLSZ hivatalos honlapján Szoboszlai Dominik, a Salzburg légiósa.

A Vidi középpályása, Pátkai Máté azt mondta, nehezebb feladatra számít Bakuban, mint Wales ellen a Groupama Arénában. „Az azeri mérkőzés azért lesz nehéz, mert egyrészt egy jó ellenfél ellen fogunk játszani, miközben a győzelmi kényszer ezúttal minket nyom majd” – mondta.

A válogatott egy csütörtök délelőtti edzést követően ebéd után repült el Azerbajdzsánba. A hazaiak legutóbb novemberben nyertek mérkőzést (2:0 Feröer ellen a Nemzetek Ligájában), azóta kikaptak Koszovótól (0:4 a Nemzetek Ligájában) és Horvátországtól (1:2 az Eb-selejtezőben), március 25-én pedig gól nélküli döntetlent játszottak Litvániával felkészülési meccsen. Hogy legyen sikerélmény, a héten a csapat összemérte erejét az U21-es válogatottal, és 3:0-ra győzött. A gólokat Dmitri Nazarov és Agabala Ramazanov büntetőből, míg Araz Abdullajev akcióból szerezte.

Ami az egymás elleni mérlegeket illeti, az eddigi öt összecsapás magyar sikerrel ért véget. Az 1998-as vb-selejtezőn 3:0-ra és 3:1-re, a 2000-es Eb-selejtezőkön 4:0-ra és 3:0-ra nyertünk, a legutóbbi, 2011. február 9-i, dubaji felkészülési mérkőzésen pedig Rudolf Gergely és Hajnal Tamás góljaival sikerült 2:0-ra győzni.

Walesszel szemben már nem ennyire jó a mérleg: tíz meccsen mindössze háromszor nyert a magyar válogatott, legutóbb 1985-ben egy barátságos mérkőzésen 3:0-ra. Két döntetlen mellett öt vereség is becsúszott, ezek közé tartozik a legutóbbi két összecsapás is: 2004. március 31-én otthon 2:1-es, 2005. február 9-én idegenben 2:0-s vereség jött össze.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete Azerbajdzsán és Wales ellen, kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gróf Dávid (Honvéd), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (Vidi). Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas KC), Bese Barnabás (Le Havre), Ferenczi János (DVSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Korhut Mihály (Arisz Szaloniki), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Pávkovics Bence (DVSC), Vinícius Paulo (Vidi), Willi Orbán (RB Leipzig). Középpályások: Holman Dávid (Slovan Bratislava), Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (NK Osijek), Kovács István (Vidi), Nagy Ádám (Bologna), Pátkai Máté (Vidi), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg). Csatárok: Dzsudzsák Balázs (ai-Ittihad Kalba), Holender Filip (Honvéd), Nagy Dominik (Legia), Németh Krisztián (Sporting Kansas KC), Szalai Ádám (Hoffenheim), Varga Roland (Ferencváros), Vida Kristopher (DAC).