2024. július 24., szerda
NŐI LABDARÚGÁS

„Szükségünk van az ifjúsági ligára”

Beszélgetés Zoran Arsićtyal, a Spartacus Női Labdarúgóklub elnökével

Október 22-én sorsolták ki a női Bajnokok Ligája selejtezőinek párosítását. Az 1. fordulóban Fortuna kegyes volt a szabadkai Spartacus csapatához, a szerb bajnok ugyanis tegnap hazai pályán fogadta a jóval szerényebb játékerőt képviselő moldovai Agarista együttesét. Amennyiben a Kék Galambok sikerrel vették az első akadályt, úgy holnap már tudni fogják, hogy a 2. fordulóban ki lesz a következő ellenfelük. Az 1. forduló sorsolása után Zoran Arsićtyal, a Spartacus NLK elnökével beszélgettünk a szerbiai női foci jelenlegi helyzetéről, illetve a szakág jövőjéről.

A FIFA elnöke nemrégiben azt nyilatkozta, hogy egymilliárd dollárral segítik majd a női labdarúgás fejlődését. Mi a véleménye erről a bejelentésről?

A női futball világszerte hatalmas fejlődésen megy át, egyes országokban, mint például Angliában, Norvégiában vagy Ausztráliában, a női válogatott játékosai is ugyanazokban a juttatásokban fognak részesülni, mint férfi kollégáik. Szerbiában ilyenről még csak álmodni sem merünk, úgy érzem, hogy egy idő óta e tekintetben egy helyben topogunk, a világ pedig elrohan mellettünk.

A szerb női foci egyre nehezebben tudja felvenni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. Ön szerint kellene tenni azért, hogy ne nyíljon tovább az olló az itteni és a nyugat-európai klubok között?

Nálunk évről évre nagyon sok fiatal lány hagyja abba a focit, mivel kinövik a Fejlesztési Ligát, utána pedig nincs hol játszaniuk, hiszen a felnőttcsapatoknál nem számítanak rájuk. Éppen ezért lenne létfontosságú a női ifjúsági liga beindítása, ahol a serdülő korosztályt kinövő lányok továbbfejlődhetnének, és közülük a legjobbak bemutatkozhatnának a felnőttek között is.

Egy új versenysorozat megszervezése sok pénzt felemésztene. Ezt a problémát hogyan lehetne áthidalni?

A női utánpótláscsapatok számára létrehozott Fejlesztési Ligát már most is az európai szövetség finanszírozza. Az UEFA-nál kellene lobbizni az ifjúsági liga ügyében is, rámutatni az új versenysorozat szükségességére. Az európai szövetség ez idáig is hatalmas összegeket ölt a női labdarúgásba, biztos vagyok benne, hogy ezt az ötletet is támogatnák.

Az ország jelenlegi legjobb női klubjának elnökeként milyen egyéb problémákat lát még a szerbiai női fociban?

Ha már az anyagiaknál tartunk, el kell mondanom, hogy véleményem szerint az I. liga túl drága, hiszen a csapatoknak hatalmas távolságokat kell megtenniük. Reálisabb lenne két csoportra, egy északira és egy délire osztani a mezőnyt, így csökkenthetők lennének a kiadások. Égető probléma még, hogy a klubok a külföldre távozó játékosok után nem kapnak vagy alig kapnak valami pénzt, pedig egy-egy labdarúgó kinevelése nem kevés kiadással jár. Sajnos a szerb szövetségnek nem fontos a női foci, az SZLSZ nem rendelkezik olyan hosszú távú stratégiával, amely elősegítené a női szakág fejlődését.

A női Szuperligában van-e jelenleg olyan játékos, aki erősítést jelentene a Spartacus számára?

Sajnos nincs. Évről évre egyre kevesebb a női focista az országban, és közülük is csak kevesen ütik meg a szuperligás mércét. Olyan labdarúgó pedig jelenleg nincs a tízcsapatos mezőnyben, aki erősítést jelentene a számunkra a BL selejtezőire. Szerencsére elég jól kiépült játékosmegfigyelői hálózattal rendelkezünk, így mindig tudunk egy-két megfizethető külföldi játékost igazolni.