2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Hatodik elődöntő, hatodik serleg?

Đoković Melbourne-ben még nem veszített a négy között – Holnap Federerrel 45. alkalommal mérkőzik meg – S. Williams–A. Radwanska az első női elődöntő

Novak Đoković tegnap három játszmában győzte le a japán Kej Nisikorit, és hatodszor jutott elődöntőbe az Australian Openen. Az előző öt esetben Đoković rendre elnyerte a serleget, ami az idei torna hajrájában nem sok jót ígér a leendő riválisoknak. Még ijesztőbb adat, hogy a világelső az utóbbi napokban sokat emlegetett Nisikori elleni 2014-es New York-i veresége óta 116 meccset játszott, a mérlege pedig elképesztő 109:7. Mégis, e számoknak nem sok jelentőségük lesz a holnapi elődöntőt megelőzően, hisz a címvédő már 45. meccsét vívja – a mérleg 22:22-re áll – a minden idők legjobbjának is tartott Roger Federerrel, aki ellen a jelzett időszakban a hétből négy vereséget szenvedett. Đoković csak esélyes, mondjuk 60:40 arányban, hisz a svájcit a 2014-es US Open óta hatszor múlta felül.

Đoković tegnap lényegesen jobban játszott, mint előzőleg Gilles Simonnal szemben. A világelső ezúttal csak 27 önhibát vétett, nagyon türelmesen teniszezett, s könnyedén tompította a lerohanásra kész japán támadásainak élét. Nisikori ebből kifolyólag többet hibázott, és a továbbjutás közelében sem járt. Novak alig több, mint egy óra játék után már 2:0-ra vezetett, majd a harmadik játszma elején valamivel gyöngébben adogatott, és kétszer is elveszítette a kezdőütést. A japán ebből mégsem kovácsolhatott tőkét, hisz egyidejűleg a sajátját háromszor veszítette el, így Novak megérdemelt győzelme megkérdőjelezhetetlen.

A másik oldalon Federer is három játszmában nyert a cseh Tomáš Berdych ellen. A svájci klasszis az első játszmában nem csillogott, talán neki sem felelt meg a kora délutáni terminus, azután azonban könnyedén jutott túl a kimondottan ideges és az elkerülhetetlen vereségbe már beletörődő csehen.

Ma a férfi negyeddöntő további két meccsén RaonićMonfils és MurrayFerrer a párosítás. Az eddig mutatottak alapján az elöl írottak az esélyesebbek, de nem fér hozzá kétség, hogy az ellenfelek akár nagyon kellemetlen perceket is okozhatnak, elvégre Monfils nemhiába számít az egyik legnagyobb tehetségnek, Ferrer pedig közismerten a mezőny legelszántabb harcosa.

A női negyeddöntő első két meccse nagyon egysíkú volt. A címvédő Serena Williams zsinórban 19. alkalommal is legyőzte Marija Sarapovát, a kiváló formában levő Agnieszka Radwanska pedig a legkisebb esélyt sem nyújtotta Carla Suáreznek. A tegnapi két nyertes elődöntője mégsem ígérkezik szorosnak, hisz Serena az eddigi nyolc egymás közötti meccsen csupán egy szettet engedélyezett a lelkesen védekező lengyelnek. Ma a kétesélyesnek is nevezhető KerberAzarenka és KontaCsang meccsek lesznek műsoron.

Az ifiknél Valkusz Máté is nyolcaddöntős lett, hisz három játszmában verte üzbég ellenfelét. Az első helyen kiemelt magyar ma a negyeddöntőért az ausztrál Oliver Andersonnal mérkőzik.

MELBOURNE. – Az Australian Open negyeddöntőjében, férfiak: Đoković–Nisikori 6:3, 6:2, 6:4, Federer–Berdych 7:6, 6:2, 6:4. Nők: S. Williams–Sarapova 6:4, 6:1, A. Radwanska–Suárez 6:1, 6:3. Ifik, 2. forduló: Valkusz–Szulanov 7:5, 0:6, 6:4.

AKTOBE. – A futures 1. fordulójában: Betov–Petrović 7:5, 6:7, 7:6.