2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Đoković nagyszerű játéka

A világelső négy játszmában verte Federert – Ma Murray–Raonić elődöntő – A női serlegmeccset holnap Serena Williams és Angelique Kerber vívják

Novak Đoković idei 11. meccsét is megnyerte. A világelső a tegnapi melbourne-i elődöntőben nagyszerű játékkal, négy játszmában múlta felül talán legnagyobb riválisát, a svájci Roger Federert, és vasárnap a döntőben a MurrayRaonić meccs győztesével pályafutása 6. ausztráliai és összesen 11. Grand Slam-serlegéért játszhat. Nem mellékes az sem, hogy a két sztár 45. meccsén Novak a 23. győzelmet aratta, így először vezet a minden idők legjobbjának tartott Federer ellen.

Az első két játszma Đoković elképesztő fölényében telt. A világelső az első szettet két break révén mindössze 22 perc alatt nyerte meg, a másodikban pedig, ugyancsak Novak két breakjével, tíz perccel többet játszottak, és a címvédő máris 2:0-ra vezetett. A harmadik játszmában a szerb kicsit szerényebben teljesített, több hibát vétett, Federer pedig élni tudott az alkalommal. A hatodik játékban láthattuk a fordulópontot, amikor Novak egy nyesett labdát túlzottan lezseren játszott meg, a svájci idejében érkezett, látványosan szerzett pontot, és első breaklabdáihoz jutott. Đoković hármat még védett, de a negyedik a svájcié lett, aki azután, immár rangjához méltó játékkal, meg tudta védeni az előnyt. A negyedik játszma egyenrangú játékkal indult, s Đoković a 8. játékban Federer adogatásán szerzett 30:0-s előnyt, majd alkalmat is, hogy elnyerje a svájci adogatását. Mintha csak a kellő alkalmat várta volna, a világelső újra pompásan fogadott, 5:3-ra húzott el, és a meccsért állhatott oda adogatni. Roger idegei ekkor már felmondták a szolgálatot, Novak az utolsó játékban pontot sem veszített, és pályafutása 19. nagy döntőjébe jutott.

„Pályafutásom csúcsán vagyok”

Novak Đoković a mérkőzés után a következőket nyilatkozta: Federer és Nadal nagymértékben hozzájárultak a fejlődésemhez, a sikereimhez. Sokat edzettem, hogy méltó ellenfelük legyek, most pedig úgy érzem, pályafutásom csúcsán vagyok, s igyekszem minden pillanatát kiélvezni. Az első és a második játszmába is hihetetlenül jól játszottam, hibátlanul teniszeztem. Erre szükség is van Roger ellen, aki az egész tornán nagyszerűen játszott. A harmadik szettben Federer feljavult, s utána már kiegyensúlyozottabb lett a mérkőzés. Mindent figyelembe véve nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel. Az ausztrál nyílt teniszbajnokság volt az első Grand Slam-torna, amelyet sikerült megnyernem 2008-ban. Erre mindig visszaemlékezem, amikor Melbourne-be jövök. Bízom benne, hogy sikerül egy újabb GS-serleget begyűjtenem.

A férfielődöntő másik meccsén ma a kétszeres GS-bajnok brit Andy Murray a pályafutása második nagy elődöntőjében szereplő kanadai Miloš Raonićtyal mérkőzik az idén még veretlen teniszezők rangadóján. Eddig hatszor futottak össze, a mérleg pedig 3:3-ra áll. Legutóbb tavaly Madridban játszottak, amikor a brit nyert. A papírforma Murray sikerét és 5. melbourne-i döntőjét sugallja, Raonić azonban az előző évekhez képest sokkal jobb játékos benyomását kelti, és nem lenne meglepetés, ha ő kerülne ki győztesként a csatából, és vasárnap ott lehetne a serlegmeccsen.

A női mezőnyben holnap a címvédő Serena Williams és az első GS-zárómeccsére jogosult német Angelique Kerber vívja a döntőt. A tegnapi elődöntőben nem volt bizonytalanság, az amerikai egészen könnyen győzte le a lengyel Agnieszka Radwanskát, aki csak a második játszma közepén tanúsított nagyobb ellenállást, a német pedig a meccs kezdetén bajlódott a nagy elődöntőben újoncok csatájában a brit Johanna Kontával, amikor azonban az első játszmát megnyerte, már nem volt vitás, hogy ki jut tovább. A döntőben Serena a kimondott esélyes, elvégre az egymás közötti mérleget 5:1-re vezeti. Igaz, másfél évvel ezelőtti legutóbbi meccsüket a stanfordi döntőben a német nyerte, aki előzőleg játszmára sem volt képes.

Tenisszel kapcsolatos hír, hogy Tatjana Ječmenica kapitány kijelölte a szerb válogatott keretét a február 6-án és 7-én megrendezésre kerülő Fed-kupa-meccsre, amelyen Kraljevón Spanyolország lesz az ellenfél. Ječmenica a Janković, Jovanovski, Jorović, Stojanović négyest jelölte, a legjobbak közül tehát Ivanović és Krunić marad ki.

MELBOURNE. – Az Australian Open elődöntőjében, férfiak: Đoković–Federer 6:1, 6:2, 3:6, 6:3. Nők: S. Williams–A. Radwanska 6:0, 6:4, Kerber–Konta 7:5, 6:2.

HAMMAMET. – A futures 1. fordulójában: Zekić–Zsurbin 6:3, 7:6.

ANTALYA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Lukács–Paykoc 6:2, 6:1, 2. forduló: Bukta–Sezer 7:5, 6:4.

SAINT MARTIN. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Ramialison–Argyelán 6:0, 6:2.