2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Álomdöntő helyett El Clásico

Novak Đoković és Andy Murray negyedszer játszanak döntőt Melbourne-ben – A szerb a hatodik, a skót az első serlegéért játszik – Ma a női fináléban: S. Williams–Kerber

Ha a döntő két résztvevőjének kilétéről egy pártatlan és a logikán alapuló szavazással döntöttek volna, vasárnap Melbourne-ben Novak Đoković és Roger Federer játszana a serlegért. Mivel azonban a sorsolás nem tette lehetővé az álomdöntőt, és Novak meg Roger már csütörtökön megmérkőztek, nem marad más hátra, mint hogy az Australian Open serlegéért a Melbourne-ben már El Clásicóvá vált Đoković–Murray meccset rendezzék meg. A szerb és a skót ugyanis 2011 óta már négy csatát vívott a Rod Laver Arénában, ebből három döntő volt – így a tavalyi is –, és valamennyit Novak nyerte meg. A hagyomány tehát Novak mellett szól, Murray pedig azzal is az idény első Grand Slam-tornájának nagy vesztese, hogy 2010-ben is játszott egy döntőt, de abban Federertől kapott ki.

Vasárnap 9.30-as kezdettel Đoković hatodik melbourne-i és összesen 11. GS-serlegéért játszik, Murray pedig az ötödik zárómeccsen először szeretne bajnok lenni Ausztráliában, amivel harmadik nagy serlegét nyerné a 2012-es wimbledoni és a 2013-as New York-i után. Đoković továbbá zsinórban 17. döntőjét vívja, amivel beállította Guillermo Vilas rekordját. Novak nagy sorozata tavaly éppen az Australian Openen kezdődött.

Nemcsak a fentiek miatt számít Novak a döntő esélyesének. Az egymás közötti mérleget például 21:9-re vezeti, vagyis ez lesz a 31. hivatalos mérkőzésük, tavaly pedig hétszer csatáztak, s a skót csak Kanadában nyert. Az nem lehet tényező, hogy Murray tegnap csak több mint négyórás, kimerítő csatában győzte le a kanadai Miloš Raonićot. A skótnak két teljes napja marad az erőgyűjtésre, így egészen biztos, hogy maximálisan felkészülten lép majd pályára. Továbbá az adogatás sem lehet perdöntő, hisz a férfimezőny első két kiemeltjének meccse egyben a legjobb fogadók rangadója is, amiről csütörtökön megbizonyosodhattunk Novak és Roger, tegnap pedig Andy és Miloš meccsein is. Mindketten könnyedén semlegesíteni tudják a kezdőütés adta előnyt, a második szervára pedig kifejezetten dominánsak. Egyéb technikai vagy taktikai meglepetés is lehetetlen, hisz gyermekkoruk óta, már több mint 15 éve ismerik egymást, és tisztában vannak egymás erős és gyönge oldalaival. A legvalószínűbb, hogy az idegek párharca határozza meg a győztest. A korábbi esetekben e téren Novak tudott felülkerekedni, Murray-t nemegyszer úgy verte meg, hogy az egyenrangú első két-három játszma után letaglózta. Nagyon valószínű, hogy újra jó meccset láthatunk, amely méltó lesz mind a nagy torna, mind a szemben álló felek rangjához.

A másik még hátramaradt találkozó a női egyes döntője, amelyet szombaton 9.30-tól a címvédő amerikai Serena Williams és a nagy tornák döntőjében újonc német Angelique Kerber vívják. Kerber egyszer már le tudta győzni Serenát, mégis sokkal valószínűbb, hogy a többi öt meccsük forgatókönyve ismétlődik meg, Serena pedig a diadallal 22. nagy serlegét nyerné, amivel az öröklista élén beérné a korábbi híres németet, a 80-as és 90-es években számos sikert aratott Steffi Grafot.

MELBOURNE. – Az Australian Open elődöntőjében, férfiak: Murray–Raonić 4:6, 7:5, 6:7, 6:4, 6:2, női páros, döntő: Hingis/Mirza–Hlaváčková/Hradecká 7:6, 6:3.

HAMMAMET. – A futures 2. fordulójában: Zekić–Brtnicky 6:3, 6:7, 6:4, negyeddöntő: Zekić–P. Sousa 6:4, 6:3.

ANTALYA. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Lukács–Kurz 7:6, 7:5, negyeddöntő: Boualem–Bukta 6:4, 6:1.

SAINT MARTIN. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Barzó–Ivanova 6:3, 6:2.