2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Nadal visszavágott, Đokovićon a sor

Mint ahogyan azt már megszoktuk, azokon a tornákon, amelyeken egy időben folyik a férfiak és a nők versenye, jóval a zárószakasz előtt Szerbiát már csak Novak Đoković képviseli. Indian Wellsben, utolsóként a többiek közül, Jelena Janković esett ki, aki pályafutása során hetedszer is kikapott a lengyel Agnieszka Radwańskától.

Az előző játéknap több rangadóval szolgált. A legnagyobb figyelmet Rafael Nadal és Fernando Verdasco csatája vonzotta, amely azonban csak a második játszma rövidítésében volt annyira drámai, mint a két hónappal ezelőtti melbourne-i meccsük, amelyet Verdasco nyert meg. Nadal ugyan most sem játszott nagyot, ellenfele viszont nagyon elmaradt a várt teljesítménytől, így a volt világelső, aki az említett rövidítésben öt játszmalabdát mentett, visszavágott, és bejutott a nyolcaddöntőbe. Következő ellenfele a 18 éves német Alexander Zverev lesz. Az orosz származású tizenéves tehetség kitűnő játékkal győzte le a francia veterán Gilles Simont, nagy léptekkel halad a ranglistán, és Nadalnak is komoly ellenfele lehet. A várt kemény csatában telt további két fiatal, az osztrák Dominic Thiem és az amerikai Jack Sock viadala. Az osztrák a döntő játszmában teljes fölényben volt, és az éjjel Jo-Wilfried Tsonga ellen sem lehetett esélytelen.

Novak Đoković sem remekelt. Mindkét játszmában breakelőnyben járt a német Philipp Kohlschreiber ellen, azután leadta a kezdőütést, viszont a szettek hajrájában magabiztosan teniszezett. Novak kimondottan mérges volt, amikor a második játszmában 5:3 és 40:0-nál kihagyta a meccslabdákat. Drámai volt Kej Nisikori és Steve Johsnon meccse is. Az első játszmában az amerikai hagyott ki zsinórban négy szettlabdát, a másodikban a japán rontott győzelemközelben, de a második rövidítést is megnyerte.

Đoković az éjjel a spanyol Feliciano Lópezszel találkozott, aki ellen Dubajban szemgyulladás miatt feladta a negyeddöntőt. Nadal után tehát a szerbiainak is volt esélye a visszavágásra a közelmúlti, esetében idei egyetlen vereségéért. Ha Novak nyert, a negyeddöntőben a Tsonga–Thiem mérkőzés győztese következik.

A női nyolcaddöntőben Bacsinszky Tímea veresége az egyetlen meglepetés, a szlovák Magdaléna Rybáriková pedig, miután az előző fordulókban szép sorozatban legyőzte Laura Robsont, Daria Gavrilovát és Belinda Benčičet, Roberta Vinci sérülése révén jutott a negyeddöntőbe. A nyolc között Serena Williams Simona Haleppel, a ranglista 2. helyéért is küzdő Radwańska pedig a mindhárom meccsét három játszmában nyerő cseh Petra Kvitovával játszik.  

INDIAN WELLS. – A férfitorna 3. fordulójában: Đoković–Kohlschreiber 7:5, 7:5, F. López–Bautista 7:6, 6:7, 6:4, Thiem–Sock 7:5, 6:7, 6:1, Tsonga–Querrey 6:3, 6:4, Nadal–Verdasco 6:0, 7:6, A. Zverev–Simon 6:2, 6:2, Isner–Mannarino 6:4, 7:6, Nisikori–Johnson 7:6, 7:6. Nők, nyolcaddöntő: S. Williams–Bondarenko 6:2, 6:2, Halep–Strýcová 6:3, 1:0 – feladás, A. Radwańska–Janković 6:3, 6:3, Kvitová–Gibbs 4:6, 6:3, 6:4, Rybáriková–Vinci 6:2, 2:0, Azarenka–Stosur 6:1, 4:6, 6:1, Kaszatkina–Bacsinszky 6:4, 6:2, Ka. Plíšková–Konta 7:6, 3:6, 6:3.

SAN ANTONIO. – A női torna 1. fordulójában: Linette–Tatisvili 6:4, 6:4, Witthöft–Čepelová 3:6, 6:4, 6:2, Gavrilova–Govorcova 7:6, 6:1, Vekić–Szasznovics 6:4, 6:4, Szakari–Paszek 7:6, 3:6, 6:1.