2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Đoković hatodik serlege Miamiban

A világranglista legjobb tízének két legfiatalabbja mérkőzött meg a serlegért Miamiban. Novak Đoković két játszmában győzött a japán Kej Nisikori ellen, s ezzel több csúcsot is megdöntött. Hatodszor győzött Floridában, amivel beérte Andre Agassit, 28. trófeáját nyerte az 1000-es sorozatban, amivel e tekintetben az első helyre állt, harmadszor csinálta meg a Melbourne, Indian Wells, Miami triplát, ami másnak nem sikerült, és az összesített kereseti listán is élre állt, megelőzte az eddigi éllovas Roger Federert. Az is csúcs, hogy ő az első, aki a ranglistán másodikat több mint kétszeres számú ponttal előzi meg.

Novaknak ez a 4. idei, összesen 63. ATP-trófeája, amelyet nagyszerű játékkal nyert. Az első játékban ugyan leadta az adogatást, de azonnal visszavágott, majd még kétszer breakkelt az első játszmáért. A második szettet ő kezdte azzal, hogy elnyerte ellenfele adogatását, majd a meccset is breakkel fejezte be. A ranglistán fölényesen éllovas Đoković számára kéthetes pihenő következik, legközelebb az április 18-án kezdődő Monte Carló-i tornán indul, ahol szintén címvédő lesz.

A női tornát a fehérorosz Viktorija Azarenka nyerte, így az Indian Wells-i diadala után duplázni tudott. Azarenka végig jól játszott a tornán, Szvetlana Kuznyecova viszont a döntőben halvány volt, elsősorban saját adogatásán volt eredménytelen, így megérdemelten veszített. Azarenka az újabb tornagyőzelemért járó pontokkal már ötödik a ranglistán. Mivel az elkövetkező időszakban kevés pontot véd, a fehérorosz rövidesen akár a második helyre is feltörhet. Női párosban lapzárta után Babos Tímea a kazah Jaroszlava Svedovával az oldalán a döntőben az amerikai Bethanie Mattek és a cseh Lucie Šafarova ellen játszott a serlegért.

Nagyszerű hetet zárt a francia Croissy-Beaubourgban Ivana Jorović. A 18 éves, čačaki lány a kimondottan rossz adogatások ellenére nálánál magasabban rangsoroltak ellen produkált egy jó sorozatot. Jorović könnyedén elnyerve riválisai adogatását, az elődöntőben négy, a döntőben három megnyert játékkal zárta a meccseket, és az április 11-ei ranglistán valószínűleg már a 150 legjobb között lesz.

A héten férfitornát Houstonban és Marrakeshben játszanak szerbiai teniszezők nélkül, a nők pedig Charlestonban és Katowicében játszanak. Előbbi tornán Jelena Janković a francia Caroline Garciával kezd, Aleksandra Krunić és Jovana Jakšić pedig a selejtezőben egymással vívnak meg a fő tábláért. Lengyelországban Babos Tímea indul, és a selejtezőből vár ellenfelet. A nápolyi challengeren Filip Krajinović az első kiemelt, és szerepel Fucsovics Márton is, Le Gosierben pedig Nikola Milojević rajtol.

MIAMI.– A férfitorna elődöntőjében: Đoković–Goffin 7:6, 6:4, Nisikori–Kyrgios 6:3, 7:5, döntő: Đoković–Nisikori 6:3, 6:3, nők, döntő: Azarenka–Kuznyecova 6:3, 6:2, női páros, elődöntő: Babos, Svedova–Gaszparjan, Niculescu 7:5, 4:6, 10:8.

CHARLESTON. – A női torna selejtezője 1. fordulójában: Krunić–Oudin 3:6, 6:0, 6:3, Jakšić–Lim 6:1, 6:3.

HERAKLION. – A futures negyeddöntőjében: M. Janković–Eriksson 7:6, 4:6, 7:6, elődöntő: M. Janković–Molcan 7:5, 6:2, döntő: Dubarenco–M. Janković 6:3, 6:7, 6:3.

HAMMAMET. – A futures negyeddöntőjében: Salman–Zekić 7:5, 6:7, 6:4.

CROISSY. – A női ITF-torna elődöntőjében: Jorović–Dodin 4:6, 6:3, 6:3, döntő: Jorović–Parmentier 6:1, 4:6, 6:4.