2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Új csúcsok a láthatáron

Novak Đoković, aki vendéglőt nyitott Monte-Carlóban, a ranglista első helyén pedig tegnap már a 194. hetét kezdte meg, e héten újra átírhatja a tenisz rekordkönyveit. Novak első kiemeltként a fő esélyes az Azúr-parti hercegségben, s ha nyer, nemcsak 29. diadalát aratja az 1000-es rangú tornákon, és összesen 64. tornáját nyeri meg, amivel a nyílt korszak öröklistája 6. helyén beéri Pete Samprast és Björn Borgot, hanem feliratkozik a monte-carlói torna legsikeresebb szereplői közé is. Đokovićnak, habár soha nem dönti meg Rafael Nadal 8 diadalt számláló monte-carlói csúcsát, alkalma lesz, hogy a harmadik ottani tornagyőzelmével a 2. helyen utolérje Borgot, Thomas Mustert és Ilie Năstasét, valamint 33:7-es győzelmi aránnyal beálljon az eddig 53:4-et jegyzett Nadal mögé, és megelőzze Mustert (32:10) és Juan Carlos Ferrerót (31:8).

Đoković holnap rajtol, első ellenfele pedig a ma műsoron levő GabasviliVeselý találkozó győztese lesz. Novak még nem kezdett, máris egyedüli szerbiaiként maradt a táblán. Viktor Troicki után Filip Krajinović sem tudott meglepetéssel szolgálni, tegnap ugyanis két játszmában veszített a bolgár Grigor Dimitrov ellen, aki a következő körben éppen a Troickit verő Gilles Simonnal mérkőzik. A nyolcszoros bajnok Nadal is ellenfelet kapott a 2. fordulóra, és a szlovén születésű brit Aljaž Bedenével játszhat.

Sorsoltak Isztambulban, ahol az 50 ezres női tornán Ivana Jorović ma a horvát Ana Vrljićtyel, Jani Réka Luca pedig az orosz Viktorija Kamenszkajával kezd.

A vasárnap esti döntőkben Juan Monaco 9., Sloane Stephens idei 3., összesen 4., Dominica Cibulková pedig pályafutása 5. tornagyőzelmét aratta, s valamennyien jelentős haladást jegyeztek a ranglistán. A szerbiai és magyar teniszezők közül Aleksandra Krunić, Györe László és Marko Tepavac 4-4, Ivana Jorović, Bondár Anna és Nina Stojanović 3-3 pozíciót javítottak.