2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Đoković 50. párizsi győzelme

Novak Đoković nehéz csatában, de három játszmában győzte le a belga Steve Darcis-t a Roland Garros 2. fordulójának mérkőzésén. Ez volt Đoković 50. győzelme a párizsi nagy tornán, holnap pedig a 3. fordulóban a szlovén születésű brit Aljaž Bedenével játszik, akit eddigi egyetlen meccsükön tavaly az Australian Openen könnyen felülmúlt.

Đoković nagy lendülettel kezdett, 3:0-ra húzott el, ekkor azonban elveszítette az adogatást, különösen a második adogatáson volt bizonytalan, így a kitartóan védekező belga azonnal felzárkózott. 6:5-nél Novak kihasználta a harmadik szettlabdát, amivel elkerülte a rövidítés rulettjét. Novak a második játszmát is 3:0-val nyitotta, de újra nehezen, az ötödik szettlabdával növelte az előnyt. A harmadik játszmában előbb breaket váltottak, majd Novak újra előnyt szerzett, végül a 3. meccslabdán harcolta ki a továbbjutást.

Ana Ivanović fölényes győzelemmel jutott a 3. fordulóba. A volt világelső azonnal tudtára adta a japán Kurumi Narának, hogy ne számítson meglepetésre, amikor elnyerte az ellenfele első adogatójátékát. Nara ugyan később egyenlített, de Ana a 12. játékban újabb breakkel nyerte az első játszmát. A másodikban hasonlóan indult a forgatókönyv, ekkor azonban Ana 2:0 után már elemében volt, csak egy játékot engedett a japánnak. Ivanović a 3. fordulóban az ukrán Elina Szvitolina és a fiatal amerikai Taylor Townsend meccsének továbbjutójával találkozik. Mindkettővel maximális a mérlege, hisz az ukrán ellen 7:0-ra – a legutóbbi két évben is találkoztak Párizsban – az amerikai ellen pedig 1:0-ra vezet.

Viktor Troicki ma az egyik mumusával kénytelen játszani. A francia Simon ugyanis előző nap 0:2-ről fordított az argentin Guido Pella ellen. Troicki és Simon hatszor mérkőztek, a szerb egyetlen szettet sem nyert, s mindössze kétszer sikerült rövidítést játszania, de azokban sem volt esélye.

Rafael Nadal lett a nyílt korszak nyolcadik teniszezője, aki 200. győzelmet aratott a Grand Slam-tornákon. A spanyol ugyan 0:2-vel nyitotta a meccset, azután azonban valósággal letarolta az argentin Facundo Bagnist, és a 3. fordulóban a Mahut–Granollers találkozó győztesével játszik.

Az előző napoktól eltérő módon komolyabb meglepetés nem történt, a nőknél pedig a román Irina Camelia Begu és az amerikai Coco Vandeweghe vívtak maratoni hosszúságú csatát. A döntő játszmában az amerikai adogatott a meccsért, végül azonban a tavasz folyamán több szép sikert aratott román jutott a 32 legjobb közé.