2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Đoković meccse kétszer szakadt meg

Valamivel kevesebb eső keserítette tegnap a teniszezők, a szurkolók és a szervezők életét a Roland Garroson, de az időjárás azért nem volt annyira kegyes, hogy a kiírt műsort le lehessen játszani. A férfiaknál a nyolcaddöntő négy meccsét kezdték el, de egyet sem sikerült befejezni. A meteorológusok mára száraz és napos időt látnak elő Párizsban, és némi szerencsével a halasztott találkozók jó részét majd pótolni lehet.

Novak Đoković a spanyol Roberto Bautistával játszott, s mivel a kilátások szerint este 10-ig nem volt várható huzamosabb esőszünet, a mérkőzés a harmadik játszmában félbeszakadt. A folytatáson, a pillanatnyi eredmény alapján, a világelsőnek sokkal jobbak a kilátásai, s ha nyer, nemcsak a Berdych–Ferrer mérkőzés győztesét várhatta a negyeddöntőre, hanem azt is nyugtázhatta, hogy ő lett az első teniszező, aki csak a tornadíjakból több mint 100 millió dollárt inkasszált. Ha ugyanis a korábban megkeresetthez hozzáadjuk a párizsi negyeddöntőért járó összeget, Novak pontosan 3404 dollárral szárnyalta túl a 100 milliót.

Novak breakkel kezdett, majd gyöngén játszott, és az első játszmában háromszor veszítette el az adogatást. A 2 és fél órás esőszünet után már jobban játszott, de 4:2 és 5:3-as vezetésnél elveszítette az adogatást, majd újabb breakkel egyenlített. A harmadik játszmában még inkább Novak felé billent el a mérleg, és a szerb 4:1-es vezetésénél folytatják.

A tegnapi esőszünet elegendőnek bizonyult arra, hogy befejezzék a női nyolcaddöntő két, még vasárnap megkezdett mérkőzését. A nyitónapon a papírforma látszott érvényesülni, tegnap azonban fordulatot vett a két találkozó, és vaskos meglepetések születtek. Agnieszka Radwanska ugyanis a megszakításkor 6:2, 3:0-ra vezetett Cvetana Pironkova, Simona Halep pedig 5:3-ra Sam Stosur ellen, mégis a másik kettő jutott a negyeddöntőbe, egyikük pedig elődöntős lesz, mert a következő körben egymással csatáznak. Pironkova a folytatáson zsinórban hat játékot nyert, amivel egyenlített, majd a döntő játszmában is sokkal jobb volt. Stosur előbb ledolgozta a break-hátrányt, azután nullára nyerte a rövidítést, a második játszmában pedig könnyedén harcolta ki a győzelmet.

A prostejovi challengeren egy-egy szerbiai és magyar jutott tovább, két szerbiai pedig kiesett. Janko Tipsarević két játszmában győzte le a szlovák Molčant, Fucsovics Márton vezetett Peđa Krstin ellen, amikor a nagykikindai feladta a küzdelmet. A szerencsés vesztesként táblára jutott Miki Janković váratlanul kemény ellenállás tanúsított annak a cseh Jiry Veselynek, aki áprilisban Monte-Carlóban legyőzte Đokovićot, s egy kis szerencsével nyerhetett is volna. Vesely a 2. fordulóban Tipsarevićytel játszik.

A boli 125 ezres női tornán Ivana Jorović két játszmában nyert az 1. fordulóban a bolgár Izabela Sinikova ellen. A 19 éves čačaki a következő fordulóban vagy a japán Nao Hibinoval, vagy pedig az ismeretlen francia Partaud-val találkozik.

PÁRIZS. – A Roland Garros nyolcaddöntőjében, férfiak: Đoković–Bautista 3:6, 6:4, 4:1 - félbeszakadt, Ferrer–Berdych 2:1 - félbeszakadt, Thiem–Granollers 6:2, 6:7 - félbeszakadt, Gulbis–Goffin 3:0 -félbeszakadt. Nők, nyolcaddöntő: Pironkova–A. Radwanska 2:6, 6:3, 6:3, Stosur–Halep 7:6, 6:3.

PROSTEJOV. – A challenger 1. fordulójában: Tipsarević–Molčan 6:4, 6:3, Vesely–M. Janković 7:6, 6:7, 7:5, Fucsovics–Krstin 6:4, 2:0 - feladás.

BOL. – A női torna 1. fordulójában: Jorović–Sinikova 7:5, 6:2.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY. – A női ITF-torna selejtezője döntőjében: Werner–Radanović 2:6, 6:4, 6:4, 1. forduló: Kovalec–Stolmár 6:0, 4:6, 6:4, Békefi–Nagymihály 6:1, 6:2, Komardina–Bukta 4:6, 7:6, 6:3, Bodnár–Jani 1:6, 6:1, 7:6.

KIRIAT. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Totka–Tetruasvili 6:3, 6:2.