2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Đoković történelmet akar írni

Novak Đoković idei egyik legjobb játékával jutott be a Roland Garros döntőjébe. A világelsőnek 110 percre volt szüksége, hogy fölényesen legyőzze az új reménységet, az osztrák Dominic Thiemet, közben csak egy nagyon rövid időre lazított, amikor Thiem 3:0-val nyitotta a harmadik játszmát. Đoković vasárnap tehát történelmet írhat, hisz ha győz a döntőben, akkor már magáénak mondhatja az összes Grand Slam-torna serlegét, ami óriási eredmény lenne, hisz a nyílt korszakban ilyesmit csak Rod Laver, Andre Agassi, Roger Federer és Rafael Nadal tudtak megvalósítani, sorozatban négyet azonban csak Laver nyert. Đoković ellenfele a döntőben a skót Andy Murray lesz, aki pénteken jó játékkal négy játszmában verte a címvédő svájci Stan Wawrinkát. Kettőjük mérlege 23:10 Novak javára, s ami a legérdekesebb, öt hét alatt immár harmadik salakos serlegmeccsüket vívják.

Đokovićnak ez lesz a 20. döntője a GS-tornákon, és 11:8 a mérlege. Zsinórban hatodszor jutott GS-döntőbe, Párizsban pedig az utóbbi öt esztendőben ez már a negyedik zárómeccse. Đoković, aki már a Berdych elleni győzelemmel biztosította az év végi mestertornán való részvételt, vasárnap összesen 92. döntőjében szerepelhet, és a 65. ATP-trófeáját célozza meg.

A női egyes elődöntőjében vaskos meglepetés volt kialakulóban, hisz a holland Kiki Bertensnek az első játszmában 5:3-nál szettlabdája volt a címvédő Serena Williams ellen, majd 5:4-nél a vezetésért adogatott. Ezeket az alkalmakat kihagyta, és a rövidítésben 2:5-ös hátrányba került. Innen fordított 7:6-ra, de a második játszmalabda lehetőségével sem élt, amit követően a második játszmában végig Serena vezetett, és a negyedik meccslabdát kihasználva jutott pályafutása 27. nagy döntőjébe. Az amerikai ma a 22. Grand Slam-serlegért játszik, amivel beállítaná Steffi Graf csúcsát.

A másik mérkőzés gyorsabban végződött, Sam Stosur egyetlen csillanása pedig a második játszmában történt, amikor 2:5-ről még felkapaszkodott 4:5-re, ekkor azonban a fiatal spanyol Garbiñe Muguruza már nem hibázott, s a tavalyi wimbledoni után kiharcolta második nagy döntőjét, amelyben újra Serena áll majd a másik oldalon.

Fucsovics Márton kihasználta az alkalmat, pénteken legyőzte a spanyol Inigo Cervantest, és bejutott a prostějovi challenger döntőjébe. A tegnapi mérkőzés egy pillanatra sem volt szoros, Fucsovics végig jobb volt, és megérdemelten nyert. A magyar játékos a mai döntőben a tapasztalt kazah Mihail Kukuskinnal találkozik, aki, habár nincs olyan jó formában, mint az idény elején, mégis esélyesebbnek számít.  

PÁRIZS. – A férfitorna elődöntőjében: Đoković–Thiem 6:2, 6:1, 6:4, Murray–Wawrinka 6:4, 6:2, 4:6, 6:2. Nők, negyeddöntő: S. Williams–Putinceva 5:7, 6:4, 6:1, Bertens–Bacsinszky 7:5, 6:2, elődöntő: Muguruza–Stosur 6:2, 6:4, S. Williams–Bertens 7:6, 6:4.

PROSTĚJOV. – A challenger elődöntőjében: Fucsovics–Cervantes 6:2, 6:2.