2024. augusztus 15., csütörtök
TENISZ

Felsorakoztak a veteránok

Györe László kiválóan kezdte a szereplést az olaszországi Caltanissetta challenger tornáján. A múlt héten a figyelmet érdemlő párizsi szereplés után születésnapot ünnepelt zentai teniszező három játszmában győzte le a 35 éves olasz Filippo Volandrit, ami az ellenfél tapasztalatából kifolyólag mindenképpen jó eredménynek tekinthető. Györe ellenfeleiként az e heti tornán az olasz veteránok sorakoztak fel, hisz a 2. fordulóban ma a Volandrinál csak fél évvel fiatalabb Paolo Lorenzi következik, aki éveit meghazudtolva 57. a világranglistán. A két olasz hasonlóan játszik, egyikük sem szervakirály, így a zentai játékos esélyeit elsősorban a fogadásban látjuk.

Volandri, aki 13 évvel ezelőtt Novak Đokovićot győzte le a mai világelső umagi bemutatkozásán az ATP-mezőnyben, 5-5 breaket váltott Györével az első két, rövidítésben zárult játszmában, majd 2:0-val nyitotta a döntő szettet. Györe ekkor lendült be igazán, zsinórban hat megnyert játékkal zárta a meccset, és máris 10 helynyi haladást biztosított a ranglistán, vagyis ledolgozta az ideiglenes visszaesés egyharmadát.

Veteránok következnek a Prágában győzelemmel nyitó Fucsovics Márton és a Moszkvában jól rajtoló Miki Janković számára is. A magyar teniszező a 2. fordulóban a 36 éves francia Stéphane Robert-rel, Janković pedig a mindössze két évvel fiatalabb brazil Andre Ghemmel találkozik. Továbbjutott Caltanissettában Marko Tepavac is, következő ellenfele pedig a Peđa Krstint kiütő 25 éves argentin Marcelo Arevalo lesz.

A hertogenboschi női torna rajtján a 17 éves magyar Gálfi Dalma nem játszott rosszul, de kikapott az orosz Jevgenyija Rogyinától, akinek a 2. fordulóban sokkal nehezebb dolga ígérkezik, hisz a volt világelső Jelena Jankovićtyal játszik. Kettőjük mérlege 3:0 Jelena javára. A szolid napot Bondár Anna és Vesna Dolonc győzelmei tették teljessé a velenjei és a minszki ITF-torna rajtján.

Kiábrándítóan játszott Stuttgartban Dušan Lajović, aki csak két játékot nyert, és 45 perc alatt veszített az amerikai Denis Kudla ellen, akit két hete a Roland Garros 1. fordulójában fölényesen legyőzött.