2024. szeptember 8., vasárnap
TENISZ

Murray rohamosan közelíthet

Amíg Novak Đoković Londontól távol kezdte meg 206. hetét a ranglista élén, és idejét esetleg fiával, valamint a monte-carlói vendéglője ügyeinek intézésével tölti, a wimbledoni pázsiton a nyolcaddöntő meccseivel folytatódott az idény harmadik nagy tornája, amelynek befejeztével, ha minden Andy Murray elképzelései szerint történik, a világelső előnye akár 4545 pontra is csökkenhet. A skót az esti műsorzárón az ausztrál Nick Kyrgiosszal vívott rangadót, s ha nyert, valóban közel jutott harmadik nagy serlegéhez, ellenkező esetben vagy Kyrgios esélyei növekedtek, vagy pedig Roger Federer tud majd csodát tenni, és legnagyobb riválisai távollétében megszerzi a 18. Grand Slam-serleget. A svájci már a negyeddöntőben van, és ott a horvát Marin Čilićtyel játszik, aki ellen a japán Kej Nisikori sérülés miatt a második játszmában feladta a meccset.

Így vagy úgy, a férfiaknál történelmet írnak, amit Serena Williams napról napra tesz. Miután ugyanis megnyerte 300. meccsét a nagy tornákon, ő lett a negyedik teniszező Steffi Graf, Martina Navratilova és Federer után, aki 300 héten át világelső tudott lenni. A nőknél tegnap Angelique Kerber, majd Anasztaszija Pavljucsenkova, Jaroszlava Svedova, valamint egy fantasztikus meccsen Agnieszka Radwańska feletti győzelmével a szlovák Dominika Cibulková jutottak elsőként a nyolc közé.

Sikerrel rajtoltak Wimbledonban a szerbiai és magyar ifik. Miomir Kecmanović három játszmában múlta felül a nagyon jól adogató spanyol Alejandro Davidovichot, Valkusz Máté pedig két rövidítésben búcsúztatta az észt Mattias Siimart. A magyar teniszező mindkét játszmában előnyt adott le, majd a rövidítésekben teljes fölényben volt. Kecmanović a 2. fordulóban a tajvani Vu Tung-linnel, Valkusz pedig a brit Luke Hammonddal találkozik. Olga Danilovićnak nehéz meccse volt a cseh Monika Kilnarovával, három játszmában nyert, és a 2. fordulóban a kanadai Charlotte Robillard-Millette lesz az ellenfele.

Györe László båstadi szereplése csak 56 percig tartott. A zentai játékos a svédországi tornán nem hozta a párizsi és milánói formáját, és az 1. fordulóban súlyos vereséget szenvedett honfitársától, Marko Tepavactól. A mérkőzés breakparádénak indult, hisz az első öt játékban háromszor is a fogadó nyert. Tepavac szerzett előnyt, amit azután nem engedett ki a kezéből. Györének az sem segített, hogy a második játszmában 0:3-nál összetört egy ütőt, nem tudott visszatérni a játékba, Tepavac pedig a 2. fordulóban az argentin Nicolas Kickerrel találkozik, akit Györe a Roland Garros selejtezőjében vert. 

WIMBLEDON. – Férfiak, 3. forduló: Berdych–A. Zverev 6:3, 6:4, 4:6, 6:1, Veselý–Sousa 6:2, 6:2, 7:5, nyolcaddöntő: Federer–Johnson 6:2, 6:3, 7:5, Čilić–Nisikori 6:1, 5:1 – feladás. Nők, nyolcaddöntő: Svedova–Šafářová 6:2, 6:4, Kerber–Doj 6:3, 6:1, Cibulková–A. Radwanska 6:3, 5:7, 9:7, Pavljucsenkova–Vandeweghe 6:3, 6:3. Ifik, 1. forduló: Kecmanović–Davidovich 6:3, 4:6, 6:2, Valkusz–Siimar 7:6, 7:6. Lányok, 1. forduló: Danilović–Kilnarova 7:5, 2:6, 6:3.

BÅSTAD. – A challenger 1. fordulójában: Tepavac–Györe 6:3, 6:0.

CONTREXÉVILLE. – A női ITF-torna selejtezőjének 2. fordulójában: Erić–Van der Hoek 6:0, 6:3.