2024. szeptember 11., szerda
TENISZ

Đoković ellen Nadalnak sem volt esélye

A szerb Novak Đoković győzelmével ért véget Londonban az ATP-világbajnokság, miután a világranglista második helyén álló teniszező 6:3, 6:4-re nyert az első helyen kiemelt, spanyol Rafael Nadal ellen. Đoković az egész mérkőzésen remekül játszott, az első játszmában kétszer, a másodikban pedig egyszer sikerült elnyernie ellenfele adogatójátékát. A világranglista első helyén álló Nadalnak még mindig hiányzik a gyűjteményéből az ATP-világbajnoki cím, miután második döntőjét is elveszítette. Három évvel ezelőtt, szintén Londonban a svájci Roger Federer ellen veszített 6:3, 3:6, 6:1-re. Đoković harmadszor nyerte meg az idényzáró ATP-tornát: 2008-ban az orosz Nyikolaj Davigyenkót (6:1, 7:5), tavaly pedig Federert (7:6, 7:5) győzte le a döntőben. Đokovićnak a londoni siker a 41. tornagyőzelme pályafutása során: a szerb teniszező a 2013-as évben hét tornát nyert meg.

Az első játszmában Đoković nagyon gyorsan 3:0-s előnyre tett szert, s habár volt break-labdája a 4:0-hoz, a pontot nem tudta megnyerni, s ezután a kisebb hullámvölgybe került, amit Nadal azonnal ki is használt, és egyenlített. Utána azonban ismét a címvédő percei következtek, ugyanis 4:3-nál ismét elnyerte a spanyol adogatójátékát, s 5:3-nál egy ásszal fejezte be a szettet. A második játszmában 1:1-nál ismét Đoković-break következett, amely után nullára nyerte a saját adogatójátékát, így 3:1-es vezetésre tett szert. Break-előnyét őrizve Đokovićnak 4:2-nél két újabb lehetősége volt elnyerni Nadal adogatójátékát, azonban a spanyolnak sikerült megfordítani a játékot. A mérkőzés 90. percében, 5:3-as Đoković-vezetésnél Nadal adogatásakor a szerb teniszezőnek egy mérkőzéslabdája volt, azonban a világranglista első helyén álló teniszező remek adogatásokkal ismét fordított, s 5:4-re  felzárkózott.

A második játszma tizedik játékában Đoković 30:0-ra vezetett, vagyis csak két pont hiányzott neki a győzelemhez, azonban Nadal egy remek elütéssel és egy remek röptével jelezte, nem adja könnyen a bőrét. A következő pont azonban Đokovićé lett, akinek adogatását Nadal nem adta vissza, a meccslabdát azonban ismét hárította a spanyol. Đoković hatodik ásza a harmadik meccslabdát jelentette, amit már nem hagyott kihasználatlanul a jelen pillanatban a világon a legjobb formában lévő teniszező. Nadal hibája után Novak Đoković 96 percnyi küzdelem után harmadszor nyerte meg az ATP-világbajnokságot.

A két teniszezőnek ez volt a 39. egymás elleni mérkőzése: az állás 22:17 Nadal javára.

Eredmény, döntő: Đoković (szerb, 2.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:4.