2024. július 17., szerda
TENISZ

Két játékra futotta Tipsarevićtől

A korábbi világranglista 8., jelenleg 474. szerb teniszezőnek, Janko Tipsarevićnek egyelőre nem halad túl jól a hosszú talpsérülés utáni visszatérés, ezúttal a Genfben zajló 250-es ATP-torna első fordulójában lépett pályára, és sima, 6:0, 6:2-es vereséget szenvedett az üzbég Gyenisz Isztomintól, aki ezzel 2:2-re módosította kettejük egymás közti mérlegét. Tipsarevićet az első játszmában háromszor breakelte ellenfele, mindössze 9 pontot szerzett a szerb ebben a felvonásban. A második szettben két játékot sikerült nyernie Tipsarevićnek, de komolyabb ellenállást nem tudott tanúsítani.

Tegnap megkezdődtek a Roland Garros selejtezői, az első fordulóban remek teljesítményt nyújtott a magyar Fucsovics Márton, aki 6:3, 6:3 arányban felülmúlta a francia Kenny de Scheppert. A legjobb világranglista-helyezéssel rendelkező magyar teniszező az első játszmában egyből egy breaklabdáját pontra váltva nyert, a második játszmában pedig már nehezebben győzte le ellenfelét, hat breaklabdából kettőt értékesítve jutott a selejtező második fordulójába, ahol a japán Daniel Taróval mérkőzik majd meg.

A férfivilágelső Novak Đoković is a Roland Garrosra készül már, római tornagyőzelme után Milánóban vendégszerepelt egy rádióműsorban, ahol André Agassi önéletrajzi könyve kapcsán kifejtette, hogy ő szabadon választhatott, édesapja sohasem erőltette, hogy teniszezzen: – Olvastam Agassi könyvét. Mindenről beszélt, ami nekem mint sportolónak sajnálatos is volt, hiszen olyan szerekkel élt, amelyek tiltottak a teniszben. De ez az ő döntése volt, és a könyvben arról is írt, hogy gondjai voltak az apjával, aki kötelezővé tette a teniszt számára. Nekem szerencsém volt, mert nekem az én apám megadta a választási lehetőségét, mindig mellettem állt. Amikor úgy döntöttem, hogy a tenisszel szeretnék foglalkozni, és azt mondtam neki, hogy a világ legjobbja akarok lenni, annyit válaszolt: „Rendben, most magadra kell vállalnod a felelősséget azért, amit mondtál” – fogalmazott Đoković, aki a folytatásban egy másik amerikai teniszikont, Pete Samprast is megemlítette, ám róla már mint példaképéről beszélt: – Kiskoromban Pete Sampras volt a legnagyobb példaképem, nem is annyira a játéka miatt, hanem a képessége miatt, hogy a legnehezebb pillanatokban is rendkívül koncentrált tudott maradni. Ezért is volt mindig a legjobb a világon.

ROLAND GARROS. – A férfitorna selejtezőjének első fordulójában: Fucsovics–De Schepper 6:3, 6:3.

GENF. – A férfitorna első fordulójában: Isztomin–Tipsarević 6:0, 6:2.

NIZZA. – A férfitorna első fordulójában: Lajović–Sock 5:7, 7:5, 6:1.

ESKISEHIR. – A challenger első fordulójában: Ebden–Milojević 6:2, 6:1, Krstin–Uchijama 7:6, 6:4.

SZÖUL. – A női ITF-torna első fordulójában: Han–Lukić 7:6, 6:3.

WUHAN. – A női ITF-torna első fordulójában: Stojanović–Liu 6:1, 6:3.

CASERTA. – A női ITF-torna első fordulójában: Jani–Liebens 6:3, 6:2.