2024. július 17., szerda

Wawrinka elorozta Đoković elől az első Garros-trófeát

A svájci Stan Wawrinka és a szerb világelső, Novak Đoković egyaránt pályafutása első Roland Garros-trófeájáért szállt harcba a párizsi Grand Slam vasárnapi fináléjában, amelyet nagy meglepetésre végül a világranglista 9. helyén számon tartott svájci klasszis nyert meg. Wawrinka a 2014-es Australian Open után második GS-döntőjét játszhatta, és megtartotta százszázalékos teljesítményét, hiszen négyjátszmás meccsen, 4:6, 6:4, 6:3, 6:4 arányban jobbnak bizonyult Đokovićnál, aki a 2012-es és a 2014-es fináléhoz hasonlóan harmadik párizsi döntőjében is alulmaradt, összességében maradt a korábbi 8 GS-trófea a neve mellett. A szerb nagy esélyt szalasztott el, hiszen esélyesebbnek tartották a svájcinál, és ha Párizsban diadalmaskodott volna, a teniszszakértők szerint képes lett volna idén mind a négy Grand Slam megnyerésére. Erre azonban így várnia kell még.

Kettejük közül Wawrinkának sikerült élete első Roland Garros-trófeáját megszerezni (Fotó: Beta/AP)

Kettejük közül Wawrinkának sikerült élete első Roland Garros-trófeáját megszerezni (Fotó: Beta/AP)

Pedig jól indult az összecsapás a világranglista-éllovas számára, hiszen az első játszmát a hetedik játékban elért breakkel 6:4-re megnyerte, de a másodikban egyre bizonytalanabbá vált, a szervái sem működtek úgy, mint korábban. Wawrinka breaklabdáit a nyolcadik játékban még visszaverte, de a tizedik game-ben, amikor a szettben maradásért adogatott, a svájci már élt a kínálkozó lehetőséggel, és kiegyenlítette a játszmaállást. A harmadik szettben Wawrinka 3:2-es vezetéséig a felek megőrizték szervajátékaikat, ekkor azonban a svájci a meccs legjobb game-ét produkálva ismét elvette Đoković adogatását, elhúzott 4:2-re, majd visszaverte a szerb breaklehetőségeit 5:2-re, és a kilencedik játékban remek szervákkal 6:3-ra nyert. Két játszmával a birtokában sokkal nyugodtabban teniszezhetett volna, mint ellenfele a negyedik szettben, de Đoković itt még villantani tudott, megnyerte a szervajátékát, majd breakelt, és újabb adogatójátéka után már 3:0-ra vezetett. Három ki nem kényszerített hibával azonban hozzásegítette Wawrinkát az 1:3-hoz, majd újabb pontatlan ütésekkel elvesztette saját szervajátékát is, visszahozva a svájcit a szettbe. Wawrinka élt a lehetőséggel, egyenlített, majd a kilencedik game-ben ismét elvette Đoković adogatását, és végül 6:4-re megnyerte ezt a játszmát is. A svájci 21. egymás elleni meccsükön negyedszer nyert a szerb ellen.

Wawrinka győzelmével az Open-éra 27. Roland Garros-bajnoka lett, olyan kiválóságokhoz csatlakozott, mint a kilencszeres győztes spanyol Rafael Nadal vagy éppen a hatszoros győztes svéd Björn Borg, a legújabb világranglistán a 4. helyen lesz olvasható a neve.

Đoković a vereség után könnyeivel küszködve méltatta ellenfelét: „Gratulálok Wawrinkának a kitűnő mérkőzéshez, minden elismerésem. Bátrabb volt, többször merészkedett be alapvonalon belülre, rendkívül jó taktikát választott, ritmusváltásai voltak, kilendített engem a komfortzónámból. Újabb elszalasztott lehetőség ez sajnos. Próbálkoztam, de nem voltam elég jó. Megyünk tovább.”

A nők mezőnyében Serena Williams diadalmaskodott, miután legyőzte a döntőbe jutással pályafutása legnagyobb sikerét elérő Lucie Šafářovát. A világelső amerikai a Roland Garroson játszott hét meccs közül az ötödikben is elvesztett egy játszmát – ezúttal a másodikat –, ám ez, ahogy eddig sem, ezúttal sem akadályozta meg abban, hogy végül győztesen távozzon a pályáról. Pedig a cseh teniszező nagy fordítást mutatott be, 3:6, 1:4-ről visszakapaszkodva nyerte a második szettet, a harmadikban pedig 2:0-ra elhúzott, ám ellenfele összekapta magát, és megnyerte a meccset. Serena pályafutása 67. WTA-tornagyőzelmét aratta, nem mellékesen pedig a 20. Grand Slam-diadalát könyvelhette el, Párizsban 2002 és 2013 után harmadszor nem tudta senki megállítani. Šafářová teljesítménye is megsüvegelendő, hiszen az egyéni döntőben elszenvedett vereségért a női párosok fináléjának megnyerésével vigasztalódott.

Györe nem bírt a döntőben cseh ellenfelével

A zentai Györe László pályafutása legnagyobb sikerét aratva döntőt játszhatott szombaton a csehországi Prostějovban megrendezett, 106 500 euró összdíjazású challenger tornán, ám a fantasztikus hetet produkáló – korábban az 1. kiemelt szlovák Martin Kližant, a 6. kiemelt szerb Dušan Lajovićot és a 7. kiemelt brazil Joao Souzát is kiejtő – 20 éves teniszező a fináléban nem bírt a hazai környezetben játszó, 2. kiemelt Jiří Veselývel, aki 6:4, 6:2-re legyőzte. Györe a döntő vesztesének járó 75 ponttal a 247.-ről várhatóan a 180. hely környékére ugrik a legújabb világranglistán.

Györe mellett két másik szerbiai teniszező is döntőt vesztett, Nikola Milojević az andijani futures fináléjában kapott ki az orosz Molcsanovtól, Vojislava Lukić pedig a tokiói ITF-tornát maradt alul a japán Usimajával szemben.

ROLAND GARROS. – A férfitorna elődöntőjében: Đoković–Murrray 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1. Döntő: Wawrinka–Đoković 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

A női torna döntőjében: S. Williams–Šafářová 6:3, 6:7, 6:2.

Párosok, férfi döntő: Dodig/Melo–B. Bryan/M. Bryan 6:7, 7:6, 7:5, női döntő: Mattek-Sands/Šafářová–Dellacqua/Svedova 3:6, 6:4, 6:2.

PROSTĚJOV. – A challenger döntőjében: Veselý–Györe 6:4, 6:2.

ANDIJAN. – A futures döntőjében: Molcsanov–Milojević 2:6, 7:6, 6:4.

TOKIÓ. – A női ITF-torna elődöntőjében: Lukić–Akita 6:4, 6:2, döntő: Usijama–Lukić 6:3, 6:4.