2024. július 17., szerda
TENISZ

„Novak legalább egy évig még marad az élen”

Jócskán benne vagyunk már a teniszidény második felében, jelenleg a legjobbak a Cincinnatiben zajló 1000-es tornán szerepelnek, ahol az előző, montreali döntőben Andy Murrayvel szemben alulmaradó szerb világelső, Novak Đoković az első kiemelt. A ranglistaéllovas toronymagasan vezet üldözői előtt, úgy néz ki, hogy még jó ideig nem szorongatja meg komolyabban senki. Ha valaki egyszer képes lesz megrángatni a bajszát, az Murray lehet, legalábbis így véli Speár Miklós, az egykori többszörös jugoszláv teniszbajnok, valamikor korosztályos egyéni és páros Európa-bajnok, Davis-kupa-győztes, akivel az utóbbi hónapokban a férfi mezőnyben történt eseményeket elemeztük. A Đoković-témakör mellett kitértünk Rafael Nadal gyengélkedésére – amivel kapcsolatban Speár meggyőződése, hogy látjuk még régi fényében ragyogni.

Đoković óriási különbséggel vezet a világranglistán, Murray 5605, Federer 6200 ponttal van lemaradva, már 160 hetet töltött az élen. Lát esélyt rá, hogy a közeljövőben valaki megszorongassa, vagy beállíthatja Federer 302 hetes rekordját is akár?

– Annyiban biztos vagyok, hogy Novak egyhuzamban legalább még egy évet marad a ranglista élén, mert az üldözői közül senki sem képes annyit nyerni, mint amennyit ő nyert egymás után. Federer rekordja messze van még.

• A ponthátrányukat is nehezen dolgozhatják le, de a szerb világelső formájával sem vetekedhet senki, hiszen 52:4 az idei győzelem/vereség mérlege, kilenc döntőt játszott, hatot megnyert, négy vereségéből hármat finálékban szenvedett el. Lehet ennél jobb az idénye?

– Nézzük meg, mi maradt még hátra a nagy versenyek közül: a 1000-es tornák közül a most zajló Cincinnati, Sanghaj és Párizs, a US Open, majd az évzáró mestertorna. Úgy látszik, hogy kicsit többet pihent a kelleténél Cincinnati előtt, nincs olyan formában, mint amilyenben volt 6-7 hete. Kár ezért, mert nagyon nehéz megint elérni azt a formát, fölvenni a korábbi ritmust. A családalapítás, a gyerekvállalás nem változtatott rajta, sőt, sokat segít neki, a felesége is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen jól érezze magát a teniszpályán. A játékosoknak nagyon nehéz beilleszkedni új környezetekbe, egy új családba, iskolába, de Đoković szereti a játékot, hisz benne és tudja, hogy ha invesztál magába, akkor az eredmény nem fog elmaradni. Cincinnatiben Paire ellen láthattuk, hogy milyen komolyan vett egy olyan meccset, amelyen egyértelmű esélyes volt, hiszen a francia nem olyan nagy ellenfél, mint pl. Murray. Szinte már ijedtnek tűnt, mintha azt akarta volna sugallni, hogy igenis komolyan veszi a meccset, láttam rajta bizonyos pillanatokban, hogy meg akarja mutatni, hogy nem hagyja el magát, hogy igenis meg akarja nyerni a tornát. Nagy teher megtartani a fókuszt, mert olyan sokat nyert egymás után, hogy könnyen elbízhatná magát.

• A korábbi spanyol világelső, Rafael Nadal visszacsúszott a Top10 hátsó felébe. Végleges visszaesést látunk, vagy visszatér ő még a legjobb háromba?

– Ez egy krízis Nadal pályafutásában, egy komoly sérülés után tért vissza, könnyen megeshet, hogy magánéleti problémái is vannak, a legutóbbi meccsén pl. nem volt ott a nagybátyja, Toni Nadal. Hiszem, hogy Nadal át fog lendülni ezen az időszakon, és visszatér majd a legjobbak közé, hiszen nem is túl idős még, illetve nem is olyan típus, aki feladná. Harcol, küzd, megvan az akarata, a hite, a tudása ahhoz, hogy visszakapaszkodjon.

• Ön szerint tehát elképzelhetetlen, hogy a nagy négyesből hamarosan már csak egy nagy páros – Novak és Andy – marad?

– A következő két-három évben még könnyen maradhat a nagy négyes, utána viszont szerintem Federer már nem tudja majd tartani a lépést a többiekkel.

• Ha Đoković egyszer már nem lesz világelső – mert valamikor ez is biztosan bekövetkezik –, ki lesz az utódja?

– Andy Murray, aki igazi atléta, jól fut, jól sprintel, jól ugrik, nincsenek fizikai gondjai. A játéka is folyamatosan fejlődik, és az is fontos, hogy ahogy Novak, ő sem elégedett soha magával, napról napra jobb szeretne lenni. Egyre agresszívabban játszik ő is, korábban igazi védekező játékosnak tartották, aki szinte minden labdát képes visszaadni, ami továbbra is igaz, de mostanában egyre közelebb játszik az alapvonalhoz, ő is törekszik gyorsítani a pontokon, lényegesen többet támad, mint pár évvel ezelőtt.