2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Murray a negyeddöntőt sem láthatja

A 2013-as bajnokot a dél-afrikai Anderson búcsúztatta – Kiesett Berdych is – Négy-négy harmincon felüli a negyeddöntőben

Novak Đoković hajnalban játszotta le a New York-i negyeddöntőt a spanyol Feliciano Lópezzel, előzőleg pedig a címvédő horvát Marin Čilić és a francia Jo-Wilfried Tsonga döntötték el egymás között, hogy melyikük jut elsőként a négy legjobb közé. Ma a negyeddöntő másik két meccse lesz műsoron váratlan párosítással, hisz Roger Federert a cseh Tomáš Berdych helyett a francia Richard Gasquet várja, míg Stan Wawrinka nem a skót Andy Murray-vel csatázik, hanem a dél-afrikai Kevin Andersonnal.

A fentiekből adódik, hogy a nyolcaddöntő zárásán két vaskos meglepetés született. Gasquet ugyanis az elveszített első játszma után erőre kapott, és lerohanta Berdychet, Anderson pedig pályafutása első Grand Slam-negyeddöntjét a skót elleni pazar győzelemmel harcolta ki.

Anderson nyolcadszor játszhatott a nagy tornák nyolcaddöntőjében, s először nyert, ráadásul top 10-es ellen, ami GS-meccseken az eddigi 16 alkalommal egyszer sem jött össze. Ő lett Wayne Ferreira óta a US Open első dél-afrikai negyeddöntőse, ami híres honfitársának 1992-ben sikerült. Anderson talán ezzel még be sem fejezte a New York-i menetelést, hisz Wawrinka ellen 4:3-ra vezet, s a legutóbbi négy meccsén – háromszor tavaly és az idén a Queen’s Club tornáján – le is tudta győzni a kettes számú svájcit, akinek szintén kiváló az idénye, hisz először jut el minden nagy tornán legalább a negyeddöntőig. Wawrinka a nyolcaddöntőben az amerikaiak reménységét, Donald Youngot verte, méghozzá könnyebben, mint gondolta volna, hisz négy breaklabdája volt, s mind a négyet ki is használta.

A másik svájci–amerikai párharc is az előbbiek győzelmével zárult. Roger Federer három szoros játszmában győzte le a nagy szerváiról ismert John Isnert. Roger az első játszma rövidítését 7:0-ra nyerte, a másodikban pedig három breaklabdát mentve harcolta ki az újabb rövidítést, amelyet azután 2:4-ről fordított a maga javára.

A férfiaknál tehát koros negyeddöntő sorakozik, hisz Federer, F. López, Tsonga és Wawrinka 30-on felüliek – a US Openen legutóbb 1982-ben jegyeztek ilyesmit –, Anderson és Gasquet már betöltötték a 29-et, Đoković a 28-at, Čilić pedig e hónap végén lesz 27 éves. A nőknél is négy 30-on felüli veterán, S. Williams, W. Wiliams, Pennetta és Vinci maradt versenyben, de a többiek jóval fiatalabbak. Mladenović a 22 évével a legfiatalabb, következnek Halep (24), Kvitová (25) és Azarenka (26). Halep és Kvitová először játszanak negyeddöntőt New Yorkban, Pennetta hetedszer is leiskolázta Sam Stosurt, Azarenka pedig fokozatosan törte meg Varvara Lepcsenko ellenállását. A női nyolcaddöntő egy érdekes adattal szolgált. Halep ugyanis a 11 breaklabdából 10-et értékesített az egyik legjobb adogatóként ismert német Sabine Lisicki ellen, aki 210,7 km/h-val a szervagyorsaság világcsúcsát tartja, és az egy meccsen ütött 27 ásza is női rekord.

NEW YORK. – A US Open nyolcaddöntőjében, férfiak: Wawrinka–Young 6:4, 1:6, 6:3, 6:4, Anderson–Murray 7:6, 6:3, 6:7, 7:6, Gasquet–Berdych 2:6, 6:3, 6:4, 6:1, Federer–Isner 7:6, 7:6, 7:5, nők: Kvitová–Konta 7:5, 6:3, Pennetta–Stosur 6:4, 6:4, Azarenka–Lepcsenko 6:3, 6:4, Halep–Lisicki 6:7, 7:5, 6:2, fiú egyes, 1. forduló: Wolf–Valkusz 7:6, 3:1 – feladás, Kecmanović–Osmakčić 6:4, 7:6.

GENOVA. – A challenger 1. fordulójában: Marti–Lajović 3:6, 6:4, 7:5.

TORONTO. – A futures 1. fordulójában: Shropshire–Tepavac 6:4, 4:1 – feladás.

ALPHEN. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Jorović–Vajdova 7:5, 6:3.

BOL. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Stolmár–Kupkova 1:6, 7:5, 6:2, Szlavikovics–Van der Meij 6:2, 6:1.

PRÁGA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Argyelán–Hruba 6:1, 6:3.

TIBERIAS. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Totka–Ohana 6:1, 6:4.