2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Karnyújtásnyira az idei negyedik GS-döntő

Đoković ma az elődöntőben Marin Čilićtyel, Roger Federer, svájci házirangadón Stan Wawrinkával találkozik

Két teljes szabadnap után, amelyeket feltehetően komoly edzéssel töltött, Novak Đoković ma a horvát Marin Čilićtyel lép pályára a US Open elődöntőjében. A két nap talán elegendő volt arra, hogy a világelső összeszedje magát, és a negyeddöntőben mutatott mérsékelt teljesítményével ellentétben ma a legjobbját vagy az ahhoz megközelítőt nyújtsa. Đoković elsődleges célja, hogy a Čilić elleni párharcokban veretlen maradjon, hogy New Yorkban hatodszor legyen döntős, amivel pályafutása során először érné el, hogy az idény minden nagy tornáján zárómeccset vívjon. A későbbi cél sem vitás, Novak szándéka ugyanis, hogy a US Openen másodszor, az idén harmadszor, összesen pedig tizedik alkalommal emelje magasba a nagy tornák serlegét.

Ha az első elődöntő a volt YU-tagállamok rangadója, akkor a másik még közelebbiek meccse, hisz arra két svájci, Roger Federer és Stan Wawrinka jogosultak. Mindkét mérkőzésnek van kimondott esélyese, mégis egyik esetben sem lehet készpénznek venni, hogy a magasabban rangsorolt jut a vasárnapi döntőbe. Čilić is egyre jobb formában van, és a nagy számok törvényében is bízhat, hisz valószínű, hogy a Novak elleni rossz sorozata egy napon majd megszakad. Hogy ez most történik meg, vagy csak majd évek múlva, lehetetlen kifürkészni, így a világelső kötelessége, hogy hírnevéhez és rangjához méltó játékkal rukkoljon elő. Federer 16:3-ra vezet Wawrinka ellen, tehát a másik ágon is az idősebb az esélyes, aki kemény pályán még nem veszített mai riválisa ellen, viszont Stan győzött a legutóbbi találkozójukon, az idén a Roland Garroson. Ő nyert az utóbbi két évben két nagy serleget, míg Federer, 17 GS-trófea tulajdonosa, 2012 óta várja az alkalmat, hogy begyűjtse a 18.-at is.

Federer az előző körben aratott győzelmével biztosította helyét az évzáró londoni mestertornán, Wawrinka pedig az elődöntőbe jutással. Négy hely tehát már foglalt, hisz Đoković és Murray már korábban kiváltotta a jegyet, a további négyre pedig Nisikori, Berdych, Nadal és Ferrer pályáznak a legnagyobb eséllyel.

A negyeddöntőben mindketten svájci pontossággal végezték el a munkájukat. Wawrinkának kezére játszott, hogy Anderson gyönge napot fogott ki, és szokatlanul rosszul adogatott, Federer pedig a fonákon fél kézzel, de kimondottan látványosan ütő teniszezők rangadóján valósággal leiskolázta a francia Richard Gasquet-t. A franciának egyetlen breakalkalma sem volt a korát meghazudtoló svájci veterán ellen.

A női elődöntőbe Serena Williams és Roberta Vinci után egy másik olasz veterán, Flavia Pennetta, valamint a 23 éves román Simona Halep jutottak. Pennetta és Halep is három játszmában nyert, vagyis 1982 óta először fordult elő, hogy a női negyeddöntő egyetlen meccse sem fejeződött be két játszma után. Papíron ugyan Halep az esélyesebb, kettőjük mérlegét azonban az olasz vezeti 3:1 arányban. Halep pályafutása második, Pennetta pedig – aki a GS-tornákon egy kivétellel csak New Yorkban tudott negyeddöntős lenni, de ott már hatodszor – első nagy döntőjéért küzd.