2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Hosszú John is fejet hajtott

Novak Đoković soha könnyebben nem győzte le John Isnert. Ez volt a 10. meccsük, s eddig minden alkalommal legalább egy rövidítést játszottak, tegnap viszont a világelső 53 perc alatt, csak négy játékot engedélyezve jutott be az elődöntőbe. Đoković elsőre elnyerte Isner adogatását, amit iskolajáték követett, amelynek során Novak bemutatta, miként kell semlegesíteni a 208 centi magas amerikai bombaerejű adogatásait. Đokovićnak ez volt zsinórban a 27. győzelme Pekingben, összesen pedig pályafutása 670. diadala, amely után már csak egy lépésre jár az idei 12. döntőjétől. Ezt az egy lépést ma 13.30-tól a spanyol David Ferrer ellen kell megtennie, aki ellen a szerb megnyerte a kilenc legutóbbi meccset, és összesítésben 15:5-re vezet.

Rafael Nadalnak újra nehéz dolga volt, de elődöntős lett. Valószínűleg borsódzik a háta, hisz ma az olasz Fabio Fogninivel kénytelen játszani, akitől az idén már háromszor is kikapott. A nap legmurisabb esete a PaireKyrgios meccsen, Tokióban történt. Az ausztrál magabiztosan vezetett, és a 2. játszmában ziccert kapott. A helyzet annyira egyértelmű volt, hogy Paire megfordult, és elindult az alapvonal felé, ám Kyrgios a nagy lezserségben a hálóba csapta a labdát. Ez volt a fordulópont is, hisz azután Paire kimondottan jobb volt. Ugyanott a nap rangadóján a címvédő japán Kej Nisikori már másodszor vágott vissza a horvát Marin Čilićnek a US Open tavalyi döntőjében elszenvedett fájó vereségért.

Ana Ivanović elődöntős lett a pekingi tornán. A volt világelső tegnap két játszmában győzte le az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát, amihez több mint másfél órára volt szüksége, a 2. játszmában pedig Ivanović 1:4-ről fordított. Ana most 7:1-re vezet az orosz ellen, az elődöntőben pedig ma 8.30 tájban a svájci Bacsinszky Tímeával találkozik. Eddig kétszer játszottak, s 2010-ben Brisbane-ben és tavaly Montrealban is Ivanović győzött. A meccsnek nemcsak a döntőbe jutás a tétje, hanem a legjobb tíz is. Miután az fenyegetett, hogy Ana kiesik a 20-ból is, a pekingi győzelemsorozattal alkalmat teremtett magának, hogy folytassa az ingázást a 10. hely alatt és felett. A győzelem Bacsinszkynak is a legszűkebb elitbe jutást jelentené, ami 27. évében pályafutása legjobbja lenne. A másik mai meccsen a lengyel Agnieszka Radwanska a spanyol Garbiñe Muguruzával játszik, aki már 4. a ranglistán.

A kis tornákon Jovana Jakšić Kirklandben szoros meccsen kikapott a luxemburgi Mandy Minellától, az ausztráliai Cairnsben Gálfi Dalma újabb biztos győzelemmel elődöntős, és ma a ranglistán 1253. helybeli Tammi Pattersonnal mérkőzik. Santa Margheritában Lukács Vanda és Dajana Radanović az eső miatt még nem léptek pályára, Antalyában pedig mindkét magyar, Bondár Anna és Stolmár Rebeka is elődöntős.

PEKING. – A női torna negyeddöntőjében: Ivanović–Pavljucsenkova 6:3, 7:6, Bacsinszky–Errani 0:6, 6:3, 7:5, Muguruza–Mattek 6:1, 7:5, A. Radwanska–Kerber 6:1, 6:4. Férfiak, negyeddöntő: Đoković–Isner 6:2, 6:2, Fognini–Cuevas 6:1, 2:6, 6:2, Nadal–Sock 3:6, 6:4, 6:3, Ferrer–Lu 6:3, 6:1.

TOKIÓ. –A férfitorna negyeddöntőjében: Paire–Kyrgios 3:6, 6:4, 6:1, Nisikori–Čilić 3:6, 7:5, 6:3, Müller–Simon 6:3, 6:4, Wawrinka–Krajicek 6:3, 6:4.

KIRKLAND. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Minella–Jakšić 4:6, 7:5, 6:3.

CAIRNS. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Gálfi–Dunne 6:3, 6:4.

ANTALYA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Bondár–Minnen 6:4, 6:2, Stolmár–Husarić 6:2, 6:2.