2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Vereséggel rajtoltak a szerbiaiak

Az első szerbiai teniszező, aki az új idényben pályára lépett, Miki Janković volt, aki a bangkoki challenger selejtezőjében indult, és a rajton a dél-koreai Kimtől 7:6, 2:0-s vezetés után kapott ki. Első magyarként Babos Tímea játszott volna az orosz Jevgenyija Rogyinával a kínai Sencsenben, de az 1. forduló tegnapra tervezett meccseit elnapolták. Rajtuk kívül természetesen az érdeklődésünkre számot tartó teniszezők még szép számmal játszanak 2016 első hetén. Szerepel mellesleg csaknem a teljes élmezőny, hisz a legjobbak közül csak Andy Murray és Serena Williams hagyják ki az első tornákat. Az amerikai világelső pályán lesz, de a Hopman-kupában érdekelt.

A világelső Novak Đoković, mint tavaly is, Dohában kezdi az évet. Egy esztendeje csak a negyeddöntőig jutott, ahol váratlan vereséget szenvedett a horvát szervakirálytól, Ivo Karlovićtól. Az idén a selejtezőből kapja az első ellenfelét, a 2. fordulóban feltehetően a spanyol Fernando Verdasco, a negyeddöntőben az argentin Leonardo Mayer, az elődöntőben a cseh Tomáš Berdych, a döntőben pedig a spanyol Rafael Nadal következhet. Utóbbinak a döntő előtt az olasz Andreas Seppit és honfitársát, David Ferrert kell legyőznie.

Az indiai Chennaiban, ahol Stan Wawrinka az első kiemelt, mégsem szerepel Janko Tipsarević, aki valószínűleg az Australian Openen sem léphet pályára, mert erre még nem tartja felkészültnek magát. Két szerbiai lesz viszont Brisbane-ben, ahol Viktor Troicki védi a serleget. Az idei torna sokkal erősebb összetételű, mint a tavalyi volt, hisz Roger Federer az első, Kej Nisikori a második, Marin Čilić a harmadik, Miloš Raonić pedig a negyedik kiemelt. Troicki az amerikai Steve Johnsonnal kezd, a 2. körben Gilles Simon vagy Grigor Dimitrov következhet. Dušan Lajovićnak sem kedvezett a sorsolás, hisz a cseh veterán, Radek Štepanek lesz az ellenfele.

Györe László és Fucsovics Márton az ausztrál Adelaide külvárosában, Happy Valley-ben indulnak a challengeren. Györe a szabadkártyás ausztrál Bradley Mousley-vel, Fucsovics az olasz Matteo Donattival mérkőzik az 1. fordulóban.

Három női torna is műsoron lesz. Brisbane-ben, ahol Simona Halep az első kiemelt, Jelena Janković a rajton a US Open döntősével, az olasz Roberta Vincivel mérkőzik. Az új-zélandi Aucklandben Ana Ivanović a második kiemelt (Venus Williams az első), a rajton pedig a selejtezőből vár ellenfelet. A kínai Sencsenben nemcsak Babos, hanem két szerbiai is szerepel. Bojana Jovanovski is egy nappal később rajtol a német Anna-Lena Friedsammal, akitől ugyanott tavaly kikapott, míg Aleksandra Krunić ma az első kiemelt lengyel Agnieszka Radwanskával csatázhat.

BRISBANE. – A női torna 1. fordulójában: Petković–Pereira 6:1, 6:2, Pavljucsenkova–Bacsinszky 6:2, 6:1, Cornet–Mladenović 6:3, 6:4, Cibulková–Wickmayer 3:6, 6:4, 6:4, Lepcsenko–Schmiedlová 6:2, 6:1.

BANGKOK. – A futures 1. fordulójában: Kim–M. Janković 6:7, 7:6, 6:2.