2024. szeptember 12., csütörtök

Új JJ a női tenisz láthatárán

Miközben a Novak Đoković vezette szerb férfiválogatott már teljes összeállításban készül Boise városában a Davis-kupa hétvégi negyeddöntőjére, amelyben az USA csapata az ellenfél, az amerikai Charlestonban és a mexikói Monterreyben rangos női tornák folynak, szerb és magyar érdekeltséggel is.

Monterreyben véget ért a selejtező, amelyben a 19 éves Jovana Jakšić pályafutása első nagy sikerét jegyzi. Az eddig csak ITF-tornákon szereplő lány – aki nevének már fémjeles JJ kezdőbetűi miatt gyors népszerűségre is számíthat – három szoros játszmában győzte le a tapasztalt, 26 éves argentin María Irigoyent, és a főtáblára jutott. Az első fordulóban az argentinnal egyidős orosz Vera Dusevina következik, aki egykor magasan rangsorolt volt – 2005-ben, 18 éves korában a 31. pozíción állt –, manapság viszont visszaesett a 172. helyre, így elképzelhető, hogy Jovana nem is lesz esélytelen. Dusevina ugyanis az idén még egyetlen főtáblameccset sem nyert, négyszer az 1. fordulóban esett ki, három esetben pedig a selejtezőn sem jutott túl. A ranglistán a jelen pillanatban 356. Jakšić a selejtezőért 16 pontot kapott, amivel mintegy 25 helynyi haladásra számíthat. Dusevina ellen további 30 pontot kereshetne, ami viszont már szavatolná a helyet a 300 legjobb között.

A mexikói üdülőben a magyar Babos Tímea már vette az első akadályt, a helybeli újonc Ana Sofía Sánchezt győzte le, és a második körben az éjjel játszott Ivanović–Szirotkina találkozó győztesét várja. Babosnak sokat jelentenek a rajton aratott győzelemért járó pontok, hogy megközelítse a ranglista 100. helyét.

Charleston zöld salakján Czink Melinda máris kiesett. A magyart a göteborgi születésű és svédből franciává lett Mathilde Johansson győzte le három játszmában, amivel visszavágott a kilenc évvel ezelőtti vereségért. Sikerrel rajtolt a német Andrea Petković, kiesett viszont az olasz Francesca Schiavone, a tinik rangadóján pedig az amerikai Jessica Pegula nyert a spanyol Garbine Muguruza ellen. Az éjjel kezdett Jelena Janković, aki az amerikai Melanie Oudinnal mérkőzött, s ha nyert, a 2. fordulóban a 19 éves és a ranglistán 138. helyezett francia Caroline Garciával mérkőzik.