2024. szeptember 12., csütörtök

Nadal kiesett!

Ivanović, Dolonc, Janković és Troicki is nyert – Sara Errani veresége az első nagy meglepetés – Đoković ma kezd a német Florian Mayerrel

Óriási meglepetésre a 2008-ban és 2010-ben is győztes Rafael Nadal már az első fordulóban kiesett a hétfőn kezdődött wimbledoni nyílt teniszbajnokságon, miután a Roland Garros idei győztese 7:6 (7-4), 7:6 (10-8), 6:4-re veszített a belga Steve Darcis ellen.

Ana Ivanović után Vesna Dolonc, majd Jelena Janković és Viktor Troicki is bejutott a wimbledoni 2. fordulóba. Bojana Jovanovski az est folyamán esélyesként kezdett a fiatal horvát Ajla Tomljanovićtyal, ma pedig indul Novak Đoković is.

Dolonc negyedszer indult a tornán, korábban rendre kiesett az 1. fordulóban, s csak most, méghozzá egészen váratlanul, szerezte meg első győzelmét. A ranglistán 97. szerbiai teniszezőnő a tapasztalt belga Yanine Wickmayerrel találkozott, egy teljes játszmára volt szüksége, hogy feltalálja magát, azután pedig némi nehézségek árán, de nyert. Dolonc ugyanis a döntő játszmában 4:3-nál elnyerte a belga adogatását, majd a meccsért adogatva elveszítette a sajátját. Nem jött mégsem zavarba, hatodszor is breakelte Wickmayert, és a következő körben honfitársnőjével, Jelena Jankovićtyal találkozik.

Jelena rutinosan nyitotta az idei Wimbledont, hisz nem erőltette a gyors pontokat, inkább egy jót edzett az alig ismert brit Johanna Kontával. A könnyen megnyert első játszma után a másodikban 5:5-ig fej fej mellett haladtak, amikor Janković tapasztalt öreg róka módjára breakelt, majd a saját adogatásán zárta is a csatát.

Ma rajtol a tornán a 2011-es bajnok Novak Đoković, első ellenfele pedig a 30. évét taposó és a ranglistán 34. helyezett német Florian Mayer, aki elsősorban rendhagyó játékstílusáról ismert, és aki átkozhatja a szerencséjét, hisz a rajtra sokkal kedvezőbb ellenfelet is kaphatott volna. Háromszor már játszottak, Novak még játszmát sem veszített, tavaly pedig a wimbledoni negyeddöntőben a szerb 6:4, 6:1, 6:4-re nyert. A hétfőn pályára lépett két szerb teniszező közül csak egy maradhatott versenyben, hiszen a 14. helyen kiemelt Janko Tipsarević honfitársával, Viktor Troickivel nézett farkasszemet. Kettejük mérkőzését a breaklehetőségek kihasználása döntötte el: míg Tipsarević a négy alkalma közül egyet sem tudott kihasználni, addig Troicki a tíz lehetőség közül kétszer élt az alkalommal, s 6:3, 6:4, 7:6-ra nyert. Érdekes, hogy a győztesnek 26, míg a vesztesnek csak 16 ki nem kényszerített hibája volt, de ezt Troicki a nyerő ütésekkel kompenzálta, amiből neki 40, Tipsarevićnek pedig csak 28 volt.

Ana Ivanović meglehetősen óvatosan kezdett, és játékának az első igazán jó része az első játszma rövidítése volt, amikor csak egy pontot engedélyezett a francia Virginie Razzanónak. Ezt megelőzően a francia elsősorban a saját második adogatásán gyűjtötte szorgalmasan a pontokat, amivel ellensúlyozni tudta a szerb enyhe fölényét. Amikor azonban az első játszma már tarsolyban volt, Ana idegessége felengedett, és a második játszmát szinte egy szuszra, mindössze 22 perc alatt meg is nyerte. Ivanović a második körben a fiatal és tehetséges kanadai Eugenie Bouchard-ral találkozik. Bouchard 19 éves, a ranglistán a 66. helyet foglalja el, és Ivanovictyal még nem találkozott.

A torna másik nagy meglepetése a ranglistán 5. olasz Sara Errani rajtveresége. A bolognai ugyan nem a füves pályák mestere, mégis váratlan, hogy súlyos vereséget szenvedett a Roland Garroson is csillogó Puerto Ricó-i Monica Puigtól. Nem tartozik a megjósolt eredmények közé az amerikai Varvara Lepchenko veresége sem, akit az eddigi pályafutása során nem sokat mutató cseh Eva Birnerova múlt felül. Kiesett a tavaly Rafael Nadalt verő cseh Lukáš Rosol, így tőle az idén már senkinek sem kell rettegni.

A végső győzelemre is esélyesek közül elsőként Roger Federer és Viktorija Azarenka lépett pályára. Mindketten magabiztosak voltak, a román Victor Hanescunak és a portugál Maria Koehlernek semmilyen esélye sem volt.