2024. szeptember 11., szerda
TENISZ, WIMBLEDON

Visszavágni Berdychnek is

Đoković a 2010-es elődöntőben kapott ki a csehtől – Meddig menetelhet Janowicz? – Lisicki rendre veri a Roland Garros bajnokát

Leszámítva a két kis visszaesést, Novak Đoković ismét jó meccset játszott, sikerrel vette a német Tommy Haas képezte és jó magasnak vélt akadályt, így megérdemelten, játszmaveszteség nélkül jutott be a wimbledoni negyeddöntőbe, és három győzelemre áll második londoni serlegétől. A többi nagynevű játékos közül a nyolcba jutott David Ferrer, Tomáš Berdych, Juan Martín del Potro és Andy Murray is, az eddig mutatottak alapján pedig a lengyel Jerzy Janowicz nevezhető a torna meglepetésének és egyben titkos esélyesének.

Đoković fantasztikusan kezdett Haas ellen, akitől 2009-ben füvön Hallében és Wimbledonban is kikapott. Két break révén elhúzott 4:0-ra, és az első játszma ezzel el is dőlt. A másodikban az 5. játékban billent ki az egyensúly, amikor a feljavuló Haas nyerte el Novak kezdőütését, majd 4:2-re vezetett. Novak mérgesen leszaggatta magáról a mezt, másikat öltött, visszament a pályára, és zsinórban négy játékot nyert a 2:0-s vezetéshez. A harmadik játékrészben Đoković jutott előnyhöz, és 5:3-nál a meccsért adogatott. Az alkalmat nem használta ki, mint ahogyan az első meccslabdát sem az 5:4-es vezetésnél. Rövidítést játszottak, amelyben a szerb 6:2-re vezetett, majd a harmadik meccslabdán végre kiharcolta a továbbjutást. Đoković az idén először veszített Londonban adogatójátékot, viszont Haasét hatszor nyerte el, ami nagy szó a pompásan adogató és kiváló formában levő német esetében.

Đoković következő ellenfele ma a cseh Tomáš Berdych, akivel már 15 alkalommal játszott, és 13:2-re vezet. Az óvatosságra intő adatok, hogy egyetlen füves meccsüket 2010-ben az elődöntőben a cseh nyerte, és ő győzött a legutóbbi párviadalon is, az idén Rómában. Novak tehát a csehnek ugyanúgy visszavághat a korábbi wimbledoni vereségért, mint azt Haasszal tette. Grand Slam-tornán negyedszer játszanak, Novak kétszer nyert Melbourne-ben, és bármit is sugall a statisztika, ma esélyes lesz a továbbjutásra.

A nap másik rangadóját a spanyol David Ferrer és az argentin Juan Martín del Porto vívják. Ferrer már harmadik a ranglistán, Del Potro pedig először negyeddöntős a londoni füvön. Tavaly a nyolcaddöntőben mérkőztek, és a spanyol, aki az egymás közötti mérleget 6:2-re vezeti, fölényesen győzött.

A hazai pályán szereplő esélyes Andy Murray ma a 30 éves spanyol Fernando Verdascóval mérkőzik. A spanyol a ranglista 54. helyén kezdte a tornát, és már 19 pozíciót biztosan javít. Az egymás közötti mérleg 8:1 a skót javára, Verdasco pedig csak 2009-ben az Australian Openen tudott győzni. Murray kiesése óriási meglepetés lenne.

A két lengyel, a 22 éves Jerzy Janowicz és a 31 esztendős Łukasz Kubot először mérkőznek. London után Janowicz már a legjobb 20-ban lesz, Kubot pedig a 30. helyről rajtolva már 68-at javított. A győztes csúcsot is dönt, hisz Wimbledonban lengyel férfi még nem volt elődöntős, Wojciech Fibak 1980-as eredményét most közösen állították be, egyikük pedig felül is múlja. Janowicz az esélyesebb a továbbjutásra.

A tegnapi női negyeddöntő előtt a 2011-es bajnok cseh Petra Kvitová lépett elő a legnagyobb esélyesnek, a fő téma azonban a német Sabine Lisicki, aki a londoni pazar sorozatban már negyedszer győzte le a Roland Garros aktuális bajnokát. Lisicki 2009-ben az orosz Szvetlana Kuznyecovát, 2011-ben a kínai Na Lit, 2012-ben az orosz Marija Sarapovát, az idén pedig Serena Williamset verte, s csak 2010-ben nem játszott, amikor az olasz Schiavone lehetett volna a wimbledoni áldozata.

Velem is megtörténhetne

Andy Murray: – Nem foglalkozom az esélyességemmel. Ha olyan nagy favorittal, mint amilyen Serena volt, megeshet, hogy korán kiesik, velem miért ne történhetne meg ugyanaz?

Sabine Lisicki: – Feldobott az a tudat, hogy ő nyerte a Roland Garrost, hisz itt már háromszor vertem az aktuális párizsi bajnokot.

Fernando Verdasco: – Az edzőm egy valamikori híres spanyol énekes nagy imádója, s tegnap egész nap őt hallgatta. Mondtam neki, ha nyerek, táncolni fogok hozzá.