2024. szeptember 11., szerda
TENISZ, WIMBLEDON

Đoković–Del Potro a döntőért

Novak három játszmában nyert Berdych ellen – Györe a negyeddöntőben – Ma elődöntő a női egyesben

Novak Đoković megvédte a tavalyi wimbledoni pontokat, tegnap ugyanis három játszmában nyerte meg a negyeddöntőt a cseh Tomáš Berdych ellen. Ez volt kettőjük 16. meccse és Novak 14. győzelme, amivel visszavágott a csehnek a három évvel ezelőtti londoni vereségért. Đoković következő ellenfele pénteken az argentin Juan Martín del Potro lesz, akivel 8:3 a mérlege, s aki szintén az adósa, hisz eddigi egyetlen füves meccsükön tavaly Wimbledonban, az olimpiai torna bronzmeccsén, legyőzte a szerbet. Az idén kétszer játszottak, Dubajban Novak, Indian Wellsben pedig Del Potro győzött.

Az első játszmában Đoković öt alkalmat hagyott ki, hogy elnyerje a cseh adogatását, majd Berdych hibája révén győzött a rövidítésben. A második játszmában a cseh két breakkel nyitott, de a világelső csodával határos módon fordított, majd a harmadik játékrészben már kezében tartotta a mérkőzés fonalát. E győzelemmel Novak nemcsak zsinórban 13. alkalommal jutott elődöntőbe a Grand Slam-tornákon, hanem további 13 hétre biztosította magának a ranglista első helyét, vagyis október 7-én 103 hét elsőséggel megelőzi Andre Agassit és Rafael Nadalt is, és az öröklistán a hetedik helyet foglalja el. A másik meccsen Del Potro az ötödik labdamenetben megsérült, ápolni kellett, de folytatta, és végül nyerni tudott a számára mindig kellemtelen spanyol David Ferrer ellen.

A női tornán ma az elődöntő lesz műsoron. A párosítás egészen meglepő, viszont utólag mégis elmondható, hogy a négy közé jutottak egytől egyig már bizonyítottak a füvön. A 24 éves és a ranglistán 24. német Sabine Lisicki Londonban már volt elődöntős, pályafutása során pedig három serleget nyert. Mai riválisa, a lengyel Agnieszka Radwanska – aki tavaly döntőt veszített Serena Williams ellen – szintén 24 éves, a ranglistán negyedik, s eddig 12 tornát nyert meg. A másik meccsen a 29 éves és a ranglistán 15. francia Marion Bartoli a torna meglepetésével, a 27 éves és a ranglistán 20. belga Kirsten Flipkensszel találkozik. Bartoli hét tornát nyert, Wimbledonban pedig hat évvel ezelőtt volt döntős, amikor S. Williams győzte le. Flipkensnek az idei elődöntő a legjobbja a nagy tornákon, s egy serlege van, amit tavaly Québec Cityben nyert, és egyszer volt döntős, az is közvetlenül az idei londoni bajnokság előtt, amikor Eastbourne-ben a román Simona Halep győzte le füvön. Flipkens ifiként volt sikeres e talajon, hisz Wimbledonban bajnok is volt.

A negyeddöntőben Lisicki könnyen győzte le az észt Kaia Kanepit, Agnieszka Radwanska megfordította a kínai Na Li elleni találkozót, Bartoli egy árnyalattal jobb volt az amerikai Sloane Stephensnél, míg Flipkens bámulatosan higgadt tudott maradni a 2011-es bajnok cseh Petra Kvitová ellen, és három játszmában jegyezte pályafutása máris legnagyobb sikerét.

Györe László bejutott az ifitorna negyeddöntőjébe, hisz kedden este és tegnap a déli órákban is nyerni tudott az orosz Hacsanov és az ausztrál Kokkinakis ellen. Györe következő ellenfele a német Maximilian Marterer lesz. Nikola Milojević is negyeddöntős, mivel nyert az orosz Medvegyev és a francia Couacaud ellen, és az elődöntőért az olasz Gianluigi Quinzivel játszik.

Filip Krajinović, az ukrán Ivan Szergejev elleni váratlanul könnyű győzelme révén, negyeddöntős lett a braunschweigi challengeren. Ezzel már több mint 60 hely haladást biztosított a ranglistán, következő ellenfele pedig a horvát Antonio Veić lesz. Ugyanott Dušan Lajović három játszmában kikapott a 34 éves német Björn Phautól.

Agnieszka nagyon okos

Novak Đoković: – Az első két játszma Berdych győzelmével is végződhetett volna. Nem tudom, hogyan sikerült fordítanom a második szettben. Sokat jelent, hogy Nemanja Vidić ott ül az én páholyomban. Büszke vagyok arra, hogy eljött a családjával, hogy nekem szurkoljon.

Sabine Lisicki: – Agnieszkával nem lesz könnyű. Nagyon okosan játszik, s volt már itt döntős, jól tudja, mit kell tenni.

Jo-Wilfried Tsonga: – Andyra itt akkora nyomás nehezedik, mint rám Párizsban. Federer, Nadal és Đoković ezt az érzést sose tapasztalták.