2024. július 17., szerda

2010: TÁJODÜSSZEIA

Kiállítás és szakelőadások kertről, városról, környezetről ma és holnap Szabadkán

Ma 16 óra 30 perckor nyílik meg a Képzőművészeti Találkozóban a 2010: Tájodüsszeia című kiállítás. A tárlatot szombaton szakmai program követi, amelyen tájépítészetről, kertről, városról, környezetről, környezettudatos szemléletről hallhatnak majd az érdeklődők.

Szabó Ágnes okleveles kert- és tájépítészmérnök elmondta, a magyarkanizsai LandART egyesület és a Vajdasági Ifjúsági Fórum hozza el a kiállítást Budapestről Szabadkára és Magyarkanizsára. A tárlat anyaga az elmúlt tíz év magyarországi tájépítészei alkotásain keresztül mutatja be a szakma díjazott munkáit. A látogató 147 tájépítészeti alkotás által kaphat betekintést a tájépítészek feladataiba. A kiállítást a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozatának vezetősége állította össze, a kapcsolódó szakmai programot pedig a magyarkanizsai LandART Egyesület szervezi.

A szakmai program szombaton, vagyis holnap 10 órakor kezdődik a Szakegyesületek és Társulások Szövetségének székházában (Corvin Mátyás utca 9.). Az első két órában a szabadkai szabadterek és zöldfelületek témájában, majd 14 órától Palicsi Nagy Park – jövőkép, turizmus, tájépítészet címmel tartanak előadást szakemberek: Dömötör Gábor, Szabó Ágnes, Tumbas Elizabetta, Lukić Olivera, Herczeg Ágnes, Takács Edvárd, Szabados Kira, Saghmeister Helena és Tanja Jotanović.

Vasárnap városi sétát is szerveznek, az ezen való részvételhez azonban előre be kell jelentkezni. A szakmai program március 19-én szintén előadásokkal folytatódik, március 24-én pedig Magyarkanizsára költözik a tárlat. A szabadkai kiállítás március 20-áig tekinthető meg.