2024. szeptember 2., hétfő

Uroš Mišić előzetesben

A belgrádi első számú alapfokú bíróság vizsgálóbírája pénteken 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Uroš Mišićet (24), a Crvena zvezda börtönviselt szurkolóját, annak az alapos gyanújával, hogy részt vett belgrádi Plastik szórakozóhelyen kitört verekedésben, ahol súlyosan bántalmaztak kettő amerikai tengerészgyalogost, akik az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének biztonsági szolgálatánál teljesítettek szolgálatot, jelentette be pénteken Ivana Ramić, a bíróság sajtófelelőse.

Szavai szerint a szurkolót garázdaság (erőszakos viselkedés) bűntettének elkövetésével vádolják és ügyét rövidített eljárásban tárgyalják.

Mint ismeretes, a nemrég szabadlábra helyezett Mišić többszöri felszólítás és többnapos rejtőzködés után, ügyvédje kíséretében, szerdán jelent meg a belgrádi rendőrségen, ugyanis a belügy szervek beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy fővárosi szórakozóhelyen történt verekedés ügyében.

Az ügyvéd korábbi nyilatkozata szerint védence félt feladni magát, majd hozzátette, hogy a szórakozóhelyen készült videofelvétel be fogja bizonyítani Mišić ártatlanságát. A rendőrség február 21. óta nyomoz a Crvena zvezda börtönviselt szurkolója után. Mivel a drukker többszöri felszólításra sem jelent meg, a rendőrség gyanúsítottá minősítette Mišićet.

Mišićet egyébként, a tavalyi év végén meghozott amnesztiatörvénynek köszönhetően december 5-én helyezték szabadlábra, ugyanis 2007-ben egy égő fáklyával súlyosan megsebesítette a felbőszült szurkolók ellen intézkedő rendőrök egyikét, Nebojša Trajkovićot. Minősített emberölési kísérlet miatt első fokon 10 év szabadságvesztésre ítélték, majd a fellebbviteli bíróság megfelezte a büntetését. A testület indoklása szerint Mišić nem előre kitervelt módon kísérelte meg meggyilkolni a csendőrt, ezért hivatalos személy elleni támadás miatt mondott ki ellene elmarasztaló ítéletet, végül tavaly az amnesztiatörvénynek köszönhetően fél évvel korábban kiengedték a požarevaci Zabela börtönből.