2024. július 3., szerda

Szerbia jó példa a kisebbségi jogok érvényesítése terén

Abdrakhmanov: Az EBESZ figyelemmel követi a nemzeti tanácsi választások folyamatát

Szerbia kötelezettségének tekinti az egyéni és kollektív kisebbségi jogok fejlesztését, erre nagyon jó példa a Vajdaság Autonóm Tartomány, ahol jelentős számú kisebbség, illetve etnikai közösség él – hangsúlyozta Ana Brnabić, aki Kairat Abdrakhmanovval, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosával tárgyalt.

A kormányfő megköszönte a főbiztosnak az EBESZ eddigi támogatását abban, hogy a nemzeti kisebbségek az anyanyelvükön, színvonalas oktatásban részesülhetnek –, áll a kormány által kiadott közleményben.

A kormányfő kiemelte, új kabinetjének összetétele is jól mutatja, hogy Szerbia milyen jelentőséget tulajdonít a nemzeti kisebbségek részvételének a magas szintű állami feladatok ellátásában. Abdrakhmanov üdvözölte Belgrád törekvését, hogy szilárd jogi kerettel védje a nemzeti kisebbségek jogait, és rámutatott, hogy Szerbia jó példa az egész régió számára ezen a területen. Gratulált Brnabić miniszterelnöknek az újraválasztáshoz és az új miniszterek megválasztásához, és hozzátette, figyelemmel kíséri a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak választási folyamatát.